Hlavní navigace

Příjem oficiálně zaplacené televize ze zahraničí už nebude nelegální

4. 10. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
4. 10. 2011

DOKUMENT UVNITŘ Soudní dvůr Evropské unie vydal v úterý zásadní rozhodnutí v oblasti digitální televize. Sledování legálně uhrazené placené televize ze zahraničí na území jiného státu není v rozporu se zákonem. Soudní dvůr o tom informoval dnes prostřednictvím tiskové zprávy na svém webu. V praxi to de facto znamená, že pokud si někdo objedná například v Česku oficiálně služby jako jsou Sky Italia, Sky UK apod., a využívá je na našem území, nesmí za to být jakkoli stíhán.

DOKUMENT: Rozhodnutí Soudního dvora EU týkající se zahraniční pay-tv (PDF, 179 kB)

V rozsudku vydaném dnešního dne Soudní dvůr konstatoval, že vnitrostátní právní předpisy, které zakazují dovoz, prodej nebo používání zahraničních dekódovacích karet, jsou v rozporu s volným pohybem služeb a nelze je odůvodnit s ohledem na cíl chránit práva duševního vlastnictví, uvádí v rozhodnutí Soudní dvůr Evropské unie. Spor, který musel řešit Soudní dvůr EU, vyvolala Football Association Premier League (FAPL), která spravuje práva na anglickou Premier League. Právě ta tvrdě dohlížela na to, aby byla práva poskytnuta výhradně do země, do které byla prodána.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Sledujeme legálně placenou satelitní televizi ze zahraničí

Soudní dvůr dále uvedl, že systém výhradních licencí je v rozporu i s unijním právem v oblasti hospodářské soutěže, jestliže licenční smlouvy zakazují dodávat zahraniční dekódovací karty divákům, kteří mají zájem sledovat vysílání mimo území členského státu, pro který je licence udělena. Soudní dvůr Evropské unie provádí výklad právních předpisů EU a zajišťuje tedy jejich jednotné uplatňování ve všech státech EU. Rovněž řeší spory mezi vládami jednotlivých členských států EU a orgány EU. Na Soudní dvůr se mohou obrátit i jednotlivci, podniky nebo organizace, pokud se domnívají, že některý z orgánů EU porušil jejich práva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).