Hlavní navigace

Otestovali jsme pro vás televizní vysílání budoucnosti - HbbTV

11. 11. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Hybridní širokopásmová televize HbbTV bývá často označována jako vysíláním budoucnosti. Divák si bude moci vybrat pro sledování pouze to, co ho zajímá, a to kdykoliv a v podstatě i kdekoliv. HbbTV se v posledních měsících výrazně rozšířila v Německu, kde ji používá nejen veřejnoprávní televize ARD a ZDF, ale také komerční skupina ProSiebenSat.1. V příštím roce s ním také počítá konkurenční RTL Group. Server DigiZone.cz je prozatím jediným v České republice, který vás o novinkách v oblastí HbbTV informuje a je také prvním v tuzemsku, jenž pro vás službu otestoval.

Anixe HD: HbbTV prozatím v experimentálním provozu

Jediným programem na satelitní pozici 23,5 stupně východně, který využívá možnost nabízet služby spojené se širokopásmovou hybridní televizí HbbTV, je německá stanice Anixe, respektive její verze s vysokým rozlišením obrazu (HD). Tu může divák naladit na následujících parametrech: družice Astra 3B (23,5 stupně východně), 12032/H, SR 27500, FEC 9/10, norma DVB-S2/QPSK, kódování žádné (FTA). Divák, kterého zajímá, zdali daný kanál nabízí HbbTV, odhalí tuto funkci jednoduše – na obrazovce se mu totiž objeví upozornění. V případě této stanice jde o nápis ANIXE HD click interaktiv. Informace je umístěna vždy do pravé dolní části obrazovky. Portál Anixe působí dost zmateně. Po stisknutí červeného tlačítka se objeví pouze úvodní obrazovka s televizními tipy, v jejíž dolní části běží zpravodajství věnované především dění ve světě, ale také v Německu. Není zde žádná navigace. Náhodně jsem tedy stiskl na dálkovém ovladači šipku doprava a hle, objevilo se menu. Ne všechny funkce se podařilo ověřit, služba je stále ještě v experimentálním režimu, ale je možné si prohlédnout například aktuální katalogy řetězců pro kutily Hornbach a OBI. Zbytek služeb buďto vůbec nefungoval, nebo se načetly třeba i po několika desítkách sekund v podobě fotek rychle jdoucích za sebou (mělo jít o video), nebo se odehrálo jen pár záběrů.

Veřejnoprávní německá televize Das Erste

Ukázkovým příkladem, jak by měla nabídka HbbTV vypadat, je německá veřejnoprávní televize Das Erste. Po stisknutí červeného tlačítka se objeví informační lišta, která slouží jako jakési vstupní menu k dalším položkám. Najdeme zde například informace o aktuálně vysílaném a následujícím pořadu, přístup do videotéky, aktuální zpravodajství a také tu nechybí okamžitý vstup do archivu zpravodajské relace Tagesschau. Stejným způsobem se do jednotlivých sekcí HbbTV můžete dostat také pomocí barevných tlačítek na dálkovém ovladači. Zastavme se tedy postupně u jednotlivých částí portálu veřejnoprávního kanálu Das Erste (Jednička). Programové schéma lze zobrazit pouze v horizontální podobě. Aktuálně vysílaný pořad je vždy označen jako Jetzt, následující Danach, a pak už se pokračuje podle času. Nechybí zde v pěkně graficky zpracovaném kabátu informace o začátku a konci pořadu, jeho názvu a také podrobném popisu. To v případě, že stisknete tlačítko OK. S touto volbou se pak otvírají další možnosti – zvětšení písma nebo označení hvězdičkou (proti promeškání). Nehledejte zde ale veškeré pořady, redakce ARD sem umisťuje pouze programové tipy, o čemž ostatně svědčí i informace v pravé části stránky – Tipp.

Videotéka ARD

Videotéka, kterou lze vyvolat na HbbTV portálu Das Erste stisknutím žlutého tlačítka, je poměrně bohatá, najdete zde například kompletní zpravodajství a další pořady jsou pak k nalezení v prostředním sloupci opět po stisknutí žlutého tlačítka. Objeví se abecední seznam a můžete si vesele vybrat a sledovat. Ovšem pozor! Při používání služby HbbTV se chce obrnit trpělivostí. Služba jako taková totiž velmi pomalu reaguje na příkazy, takže stisknete tlačítko a čekáte například pět sekund, než se úkon provede. Veškeré pořady lze přehrát téměř bez problémů včetně původní tvorby (seriálů). Kvalita obrazu je v případě těchto formátů dobrá, u zpravodajství je však horší. Narazil jsem však i na pořady, které přehrát nelze. Může to být způsobeno dvěma skutečnostmi – buď je video omezeno regionem, což platí například pro kulturní kanál Arte, ke kterému se ještě dostaneme, nebo standard HbbTV nepodporuje video v daném formátu. O takové možnosti se píše například na německém fóru www.vantage-forum.de. V budoucnu by mělo údajně dojít ke zlepšení. V případě, že archiv obsahuje například více dílů seriálu nebo je pořad složen z více částí, po jeho zvolení se objeví samostatná stránka s náhledy a stopáží.

HbbTV od ARD

Prezentace HbbTV veřejnoprávního kanálu ARD na letošním veletrhu IFA v Berlíně. (Foto: Čestmír Polák)

HbbTV ilustrační 200

Co je hybridní televize HbbTV?

HbbTV označuje zkratku pro Hybrid Broadcast Broadband TV, o které pravděpodobně v následujících měsících, zvláště pak v příštím roce, ještě hodně uslyšíme. Jde o iniciativu několika vysílatelů, která byla představena odborné veřejnosti již v roce 2009. Francouzská veřejnoprávní televize tehdy prezentovala na veletrzích IFA a IBC přenosy z Roland Garros s využitím digitálního terestrického vysílání (DVB-T) a IP technologie. V současné době přináší HbbTV značné rozšíření možností pozemního, kabelového a satelitního šíření. Více v článku HbbTV nabídne v roce 2011 revoluci v televizní zábavě.

Tagesschau

Jak již bylo uvedeno výše, speciální videosekci má na HbbTV portálu německé veřejnoprávní Jedničky zpravodajská relace Tagesschau. Ta se nápadně liší od Mediatheky Das Erste. Náhled s jednotlivými videy má k dispozici zájemce v levé polovině stránky, a právě v té se mu pak přehrává zvolená položka a zobrazí se stručné informace o reportáži. V případě, že divák má kvalitní připojení a chce přepnout na „televizní kvalitu“ (záměrně uvádím uvozovky, protože obraz spíše odpovídá některým programům satelitní služby Digi TV), je zde tlačítko HQ. V případě spuštění videa na celou obrazovku, na náhled stačí přejet šipkou a potvrdit tlačítkem OK. Tato sekce má také několik položek – Aktuelle Videos, Archiv, Dossier a Impressum. První položku jsme si právě představili, ve druhé najdete hlavní zpravodajství z 20 hodin. Relace byly v neděli 7. listopadu k dispozici na týden zpětně. V položce Dossier pak byly příspěvky věnované většinou kultuře (kino, divadlo, výstavy). Redakce Das Erste myslí také na to, že byste jí chtěli kontaktovat. Pro tu potřebu je zde položka Impressum, kde najdete adresu na její sídlo, telefonní čísla a e-mail.

Das Erste - HbbTV - úvodní stránka

Úvodní stránka HbbTV od německého veřejnoprávní kanálu Das Erste. (Zdroj: IRT München)

Aktuální zpravodajství

Protože nabídka Das Erste je na HbbTV portálu dostatečná, nechybí pochopitelně ani aktuální zpravodajství. Po stisknutí modrého tlačítka se vám objeví ARD Text, který obsahuje položky věnované zpravodajství, sportu, počasí, burze, kultuře a dalším odvětvím společnosti. Na zastaralou podobu teletextu zapomeňte. Otevře se vám stránka připomínající prostředí moderních prohlížečů. Das Erste dělí tuto sekci na tři sloupce. V prvním jsou již zmiňované položky, ve druhém seznam, který odpovídá jakoby teletextovým stranám (čísla 112, 120, 200, 700 a tak dále), a ve třetím tipy redakce na vysílané pořady. Jednotlivé položky můžete tedy volit jednoduše pomocí kláves na dálkovém ovladači. Zpravodajství je pouze v textové podobě, obrázky zde nehledejte. V pravé horní části obrazovky však vidíte náhled právě sledovaného kanálu.

Další HbbTV portály ARD

Veřejnoprávní televize ARD provozuje také mimo jiné tematické stanice RBB (Runfunk Berlin-Brandenburg) a Radio Bremen – nenechte se plést názvem, skutečně jde o televizní kanál. I do jejich videoarchivu je možné vstoupit přímo přes portál ARD. Zájemcům pouze stačí, když navštíví její videotéku a v horní části stránky si vyberou portál, o který mají zájem. Zajímavostí je, že zde ale nenaleznete odkaz na všechny (kromě dvou zmiňovaných). Ačkoliv má stránka odkazovat až na 11 portálů, v praxi se tak děje pouze u třech z nich. Pokud tedy chcete přejít například na portál SWR Fernsehen, musíte fyzicky přepnout na tento kanál, a poté stisknout červené tlačítko. Německá Deutsche Welle, která je v seznamu také uvedena, už navíc na družici Astra vůbec nevysílá. Některé stanice však své videoarchivy nemají a lze u nich zobrazit pouze moderní televizní program. To je právě příklad SWR Fernsehen. WDR nebo hr fernsehen má oproti tomu také videotext, tedy zpravodajství z regionu, počasí, sport a řadu dalších informací, ovšem pouze v textové podobě.

Kulturní kanál Arte: Pouze nabídka vybraných pořadů

Portál německo-francouzského kulturního kanálu Arte se omezil pouze na nabídku pořadů z on-line archivu. Vyvolat ho je možné opět stisknutím červeného tlačítka. O přítomnosti HbbTV se dozvíte tak, že se vám v pravé dolní části obrazovky objeví logo stanice se symbolem. Portál stanice se jmenuje arte +7 a důvod je jednoduchý – najdete v něm pořady odvysílané za poslední týden. Jednotlivé dny jsou přehledně umístěné v menu po levé části stránky z jejího horního po dolní okraj. Kromě těchto položek je tu pak doporučený výběr pořadů od Arte a databáze nejvíce zhlédnutých videí. Při procházení archivu této francouzsko-německé stanice jsem však narazil na problém. Většina videí je omezena regionálně, takže si je zkrátka neprohlédnete a hledat v archivu ty, které náhodou půjdou, je jako zkoušet najít jehlu v kupce sena. Pokud se ale o to pokusíte, můžete například narazit na pěkné jazzové koncerty. Na hlášku: Leider könen Sie diesel Video aus rechtlichen Gründen in Ihrem Land nicht sehen. si ale zkrátka budete muset zvyknout. Uvidíte ji častěji, než by bylo zdrávo. Nejčastěji se vám podaří přehrát videa z Arte Live Webu.

Z komerčních skupin nabízí HbbTV zatím jen ProSiebenSat.1

Služby HbbTV už svým divákům nabízí také dvojice německých komerčních kanálů ProSieben a Sat.1, které patří do mediální skupiny ProSiebenSat.1­. Problém je v tom, že jejich portály se mi nepodařilo téměř vůbec prozkoumat, protože je testovaný set-top-box Vantage VT-1 nechtěl přijmout. V případě obou programů se sice objevila lišta s menu, ale při zvolení jakékoliv položky se vůbec nic neobjevilo, tedy až na dvě – voting (hlasování), ve kterém bylo možné zvolit možného vítěze fotbalové Bundesligy, a Puzzle Game, kde se skládala loga vybraných pořadů (například Das Sat.1 Magazin). Při zvolení ostatních položek se objeví hláška (po překladu do češtiny): Vaše zařízení nepodporuje všechny požadavky na použití služby. Nebo také nic. Odpověď na otázku, co je příčinou, se bohužel nepodařilo najít ani na německém Vantage foru. Přesně tento dotaz tu sice je, ale nikdo na něj prozatím nezná odpověď. V případě, že se podaří problém odstranit z dalších verzí operačního systému Linux, dodatečně vás budeme na DigiZone.cz informovat.

Krok s dobou drží i věřící. HbbTV nabízí i Bibel TV

Německý kanál Bibel TV zaměřený na tamní křesťany drží krok s dobou a nabízí svým divákům jednoduchý HbbTV portál také, slouží ovšem prozatím k jedinému účelu – přehrávání upoutávek na pořady, jež televize chystá do vysílání. Po přepnutí na Bibel TV vás na funkci hybridní širokopásmové televize upozorní velká grafická informace s červeným tlačítkem a logem programu. Vedle videí už jsou zde pak pouze podrobnější popisky na tři řádky a loga firem, které se na vývoji aplikace podílely. Bibel TV k tomuto kroku přistoupila proto, že chce držet krok s dobou a uvědomuje si, že mladé lidi k obrazovce přiláká právě moderními technologiemi. Časem by se měly ve videotéce objevit případně i celé pořady.

Archiv nabídne divákům i Dr.Dish TV

Mezi příznivci digitální televize především ze satelitu je značně oblíben německý program Dr.Dish TV. Právě ten se orientuje na seznamování s novinkami v oblasti příjmu digitálního signálu a není proto divu, že už svým divákům nabízí také HbbTV, konkrétně archiv některých pořadů (na Vantage VT-1 se je bohužel spustit nepodařilo – videa v tomto formátu zřejmě nejsou podporována). Vše je ale ještě v přípravné fázi. Sama televize Dr.Dish TV na to ostatně upozorňuje přímo ve vysílání formou informační lišty. K dispozici by měly být do budoucna i některé internetové stránky (Portalzine TV, Video Frame nebo Golem.de). V poslední sekci by neměly chybět novinky věnované například společnostem Toshiba, Vantage, Humax nebo Dream Multimedia).

BRAND24

HbbTV nabízí v omezeném režimu i rozhlasové stanice

Rozhlasové stanice na parametrech družic Astra z pozice 19,2 stupně východně: 12266/H, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S/QPSK, kódování žádné (FTA), také nabízí HbbTV. Nejde ovšem o nic převratného. Pokud byste čekali například pohledy do studií, playlisty a podobně, těchto funkcí se opravdu nedočkáte. Jedná se spíše o takové zpestření majitelům satelitních boxů. Každá stanice má například pěkné barevné pozadí laděné do jejích barev. Nechybí tu tedy ani její velké logo. Prohlížet si však můžete maximálně její programové schéma. K žádným dalším informacím se většinou nedostanete. Výjimkou je pouze okruh BR Klassik, kde se můžete v menu pohybovat po stisknutí žlutého tlačítka a zobrazit si zpravodajství, a také veřejnoprávní okruh Fritz, který nabízí také pohled kamery do studia a playlist. Ten však nebyl v době psaní tohoto textu dostupný. Opravdovou lahůdkou je však až portál SWR 3, třetího okruhu určeného pro jihozápad Německa. Právě tato stanice jako jedna z mála podporuje Videotext. Vše ovšem nefunguje úplně ideálně, takže v době psaní už byl publikovaný hodinu a půl neaktualizovaný playlist a webová kamera byla vypnuta. Přehrát si nebylo možné ani pořady z archivu. Velice pěkný portál má také stanice 1 Live včetně funkčního podcastu.

Přijímač Vantage VT-1 zapůjčila pro tento test firma IPON z Rokycan, www.tvdigital­ne.cz.

Chystáte se do budoucna využívat služeb, které nabízí HbbTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).