Hlavní navigace

Otakar Černý: ČT se bez některých zápasů Slavie obejde, když má tak velké oči

15. 9. 2009
Doba čtení: 17 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Proč se Česká televize nedokázala dohodnout s fotbalovou Slavií na podmínkách přenosů z předkol evropských soutěží? Opravdu byla důvodem příliš vysoká cena vysílacích práv, nebo osobní nevraživost vedení klubu a šéfredaktora sportovní redakce ČT Otakara Černého? „Slavia by si měla uvědomit, co nabízí, a zda to má takovou cenu,“ říká Černý v rozhovoru pro DigiZone.cz. Zároveň připouští, že Kavčí hory upustily od záměru získat práva na přenosy hokejové NHL, a zájem by neměly ani o ruskou Kontinentální ligu, v níž hraje např. Jaromír Jágr.

Možná vás to už bude otravovat, ale nemůžu začít jinak než otázkou na vztahy České televize a fotbalové Slavie. Za poslední měsíc jste neodvysílali dva zápasy Slavie z předkol evropských soutěží, pokaždé kvůli ceně. Opravdu jsou předražené?

Bylo to opravdu jenom cenou.

Deník Sport napsal, že v případě předkola Evropské ligy mezi Slavií a CZ Bělehrad po vás měla Slavia chtít celkem 600 tisíc korun, z toho 200 tisíc měla stát příprava přenosu a 400 tisíc samotná vysílací práva.

Na to se zeptejte deníku Sport, jak na taková čísla přišel. Jsou nepřesná.

Otakar Černý - 1

Bylo to tedy víc, nebo míň?

Kolik jste říkal, že to mělo stát?

Dohromady 600 tisíc korun za přenos, z toho 200 tisíc za výrobu přenosu a 400 tisíc za samotná vysílací práva.

To se takhle nedá vůbec spočítat. Může to být více, ale i méně.

A v tomto konkrétním případě to tedy bylo více, nebo méně?

To vám neřeknu, ale cena výroby přenosu se nedá spočítat jen tak lehce.

A cena za samotná práva, tedy 400 tisíc korun, kterou od vás měla chtít Slavia za přenos zápasu s Bělehradem, sedí?

Myslím, že chtěli více.

Půl milionu?

Prostě si myslím, že chtěli více.

Za jakou sumu by byla ČT ochotna takový přenos koupit a vyrobit? Deník Sport psal, že se ta částka pohybuje mezi 300 a 400 tisíci korunami.

Pane kolego, hlavně si myslím, že pro českého fotbalového mistra je nedůstojné hrát první, druhé či třetí předkolo Ligy mistrů. Kdyby Slávia hrála Ligu mistrů, k níž jsme koupili vysílací práva kvůli tomu, že jsme čekali, že v ní budou hrát české kluby, nebyl by s tím žádný problém. Bohužel, úroveň našeho fotbalu je taková, jaká je. Plácáme se v soutěžích, které v podstatě nikoho nezajímají. Ve světě jsou vysílací práva na tyto soutěže za hubičku.

Definujte mi tu hubičku. Kolik to je peněz?

Dejme tomu desetina toho, co po nás požadoval jistý klub.

Takže 60 nebo 70 tisíc korun?

Prostě desetina. Pokud se to prodává za takovou cenu, jsou ta mužstva v podstatě ráda za to, že je vůbec někdo vysílá. Jenže u nás je to trošku jinak. Pes je zakopaný v tom, že například Rakušané mají deset družstev ve své lize a v Evropské lize hrají čtyři, u nás se tam jen tak tak doplazila dvě. Proto je třeba si uvědomit, v jaké jsme situaci, a že náš produkt nemá takovou cenu, jakou si myslí některé kluby. Naše domácí Gambrinus liga je něco jiného. U té má ČT povinnost podílet se na českém fotbalu, ale u evropských soutěží by to nemělo smysl.

ČT ale měla problémy při nákupu práv i u některých jiných klubů. Třeba se zápasy Sparty vám pomáhala sázková kancelář Fortuna jako partner, který spolufinancoval nákup práv.

U žádných jiných klubů jsme žádné problémy neměli. Samozřejmě, že jsme spolupracovali s jistými partnery, ale nebylo to kvůli problémům, ale proto, že jsme hledali cestu, jak získat komerční spojení.

A abyste ušetřili za práva.

Problémy jsme zkrátka neměli s nikým dalším. Bylo to tak, že všechny ostatní kluby si uvědomily, v jaké se nacházejí situaci. Že na tom nejsou v evropských soutěžích dobře.

Kdybyste porovnal, kolik peněz chtějí za práva na takové přenosy jiné kluby, s nimiž, jak říkáte, nemáte problémy, a částku, jakou požaduje Slavia, o kolik procent je ta suma požadovaná Slavií vyšší?

Je to o 60 až 80 procent více, než si říkají ostatní kluby.

Proč myslíte, že to Slavia dělá?

Nevím, to se zeptejte jí. Víte, ale já si myslím, že spor mezi ČT a Slavií zajímá jenom novináře. My jsme letos na to, že nevysíláme žádný zápas se Slavií, nedostali žádnou negativní reakci. Napsali nám snad dva nebo tři diváci. Internetové diskuse nečtu, takže reakce z nich neznám. Všichni ostatní pochopili, o co jde, ale novináři se tím pořád zabývají, a já nevím, o co jim jde. Vždyť to je banální záležitost. Slavie prohraje s Teraspolem a nepostoupí do Ligy mistrů – tam je přece zakopaný pes. V tom, že Slavia nepostoupila přes Teraspol, ne v České televizi. My vysíláme všechny důležité zápasy jak z fotbalu, tak z hokeje, a nikdy nám nikdo nic nevyčetl.

Možná je problém v tom, že mezi koncesionáři jsou fanoušci různých klubů, a mezi nimi i slávisti, kteří by rádi viděli zápasy jejich klubu.

Ale mezi koncesionáři nejsou jenom fanoušci fotbalových klubů, ČT bere poplatky i od lidí, které fotbal vůbec nezajímá! A sport jako takový. I těm musíme vyhovět.

Ale jsou i koncesionáři, kteří fandí Slavii, a ti mají smůlu.

Bohužel.

Není to o tom, že Slavia chce dostat přímo do Edenu více fanoušků a vydělat tak více peněz na prodeji vstupného?

Musíte se ptát Slavie, já to nevím.

Když jsem si to počítal, lístek na zápas předkola Evropské ligy stál od 300 korun výše. Stačilo, aby přišlo o dva tisíce fanoušků více než je průměr na takových zápasech, a měli by vyděláno o 600 tisíc korun více. To je ta částka, kterou po vás měla Slavia chtít podle deníku Sport za přenos.

To je problém Slavie, ne náš.

Otakar Černý - 2

Při jednání o přenosech zápasů domácích soutěží takové problémy nemáte?

Při takových jednáních ČT uzavírá smlouvu s partnerem STES, a u něj problém nikdy nebyl.

U evropských soutěží si to jednotlivé kluby zařizují samy a tudíž záleží na nich, o jakou částku za přenos si řeknou?

U Ligy mistrů a Evropské ligy ne. Tam je majitelem práv společnost Team, s níž jsme jednali a práva od nich koupili. O tom Slavia ani Sparta, bohudík, nemohou rozhodovat.

Takže samy kluby prodávají vysílací práva pouze pro předkola evropských soutěží?

Ano, pouze pro ně.

A pro přátelské zápasy.

Přesně tak.

Nova Sport nedávno začala vysílat fotbalovou Champions League. Nakoupila práva pro dva přenosy týdně plus jeden další volně na internetu. Co to znamená pro Českou televizi, která ji tradičně vysílá pro české diváky?

Nic. Na silnici jezdí mercedesy, škodovky, fabie. Pro nás to nic neznamená. Záleží na divákovi, co si vybere.

ČT ale zůstalo přednostní právo vybrat si zápasy Champions League, které chce vysílat a Nova Sport si musí vybrat ze zbylých.

Přesně tak. Spolupráce s Novou je v tomto směru velmi kvalitní a férová. Máme přednostní právo vybírat si zápasy, které běží v úterý a ve středu, kdy Champions League vysílá i Nova Sport. Záleží na divákovi, který zápas a na které televizi chce vidět.

Nova Sport získala tato práva formou sublicence od ČT?

Ne, Nova si koupila práva stejně jako my přímo od jejich držitele. Ale my jsme koupili práva s tím, že máme první volbu, plus semifinále a finále, a světový superpohár.

Nebojíte se, že tím, že Champions League poběží i na Nově Sport, nalákáte na tuto soutěž diváky, kteří potom utečou právě k Nově Sport?

Já jsem si původně koupil fabii, teď jsem si koupil forda… Tak to v životě chodí. Nebojím se toho.

Nova Sport také může na svém webu, ovšem za poplatek, nabízet prakticky všechny přímé přenosy z Champions League. Co ČT?

Na to vám neodpovím, ohledně internetového vysílání bohužel nemám takový přehled. Musel bych se vám zeptat.

Loni, když jsme se bavili o další profilaci programu ČT 4, jste mi říkal, že byste na něm rád viděl kanadsko-americkou NHL. Nova Sport, která ji u nás vysílá, ji už nepovažuje za takovou prioritu, protože v ní už nehraje tolik českých hráčů. Je reálná šance, že by přenosy NHL přešly na obrazovku České televize?

Ne. Přehodnotili jsme si to a rozhodli se věnovat domácímu hokeji. Vytvořili jsme podle mého unikátní systém přenosů. Vysíláme je tři dny v týdnu, vždycky po třech přenosech, a chceme v tom pokračovat.

Hokejovou extraligu jste už kompletně přesunuli z programu ČT 2 na digitální kanál ČT 4.

Ano, což je u hokeje prozíravé, protože má velmi slušnou sledovanost a zlepšuje výsledky ČT 4.

Když porovnáte čísla, která dělala extraliga na Dvojce, a která teď dělá na Čtyřce, jsou podobná?

Jsou stejná.

Nova Sport koupila práva na hokejovou Kontinentální ligu, v níž hraje například Jaromír Jágr. Usilovala o ně i Česká televize?

Ne, ČT má prioritu vysílat český sport, ne ruský.

Když máte za prioritu český sport, jak to bude po přesunu sportovních přenosů z Dvojky na Čtyřku s menšinovými sporty? Futsalisté si už stěžují, že menšinové sporty omezujete.

Tak to není. Z futsalistů se ozval jeden klub, který pořádal jeden turnaj, nešlo tedy o ligu, a u tohoto turnaje jsme jim nabídli, že odvysíláme semifinále a finále. Bohužel s tím nesouhlasili, a my jsme nic nevysílali. Je samozřejmě možné, že na ČT 4 dojde k určité selekci menšinových sportů, ale rozhodně prostor věnovaný menšinovým sportům zůstane stejný. Naopak, dostanou přesné časy, kdy je budeme vysílat, což si myslím, že bude pro diváka lepší. Chceme udělat další věci, ale budeme muset některé produkty, ale ne tyto, spíše různé magazíny a záznamy určitých sportů, zrušit. Nebude to však na úkor menšinových sportů jako takových.

Už víte, které magazíny zrušíte?

Ještě ne, právě to dáváme dohromady. Pořád ještě nevíme, od kdy bude sport v České televizi pouze na ČT 4.

Vedení ČT tvrdí, že pro příští rok, kdy by měl sport přejít z programu ČT 2 výhradně na kanál ČT 4, zůstanou některé přenosy i na Dvojce.

Zatím na Dvojce zůstává pondělní fotbal, zůstanou na ní olympijské hry, mistrovství světa, možná Davis Cup. Z ligových soutěží tam zůstanou pouze stopy.

Takové rozdělení bude platit dlouhodobě, a ne třeba jen pro příští rok?

Myslím, že bude trvalé.

Takže olympiáda bude stále vysílaná i na programu ČT 2, i když v roce 2012 dojde k vypnutí zemského analogového vysílání a ČT 4 bude dostupný naprosto všem divákům?

U olympiády si myslím, že to bude trvalé, protože na jeden program olympiádu nenacpeme.

Loňskou letní olympiádu z Pekingu jste nabízeli přes internet na osmi kanálech najednou. Chystáte něco podobného i ze zimní olympiády ve Vancouveru?

Příští rok to bude stejné. Na Dvojce budeme vysílat přímé přenosy od 18 hodin do devíti do rána, a na Čtyřce budou reprízy a přímé přenosy sportů, které nestihneme odvysílat na Dvojce.

A k tomu chystáte ještě speciální program ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), který dočasně nahradí dnešní ČT 1 HD.

Ano.

Otakar Černý - 3

Uvažujete už dnes o tom, že byste po ukončení ZOH Vancouver vysílali některé sportovní přenosy v HD kvalitě na připravovaném HD programu ČT?

Je to otázka peněz a také náročnosti na techniku. Nemyslím si, že by to šlo tak rychle. Je nutné nakoupit techniku, a to nejde ze dne na den.

Technický ředitel ČT Rudolf Pop dokonce nedávno v rozhovoru pro DigiZone.cz řekl, že kdyby se některý z českých fotbalových klubů dostal do letošního ročníku Ligy mistrů, musela by ČT přenosy z České republiky produkovat v HD kvalitě, což teď nedokáže. Prý je proto „rád“, že se žádný klub do Ligy mistrů tentokrát nedostal.

Ano, tak to je.

Jak byste to řešili, kdyby přeci jenom některý z klubů uspěl?

Asi pronájmem techniky. Těžko říct, zda bychom ji přímo kupovali. Asi bychom si ji na ty zápasy půjčovali.

Uvažujete o tom, že byste časem nabízeli v HD kvalitě přenosy domácí fotbalové Gambrinus ligy nebo hokejové extraligy?

To je právě otázka peněz a techniky, o kterých já nerozhoduji a ani jim nerozumím. Mým úkolem je sestavovat program.

Když se vrátím k Nově Sport, která se pomalu pouští do produktů, které zatím nabízela ve sportu pouze ČT, nebojíte se, že by vám časem mohla vzít nejvyšší domácí fotbalové a hokejové soutěže? Gambrinus ligu už Nova společně s Primou v minulosti vysílaly… Nejsou z jejich strany určité snahy jít do toho znovu?

Snaha už tady byla, BPA vypsala konkurz na vysílání hokejové extraligy, a my jsme ho vyhráli. Nova od nás koupí sublicenci na dvacet zápasů základní části. Ale to máte stejné jako s výrobci automobilů, ti se asi také bojí, jestli se bude dál jezdit na benzín nebo ne. To je vývoj. Já se toho nebojím.

A ta sublicence na vysílání hokejové extraligy na Nově Sport je už jistá?

Zatím ne, ještě ji nepodepsali.

A co tedy obsahuje? Nova Sport bude moci vysílat jeden přenos extraligy týdně?

Ne, týká se dvaceti zápasů základní části a záleží na nich, které si vyberou.

Vybrat si je tedy můžou kdykoli? ČT asi zůstane přednostní právo na výběr zápasů, které poběží v stejném čase.

Můžou si vybrat zápasy ve dny, kdy extraligu nevysílá ČT. My vysíláme v úterý, v pátek a neděli, oni můžou v pondělí, ve středu nebo ve čtvrtek, nebo v sobotu.

A kolik jich tedy můžou odvysílat za týden?

To je jejich věc. Když jich odvysílají pět, brzy si ten limit dvaceti přenosů vyčerpají.

Takže to penzum zápasů v sublicenci mohou vyčerpat ještě před koncem základní části extraligy?

Ano, je to jejich věc.

Jednala s vámi Nova o nějaké další sublicenci, třeba na Gambrinus ligu?

Ne, zatím.

Zatím?

Vy něco víte?

Ne, já se jenom pozastavuji nad slovíčkem „zatím“.

Víte, mně to neznervózňuje, my máme co vysílat.

Vy jste totiž vždycky říkal, že ČT může dát sportu největší prostor ze všech televizí, a to že je její největší výhoda.

Ale to platí.

No, už ne úplně. Nova už má taky sportovní program, a může část sportovních přenosů dát na svůj hlavní kanál, což dříve dělala s Gambrinus ligou, a část na Novu Sport.

Mluvíte o Nově, ale já pořád tvrdím, že u nás je spousta prostoru pro český sport. U nás by se nic nezměnilo, kdyby Nova získala nějakou českou soutěž.

Ne, to ne, ale i Nova už má prostor vysílat sport na dvou různých programech zároveň, i když na tom hlavním jen výjimečně, stejně jako vy budete na Dvojce dávat jen olympiádu a významnější sporty. Čili už neplatí, že by výhodou ČT byla skutečnost, že můžete dát sportu největší prostor.

Já v tom nevidím žádný problém. Ono je unikátní, že v České republice vysílá hned pět sportovních kanálů. Tolik jich není nikde jinde na světě.

Ale jenom dva z nich, ČT 4 a Nova Sport, jsou přímo domácí.

No dobře, ale vysílá tu i Sport 1, Eurosport…

Ale to jsou panevropské programy, které mají jenom jazykové mutace.

To sice ano, ale máme jich tu pět. Ve světě tomu tak není. Když jsem byl ve Francii, zápas Marseille versus Bordeaux se vysílal na placeném kanálu a nikdo proti tomu neprotestoval. Jsou na to zvyklí, protože to je nadslužba, kterou si musí divák zaplatit. A když na to někdo nemá, jde se na ten přenos podívat do hospody. Ale k tomu u nás časem taky dojde. Diváci si budou muset za sledování velkých soutěží platit, nelze je donekonečna vysílat zadarmo. My jsme si vypěstovali v divácích zvyk, že ČT nabízí veškerý zajímavý sport zdarma. Tento „monopol“ na sport tady ale už pomalu končí a časem určitě nebude. Nemá cenu si říkat, že ne.

Myslíte, že třeba Ligu mistrů může koupit Nova?

My ji máme na tři roky. Co bude dál, uvidíme. Nenechávám se tím znervózňovat. Až dojde na jednání o nových právech, budeme bojovat. Hlavní je, aby Ligu mistrů viděl český divák. Ale jestli ji budeme vysílat my nebo někdo jiný, to je už podružné. Může se to stát. Kůži neprodáme zadarmo, budeme se o práva prát, protože český divák je u sportu zvyklý na kvalitu ČT a my ji chceme udržet.

Ono ale už dlouho neplatí, že by Nova neuměla dělat fotbalové přenosy.

To neříkám, to bych byl ubožák, kdybych takovým způsobem shazoval konkurenci. Jak říkám, po silnicích jezdí jak škodovky, tak mercedesy. Každý má právo na život.

Když se vrátím k cenám za vysílací práva, kterými jsme začínali náš rozhovor, a budeme se bavit třeba o předkolech Ligy mistrů, jak ČT posuzuje, co se jí ještě vyplatí koupit a je to efektivní, a kdy už by šlo o mrhání peněz koncesionářů?

Pro nás je rozhodující kvalita toho produktu. Když jde o Ligu mistrů, která je kvalitní a divák o ni má zájem, tak se o ta práva pereme. Když ten produkt kvalitu nemá, a nárokuje si ji za větší peníze, jdeme od toho pryč. Taková rozhodnutí jsem už udělal.

Otakar Černý - 4

Má třeba takovou kvalitu formule 1, nebo to je vyloženě „komerční sport“ pro komerční televize?

Formule 1 je komerční produkt, o který ČT určitě nebude usilovat.

Když bychom rozdělili sporty na „komerční“ a „nekomerční“, které jsou které?

To se u nás těžko definuje, protože třeba někteří naši politici se domnívají, že mezi komerční sporty patří fotbal a hokej, což u nás není pravda. U nás je fotbal a hokej závislý na vysílání televize, jinak nebudou existovat. A tak to je u nás se všemi sporty. Proto se to těžko definuje. Komerční sport je takový, který… Formule 1 je typický komerční sport. Proto ji ČT nevysílá. Ona tam ani není žádná česká stopa, takže nás to nezajímá.

Tak to asi platí o většině motoristických sportů, a těch zase ČT tolik nedává.

Dáváme, třeba plochou dráhu, motokrosy a autokrosy, protože jde o tradiční české sporty a jsou v nich zastoupení čeští závodníci.

Co třeba golf?

Golf se teď dostává do trošku jiné situace, než byl v minulosti. Vysílali jsme ho tři roky, myslím si, že jsme pro jeho propagaci a pro jeho pochopení udělali hrozně moc, a teď už ho pochopitelně nebudeme vysílat tak masově, jak jsme to dělali, a budeme si vybírat už jen důležitější akce, protože golf jako takový je už v České republice zabydlený a už se musí starat sám o sebe.

A taky asi zabírá docela velkou část vysílacího schématu.

Zpočátku jsme ho měli rádi proto, že nám zabral hodně času, protože jsme neměli co dávat. Teď toho máme tolik, že golf prostě musí ustoupit.

A vybíráte si.

Ano.

Když se podíváme na „nekomerční“ menšinové sporty, co by měla ČT ještě vysílat a co už ne? Co už je tak menšinové, že se nevyplatí ani České televizi?

To se taky nedá definovat. Vysíláme třeba šipky, šachy a jiné sporty. Dokonce si myslím, že na ČT 4 by se občas hodilo ukázat utkání divize ve fotbale a nižší soutěže v dalších sportech. Pokud je sport zajímavý, budeme ho vysílat. Žádnou hranici nemáme.

Dobrá, ale když se vám ozve okresní přebor z Horní Dolní, asi ho nepustíte na ČT 4.

Samozřejmě že ne. Ale máme například signály, že se v nižších ligových soutěžích dějí nekalé věci. Přemýšlíme o tom, jak bychom se tam dostali a uměli je odhalit. Jednou z šancí je občas z takových soutěží udělat přímý přenos, abychom viděli, zda je to pravda, nebo ne. Uvažujeme o tom.

Tak to by si asi dali bacha, kdyby viděli kamery.

O to jde. Chceme jim ukázat, že i tento sport je zajímavý pro televizi.

To byste těch přenosů ale museli udělat hodně.

Samozřejmě. Mám zkušenosti jako člen komise rozhodčích, takže vím, jak to je těžké. My jsme vyčistili první a druhou ligu a můžu říct, že to je dřina. Ale nebylo by to marné, občas zajet na nějaký menší fotbal. Nemusel by to být ani velký přenos, třeba jen na tři kamery, nebo na dvě, jak to děláme na internet.

A to by běželo přímo na ČT 4?

Máme pořad Sport v regionech, který je sice magazínový, ale možná bychom v něm mohli jednou za měsíc udělat přímý přenos.

Říkáte, že jste „vyčistili“ první a druhou ligu. To si osobujete docela velké zásluhy.

Ale jsem o tom bytostně přesvědčen. V první a druhé lize teď není korupce.

Díky České televizi?

Díky komisi rozhodčích, a díky tomu, že si ČT předsevzala kultivaci českého fotbalu, a to se nám daří.

Dokonce jste hrozil, že když nějaký klub nezajistí na svém stadionu pořádek, ČT přeruší přenos.

Ano, a vidíte, jak to všechno pěkně funguje. Na Spartě i na Slavii.

Už jste reálně někdy tu hrozbu o přerušení přenosu naplnili?

BRAND24

Na Spartě jsme několikrát vypnuli zvuk. Sparťanští diváci tam křičeli, že mě zabijí. Teď Sparta odbourala mantinely a bariéry a vidíte, jak je to tam v pořádku. Ano, je to díky ČT. Díky ČT se do českého fotbalu dostává stále víc kultivace a slušného chování.

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Který sport na ČT 4 sledujete nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).