Hlavní navigace

Ornitologická show ministra financí na ČT 24

2. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEA – Přímý přenos mimořádného zasedání, které svolala Poslanecká sněmovna kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo, sledovalo 350 tisíc diváků starších 15 let. Jak zareagoval internet?

Tak jako každý rok, ledva se chýlí ke konci plesová sezóna, začíná sezóna velkých televizních živých přenosů. A když dramaturgickou ránu opět nepřinesl ani Český lev, dokonce ani Fotbalista roku, přišla chvíle na nejtěžší kalibr. Miláček davů Andrej Babiš přikoval svou spektakulární show národ k obrazovkám. A že umí své diváky zaujmout, o tom netřeba pochybovat!

Vlastně si to připravil už dopředu tak, že nešlo uniknout. Od dítek školou povinných po domovy důchodců, všude byla hlavním tématem ornitologie, konkrétně čáp, ciconia ciconia, český pták roku 2014.

Čtyřlístek ze stránek STRACH.cz

Vzniklo velké množství trailerů, v němž na show lákaly světové celebrity:

A to i včetně těch úplně nejpopulárnějších komentátorů veškerého dění:

V podstatě jde o využití jednoduchého psychologického efektu, kdy se recipientovi předloží situace tak, aby se do ní mohl snadno vcítit, aby dokázal najít paralelu ve svém vlastním životě. A pak už je úplně jedno, jestli tomu skutečně rozumí, nebo ne, protože emocionální prožitek je mnohem silnější vjem než racionální porozumění.

Kluk, který ukradl řetízek

Jsem vděčný televizní divák, nechám se snadno ohromit televizní produkcí. Když totiž zapnu televizi, na libovolném kanále, obvykle jsem nejpozději do pár minut naprosto ohromen, sem tam i vysloveně v šoku. Ale takováhle marketingová smršť, to se nevidí ani u nejočekávanějších hollywoodských blockbusterů.

Ponechme teď stranou samotnou show, o té už bylo řečeno i napsáno dost. O tom, co se v show dělo, co tam naopak nebylo, kdo všechno v ní hrál, kdo v ní hrát chtěl a nedostalo se na něj… Ale co se dělo potom? Prakticky okamžitě se vyjelo ven s merchandisingem, přesně jak to má být. Líbil se vám projev? Pořiďte si svůj vlastní!

Buffy Santacruz – Co říct

A protože je show určena primárně pro české publikum, nemohly chybět ani tzv. hlášky, které Češi tak milují. Jen si přiznejte, kolikrát jste už použili scénáristický klenot „nerad to říkám, ale jsem…“ A nejste sami. I tvůrci show s něčím podobným pochopitelně počítali. A aby to nebylo málo, je tu i žhavé želízko do hitparád:

MC Babiš – Čapí disco hnízdo

Tipy C

Snad jediné, co by se celé organizaci dalo vytknout, je načasování. Ty Velikonoce se do toho opravdu nehodily. Obchody jsou o státních svátcích povětšinou zavřené, což se může negativně projevit na prodejích všelijakých čapích suvenýrů, od hrníčků po akční figurky. (Mimochodem, právě na akční figurku si dělám zálusk, chtěl bych tu lepší, mluvící, co jí zmáčknete knoflík pod superhrdinským pláštěm a ona řekne „nerad to říkám“…)

Ale jinak naprostá broadway! Už teď se můžeme jen těšit na další díly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reklamní kreativec v agentuře Elite Solutions, původním vzděláním filosof.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).