Hlavní navigace

OPTICUM HD X406p: satelitní HD přijímač s UNI čtečkou, CI slotem a multimedii

27. 2. 2013
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Tento přijímač je nástupcem modelu X403p. Má výkonnější dvoujádrový procesor Ali M3606 (400MHz) a dvojnásobnou flash paměť s kapacitou 8MB. Umožňuje rozlišení obrazu až do 1080p.

OPTICUM HD X406p je již nějaký týden na trhu a tak je software dobře vyladěn. Existuje pro něj i neoficiální software, které umožní využít i dalších možností, které oficiální neumožňuje. Přijímač je vyráběn jedním z předních polských výrobců GLOBO MULTIMEDIA ve Štětíně.

Přední panel

Přijímač se vyrábí v černé barvě. Čelní polopropustná odklopná stěna přijímače je mimo nápisů bez jakýchkoliv ovládacích prvků.

Přední panel otevřený

Po odklopení čelního panelu (zatlačte uprostřed nahoře a panel se otevře) se dostaneme k osmi ovládacím tlačítkům, které jsou rozmístěna uprostřed v horní části (StandBy, MENU, Exit, OK a čtyři tlačítka pro pohyb vlevo/vpravo/nahoru/dolů). Pod nimi zleva najdeme USB port, a vpravo čtyřmístný displej, který zobrazuje v provozu číslo předvolby, ve StandBy přesný čas. V okně displeje se ještě nachází dvě ledky, samostatně svítící červená signalizuje provoz ve StandBy, zelená a současně červená plný provoz. V menu v položce StandBy je možné zobrazení hodin na displeji i úplně vypnout. Pak je zobrazována pouze červená dioda a šetříte energií. Je zde také čidlo dálkového ovládání.

Zcela vpravo je jeden port (první port nahoře je zaslepen) pro přístupovou kartu CONAX (přijímač se prodává již softwarově upravený na UNI čtečku a zatím bez problému pracuje s kartami Irdeto, ICE, Cryptoworks, Nagravision atd.) Nutno však upozornit, že podle nejnovějších zpráv poskytovatele M7 nové dekódovací karty Skylink Standard HD M7, které se do oběhu dostaly v lednu 2013, přestanou brzy fungovat v UNI čtečkách, protože by měly být lépe zabezpečeny. Jak to bude doopravdy ukáže čas. Dole je ještě jeden CI slot pro modul a v něm by i nové karty Standard měly fungovat pokud bude mít aktualizovaný software bez problémů. Karta se do čtečky vkládá čipem dopředu a dolů.

Zadní panel

Na zadním panelu přijímače jsou porty umístěny v nezvyklém pořadí jež bývá obvyklé. Má všechna potřebná připojení. Zcela vlevo v horní řadě je trojice CINCH pro kompozitní audio a video, následuje další CINCH pro napájení dalších externích zařízení (0/12V/50mA). Následují dva F porty, levý pro připojení dalšího přijímače a vpravo vstupní pro LNB. Na pravé straně panelu je kolébkový síťový vypínač (230V) a napevno instalovaný síťový kabel. Spodní řada portů odleva zahajuje LAN port RJ45 pro připojení k síti 10/100, dále digitální optický audio port S/PDIF, který umožňuje kvalitní výstup audio Dolby Digital, analogový výstupní SCART, dále HDMI výstup a výčet končí druhým portem USB (první je na čelním panelu pod odklopným víčkem).

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání má 50 tlačítek. Všechna jsou popsána, nebo opatřena symboly, či rozlišena tvarem a barvou. Gumová tlačítka vyžadují tvrdší stisk a jejich reakce jsou velice rychlé. Pro nového uživatele je trochu matoucí, že tlačítko nahrávání není rozlišeno barvou jak bývá obvyklé, ale je pouze označeno bíle vyplněným kolečkem.

Některá nastavení ovládáme přímo tlačítky dálkového ovládání, aniž bychom museli vstupovat do hlavního Menu přijímače

Některá nastavení ovládáme přímo tlačítky dálkového ovládání, aniž bychom museli vstupovat do hlavního Menu přijímače

Odkrytovaný přijímač s kartou vloženou do čtečky.

Odkrytovaný přijímač s kartou vloženou do čtečky.

Hlavní procesor ALi M3606 400 Mips je chlazen pasivním hliníkovým chladičem se žebrováním. Přesto se přijímač v provozu nadměrně nezahřívá. Malou výtku bych měl k pečlivosti provedení chassis, například vlevo nahoře to určitě není do pravého úhlu a chladič procesoru je přilepen nakřivo. Tyto maličkosti však nejsou vidět a mohly být pouze u testovaného kusu

Menu přijímače

Menu přijímače je rozděleno na šest sekcí, které doprovází grafické zobrazení formou ikon: Instalace, Editace kanálů, Nastavení, Časovač, Rozšíření a poslední – Informace o STB. Přijímače jsou z výroby již předladěny a tak zbývá pouze upřesnění nastavení rozlišení, LNB (13/18V/14/19VOFF, Imax 400 mA), případně motoru (DiSEqC 1.0/ 1.1/1.2/ USALS) a dalších podle použitého připojení a zobrazovače (podporované formáty: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p50, 720p60, 1080i, 1080p). Pokud nejsme s předladěnými kanály spokojeni můžeme pomocí továrního nastavení přijímač resetovat a nastavit si vše podle svého. Je zde také tzv. Rychlé vyhledávání, kde si zvolíme podle přání z nabídky svého poskytovatele a naladí se pouze kanály zvolené služby.

Uložené kanály můžeme editovat. Kanály lze pak řadit také podle abecedy, nebo podle transpondérů, FTA, nebo kódovaných, můžeme také různé kanály upřednostnit.

Proces ukládání kanálů

Proces ukládání kanálů

Přijímač má i svůj kalendář, kde si pomocí virtuální klávesnice můžeme ukládat své poznámky k jednotlivým datům. V sekci Nastavení se zobrazí přístupové karty, nebo modul, kde si můžeme zobrazit i nastavit jejich parametry. Položka menu PVR umožní spravovat nahrávky a formátovat externí disk.

Toto okno zobrazíte tlačítkem OK. Zobrazené kanály lze řadit podle TP, abecedy, volných, nebo kódovaných, lze upřednostnit některý z programů, řadit je podle providera, nebo standardně tzn. podle pořadí v jakém byly naladěny

Toto okno zobrazíte tlačítkem OK. Zobrazené kanály lze řadit podle TP, abecedy, volných, nebo kódovaných, lze upřednostnit některý z programů, řadit je podle providera, nebo standardně tzn. podle pořadí v jakém byly naladěny

Info lišta se zobrazí při každém přepnutí kanálu, doplňující podrobnosti o programu zobrazíte tlačítkem INFO

Info lišta se zobrazí při každém přepnutí kanálu, doplňující podrobnosti o programu zobrazíte tlačítkem INFO

Prostředí EPG s možností programování a informacemi o programech

Prostředí EPG s možností programování a informacemi o programech

PVR a multimedia

Přijímač je vybaven dvěma porty USB 2.0. Můžeme zde tedy na oba připojit externí disky, pokud ale jeden nevyužíváme například pro USB WiFi dongle na bezdrátové připojení k síti. Přijímač umožňuje nahrávání televizních a rozhlasových pořadů. Můžete nahrávat jeden program a současně sledovat jiný, ale pouze z téhož transpondéru, nebo použít TimeShift pro sledování programu s časovým posunem.

Ukázka přehrávání záznamu v KMPlayeru

Ukázka přehrávání záznamu v KMPlayeru

Kódované i nekódované nahrávky z tohoto přijímače přehrajete i v PC například v KMPlayeru. Jsou ukládány ve formátu *.ts. Lze je také editovat. Nahrávky jsem uskutečnil s modulem Smit a originál kartou Irdeto. Pokud však vložíte tuto kartu do UNI čtečky, pak nahrávky mimo přijímač nepřehrajete (pouze FTA) a samozřejmě je nelze ani editovat. USB rozhraní lze také použít pro aktualizaci software. Formátování disku je možné v přijímači a to na FAT, nebo NTFS.

Ukázka menu nahrávek v PC

Ukázka menu nahrávek v PC

Zde je menu časovače s možnostmi nastavení

Zde je menu časovače s možnostmi nastavení

Přijímač umožňuje také přehrávání multimediálních souborů uložených na externím disku. V menu USB si zobrazíme všechna média uložená na externím disku. Další adresáře nám roztřídí uložené soubory na Filmy, Obrázky a Hudba. Audio soubory přijímač přehrává ve formátech WAV i MP3. Obrazové soubory mohou být pro jejich prezentaci ve formátech GIF, JPG, nebo BMP. Lze je promítat ručně, s náhodným výběrem automaticky. Je možné je i otáčet. Video soubory přijímač přehraje ve formátech VOB, MKV, MPG, MP4 a AVI.

Při připojení přijímače k síti budete moci aktualizovat software, s neoficiálním software lze sledovat placené kanály (Cardsharing). Tato činnost je však nezákonná. Podporovány jsou protokoly Newcamd a Cccam.

V položce Nastavení IP zobrazíte informaci o připojení k síti. Je zde zobrazena informace o přidělené IP adrese, MAC adrese, masky, brány, DNS1 a DNS 2. Potvrzením tlačítkem OK uložíme nastavení.

V položce Nastavení IP zobrazíte informaci o připojení k síti. Je zde zobrazena informace o přidělené IP adrese, MAC adrese, masky, brány, DNS1 a DNS 2. Potvrzením tlačítkem OK uložíme nastavení.

V Menu Rozšíření v položce Network Apps najdeme možnosti internetového připojení. Můžeme zde aktualizovat software a zobrazit například následující rozšíření.

Takto vypadá okno s předpovědí počasí na několik dnů dopředu. Stačí si zvolit město

Takto vypadá okno s předpovědí počasí na několik dnů dopředu. Stačí si zvolit město.

Okno RSS čtečky

Okno RSS čtečky

Okno s kurzy měn

YouTube

YouTube

Okno s aktuálními daty akcií

Okno s aktuálními daty akcií

Hry

V přijímači je nezvykle mnoho jednoduchých her. Najdeme zde hry: Sudoku, Boxman, Trane, WhiteBlack, Gobang, Snake, Tetris, Hexa a Mine.

Poslední položkou Menu přijímače o které se zmíním je ABOUT STB. Zde se dozvíme veškeré informace o přijímači: název přijímače, verzi hardware, verzi software, datum software, výrobní číslo, používaný kanál, používaný transpondér a používaný satelit.

Virtuální klávesnice, s jejíž pomocí například vkládáme nové adresy, nebo vyhledáváme RSS zprávy

Virtuální klávesnice, s jejíž pomocí například vkládáme nové adresy nebo vyhledáváme RSS zprávy

Teletext je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí programu. Disponuje zcela perfektní diakritikou. Listování stránek po načtení do paměti je okamžité.

Spolehlivý přijímač pro šetřílky

Tento přijímač se prodává za rozumnou cenu, je spolehlivý. Je určen zákazníkům, kteří chtějí ušetřit a mít bezproblémový přístroj, který umí i něco navíc. Umožňuje vysoké možnosti při editaci kanálů. Přístup na Internet je bezproblémový. Obraz je u SD programů standardní kvality, u HD programů je vynikající. Výhodou jsou také dva USB porty. Při hodnocení tohoto přijímače v německých odborných časopisech získal známku 1,5, u jiných je hodnocen mezi 77 až 88 procenty ze stobodové škály. Původní software jsem aktualizoval a test byl proveden s touto verzí firmware:
x406p_V1.07.7102_20121228_dvbs_e­ast_full.rar Po jeho instalaci se mj. změnění čtečka karet na univerzální a v menu se objeví i možnost nastavení češtiny a jsou zde i další vylepšení.
Příkon přijímače ve StandBy do 1 Watt, max.příkon 16 Watt, napájení 100 až 240V AC, 50/60Hz, hmotnost cca 2 kg., rozměry: 280×235×55 mm. Přijímač se při nečinnosti přepne podle vašeho nastavení v rozmezí 15 až 120 minut do StandBy automaticky.

Software a manuály:

http://www.opticum.com.pl/pl/p/hd-x406p,
http://www.2shared.com/fi­le/SPW9jHfs/Software_X406_v1074128_1503201­.html,
http://upload.gsmobil.net/Op­ticum%20X406/
http://www.ab-forum.info/viewtopic.php?f=14&t=43220&hi­lit=x406
http://www.ab-forum.info/viewtopic.php?f=13&t=46095
http://vs006.kvalitnihostin­g.cz/viewtopic.php?f=14&t=43220
http://www.satedu.cba.pl/in­dex.php?PHPSESSID=18211a839ce­ed2564d9d1f025acc6f04&direc­tion=1&order=nom&directory=Fir­mware%20for%20to%20all%20re­ceivers/Opticum/Opticum%20X405-X406
http://mvdig.com/f682/firmware-opticum-hd-x406p-113350/

Channel editor: http://www.opticum-gmbh.de/wyslij_plik.php?id=574&PHPSES­SID=de256a5705245f24c1590c1c40c5134f

Řadu informaci v azbuce si můžete přečíst a přeložit pomocí překladače Google zde: http://www.satavto.by/glo­bo_hd_x406p_opticum_hd_x406p­.html

YouTube: http://www.youtube.com/wat­ch?v=bMq_Q2stDHc&hd=1

Balení obsahuje:

• Přijímač OPTICUM HD X406p
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Manuál v polštině
• Manuál v češtině jsem dostal k testu na CD v PDF

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/opticum-hd-x406p.html
e-mail: info@tvdigitalne.cz
Cena: 1 950 Kč včetně DPH

Foto a screenshot autor, s použitím oficiálních fotografií výrobku

Vítáte rozšiřování multimediálních funkcí u satelitních přijímačů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).