Hlavní navigace

Operátory a stát by měla „druhá digitalizace“ vyjít přibližně na miliardu

27. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ PREZENTACE – Přechod na DVB-T2 by měl divákům do budoucna přinést nejen kvalitnější doplňkové služby a programy ve vysokém rozlišení, ale také lepší připojení k internetu.

Proces přechodu z technologie DVB-T na DVB-T2/HEVC bude stát podle odhadu Českých Radiokomunikací přibližně jednu miliardu korun. Na dnešním setkání s novináři to uvedl Marcel Procházka, ředitel pro regulaci této společnosti. Dvě třetiny nákladů budou ležet na straně operátorů sítí a třetina na straně státu. Hlavním nákladem na straně státu bude pak informační kampaň. Do částky jedna miliarda korun není započítáno pořízení DVB-T2 přijímačů do českých domácností, případně nutná úprava takzvaných společných televizních antén (STA) v panelových domech apod.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Strategie přechodu na DVB-T2 putuje do meziresortu. Místo dvou přechodných multiplexů budou tři

Chceme, aby proces byl co nejméně komplikovaný. Divák by neměl měnit anténu a její směrování. Změna by opravdu měla být pouze spojená s výměnou přijímače, sdělil novinářům Procházka, který pro server DigiZone.cz upřesnil, že do této částky se nebude počítat ani úprava společných televizních antén. Manažer Českých Radiokomunikací zpochybnil nedávný průzkum společnosti Grant Thornton Advisory (GTA), která celý proces vyčíslila na zhruba dvacet miliard korun.

K TÉMATU: Analýza: Přechod na DVB-T2 vyjde Čechy na více než 20 miliard korun

Proces bude dlouhodobý a my se snažíme, aby maximum televizních přijímačů bylo realizováno přirozenou obměnou, neboli aby diváci nebyli tlačeni k tomuto procesu nuceně. To číslo bude určitě násobně menší, argumentoval Marcel Procházka. Výstavba přechodových DVB-T2 sítí by měla začít v letošním roce a být ukončena v průběhu roku 2017. Dva roky by mělo běžet paralelní vysílání DVB-T a DVB-T2. Do dvou přechodových sítí chce operátor umístit veškerý obsah, který je dostupný ve dvou stávajících sítích. Připomeňme, že třetí přechodovou síť získal pro sebe a regionální televize Radim Pařízek. Ve finále operátor počítá, že po roce 2020 by mohlo u nás fungovat pět až šest celoplošných DVB-T2 sítí.

ČTĚTE TAKÉ: Horní i Dolní Rakousko čeká už letos další vlna spouštění DVB-T2

Jako operátor jsme museli do přechodu na DVB-T investovat přibližně jednu miliardu. Pokud bude stát chtít uvolnit pásmo dříve, bude muset uhradit určité náklady. Počítali jsme s tím, že v DVB-T budeme vysílat do roku 2024. Pokud bychom nyní vypnuli vysílače v pásmu 700 MHz, multiplex 1 by ztratil 43 % pokrytí, multiplex 2 52 % pokrytí a multiplex 3 přes 76 % pokrytí, upozornil novináře Procházka s tím, že marginálně by se problematika pásma 700 MHz dotkla multiplexu 4. Podle Procházky jde o jediný vysílač a pokrytí 5 % obyvatelstva.

NAPSALI JSME: Budou v DVB-T2 všechny programy České televize v HD? Zatím není jasno

BRAND24

Konec televizního vysílání v pásmu 700 MHz je nutné provést do roku 2020. Dnes jsme již ve velkém tlaku Německa, které chce začít toto pásmo využívat pro mobilní služby LTE. Operátoři ho chtějí začít využívat od roku 2019, konstatoval manažer Českých Radiokomunikací s tím, že jedním z možných rizik, s nímž je třeba se vypořádat, je mimo jiné nedostupnost pozemního televizního přijmu až pro 60 % populace. Mimo jiné je třeba vyřešit také situaci platných kmitočtových přídělů za horizont roku 2020. Terestrická platforma je dostupná všude, má celoplošné pokrytí a je zdarma, zdůraznil ředitel pro regulaci ČRa.

DVB-T2 2016–01–27.pptx by Lukáš Lucky Polák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).