Hlavní navigace

Operátoři a správci spektra rokují ve Wroclavi, prohlédněte si galerii věnovanou DVB-T2

8. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ GALERIE – František Smejkal z Českých Radiokomunikací představil zahraničním kolegům rozvojové plány operátora pro přechod na DVB-T2.

Dvoudenní seminář EMC Europe 2016 věnovaný správě frekvenčního spektra probíhá dnes a zítra v polské Wroclavi. Během odpoledního bloku vystoupil i zástupce Českých Radiokomunikací František Smejkal z útvaru regulace operátora a zároveň člen expertní skupiny pro rozvoj digitálního televizního vysílání při Ministerstvu průmyslu a obchodu. Její předseda Pavel Dvořák se z účasti na sympoziu omluvil. Smejkal představil rozvojové plány pro přechod České republiky na nový vysílací standard DVB-T2.

PSALI JSME: Správci spektra si dají v září schůzku v polské Wroclawi

Podrobný pohled na situaci ohledně přechodu na DVB-T2 v Německu nabídl Ronald Lorenz ze společnosti Media Broadcast. Už během června příštího roku by se němečtí diváci měli dočkat šesti multiplexů v DVB-T2, z nichž tři by měly mít celostátní dosah. Do jednoho takového multiplexu by se také mělo vejít až sedm Full HD programů ve formátu 1080p. Celkem by všechny plánované multiplexy měly pojmout až čtyřicet programů ve Full HD kvalitě.

PODROBNĚJI: Budoucnost a cíle pozemního vysílání v DVB-T2/HEVC

Tipy C


Autor: Media Broadcast

Z přednášky Ronalda Lorenze

Aktuální pilotní vysílání v podobě jednoho DVB-T2 multiplexu, spuštěného letos v květnu, vysílá na německém území ze 38 vysílačů a jako doplněk k DVB-T vysílání nabízí šest programů (sedmá pozice je zatím volná) s celkovým datovým tokem 27 Mb/s. Migrace na DVB-T2 by v Německu měla proběhnout ve čtyřech fázích v rámci předem určených ostrůvků. Bude se týkat šesti stovek vysílačů na sto šedesáti místech a dojde k téměř třem stovkám přeladění. Komunikace přechodu by podle Lorenze měla probíhat metodou „přes noc“, kterou charakterizoval souslovím „single shot“.


Autor: Jan Potůček

Prezentaci Ronalda Lorenze sleduje Martin Roztočil z Digital Broadcasting a Čeněk Pavelka z Českého metrologického institutu, který byl spoluorganizátorem letošní EMC konference.

Podrobnější shrnutí, včetně rozhovorů s účastníky a nejzajímavějších prezentací, přinese DigiZone v příštím týdnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).