Hlavní navigace

Operátor Teleko vyřadil ze svého multiplexu čtyři stanice, zmizelo SeeJay i Radio 1

1. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

SeeJay Radio získalo celoplošnou digitální rozhlasovou licenci jako první stanice v České republice koncem července 2012, a to na dobu osmi let. Šířit takto může signál až do roku 2020.

Nepříjemné překvapení si připravil pro majitele digitálních rozhlasových přijímačů jeden z DAB operátorů, příbramská společnost Teleko. K 31. prosinci 2015 došlo v jejím multiplexu k vyřazení hned čtyř rozhlasových stanic. Jde konkrétně o taneční SeeJay Radio, Tip Rádio, Rádio Beat a Rádio 1. Operátor tento krok zdůvodnil tím, že k výše zmíněnému datu vypršela smlouva k distribuci signálu. V multiplexu jsou tak nyní šířeny zejména stanice Českého rozhlasu, který zde ještě posílil. Nově se v této síti objevil i ČRo Vltava.

Z ARCHIVU: První čistě digitální rádio v Česku: celoplošnou licenci DAB získalo SeeJay Radio

SeeJay Radio získalo celoplošnou digitální rozhlasovou licenci jako první stanice v České republice koncem července 2012, a to na dobu osmi let. Teoreticky by tak mohlo touto cestou šířit signál až do roku 2020. V multiplexu Teleka bylo SeeJay Radio šířeno od poloviny listopadu 2012. V březnu 2013 pak byla pozemní digitální distribuce ještě více posílena, když stanice odstartovala u společnosti RTI cz, a to na Plzeňsku, Karlovarsku a Českobudějovicku.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Ředitel SeeJay Radia vyzývá dopisem ČTÚ: Neotálejte s rozhlasovou digitalizací

U západočeské firmy ale vydržela distribuce signálu pouze necelé dva roky. Začátkem ledna 2015 tu bylo vysílání ukončeno a nyní došlo ke stejnému kroku i v multiplexu příbramské společnosti Teleko, kde, jak již bylo řečeno, probíhala DAB distribuce od listopadu 2012 do prosince 2015. Z aktivit SeeJay Radia připomeňme dopis jeho šéfa Svatopluka Janíka z května 2013, který vyzýval Český telekomunikační úřad (ČTÚ) k urychlení procesu digitalizace rozhlasového vysílání u nás. Dopis se však logicky v danou dobu nemohl setkat s kladnou odezvou. Radio 1 a Beat jsou nadále součástí multiplexu RTI cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).