Hlavní navigace

"Operace Žižkov" byla úspěšná a práce posádky Kamov K-32 bezchybná

7. 10. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Téměř s precizností a přesností švýcarských hodinek usadila včera posádka tamního vrtulníku Kamov K-32 na vrchol pražského vysílače v Mahlerových sadech tubus pro novou anténu, ze kterého bude do budoucna šířeno několik digitálních multiplexů. Již 31. října bude na kanále 53 zahájeno vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 na kanále 53 s programy České televize a Českého rozhlasu a ve stejný den na kanále 41 také komerční multiplex 2. Nejen, že se celé akce zúčastnilo kromě široké novinářské obce a civilistů také vedení ČRa, ale vše pravděpodobně sledovala také samotná generální ředitelka Jane Hannah.

Přípravy na Operaci Žižkov

České Radiokomunikace (ČRa) včera provedly na pražském vysílači na Žižkově přípravy na zahájení digitálního vysílání. Technici ČRa ve spolupráci s posádkou švýcarského vrtulníku Kamov K-32 vyměnili starý tubus za nový, který byl složený ze dvou částí o celkové hmotnosti přibližně devět tun. Start celé operace byl naplánován na osmou hodinu ráno, a to i přesto, že bylo v Praze deštivé počasí a foukal mírný vítr. Ještě kolem půl deváté se ale poslední neposlušní pejskaři pohybovali se svými miláčky v okolí žižkovského vysílače. Na vše dohlíželi policisté, záchranná služba i hasiči. S prvním vzletem vrtulníku se počítalo přibližně o půl deváté. Kavárna Café Chef, která se nachází v těsné blízkosti Mahlerových sadů, byla v obležení novinářů, a to včetně televizních štábů České televize, NovyPrimy. ČT navíc po celou dobu vstupovala do vysílání kanálu ČT 24 přímo z místa. V 8:44 konečně povolilo řízení letového provozu let vrtulníku Kamov. V areálu zůstal už pouze jeden vůz záchranné služby a tři hasičské vozy.

Operace Žižkov – odstranění starého tubusu – 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz (po rozkliknutí obrázek zvětšíte)

UNIKÁTNÍ FOTOGALERIE: Výměna antény žižkovského vysílače na 58 snímcích Ivany Dvorské

První část: Odstranění starého „prstu“

Přesně v devět hodin přiletěl nad Mahlerovy sady vrtulník Kamov K-32 a odstranil dle plánu první část analogové antény z vysílače Žižkov, kterou uvnitř tubusu odmontovali technici. Tento krok vzbudil velký zájem kolemjdoucích i automobilistů. Kamov odložil anténu do Mahlerových sadů, odletěl a čekalo se na jeho opětovný přílet. Celá akce s prvním tubusem trvala přibližně devět minut. V čase 9:12 až 9:20 odstranil vrtulník Kamov další část analogové antény ze Žižkova. Ten měl své dočasné stanoviště v Riegrových sadech. Vše probíhalo podle plánu, i když bylo chladnější počasí. Dobrou zprávou byla alespoň na chvíli skutečnost, že přestalo pršet. Déšť se ale po čase opět objevil. O půl desáté odstranil vrtulník ze žižkovského vysílače poslední část analogové antény. Věž v Mahlerových sadech byla v tu chvíli tedy bez tubusu. Do přibližně půl jedenácté dopoledne si vzal vrtulník i jeho posádka pauzu.

Operace Žižkov – nasazení nového tubusu – 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz (po rozkliknutí obrázek zvětšíte)

Druhá část: Nasazení nového tubusu

Chvilku před půl jedenáctou dorazil nad Žižkovský vysílač opět vrtulník Kamov K-32 spolu se švýcarskou posádkou, aby pokračoval v započaté operaci. Přišla na řadu její druhá část, kdy se měl zapojovat nový tubus. Jeho první část, která byla usazena v 10:28, byla určena pro analogové vysílání s horizontální polarizací. Od půl jedenácté očekávali novináři, přihlížející i složky záchranné služby další přílet vrtulníku Kamov K-32. Na ten si však museli počkat téměř až do dvanácté hodiny. Celé akci byli přítomní také představitelé ČRa Kamil Levinský, ředitel pro transformaci ČRa; Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic ČRa; Kamil Chalupa z agentury Ogilvy PR a odtud také Marie Fianová. Nechyběl ani Jakub Erben z bezpečnostní agentury Erbes. Celé akci údajně dokonce přihlížela i samotná generální ředitelka Radiokomunikací Jane Hannah, která se však médiím a publicitě docela úspěšné vyhýbá, a tak nebyla v centru jejich zájmu. V době od přibližně půl jedenácté technici ČRa montovali záchytné šrouby do analogového tubusu a připravovali se na připojení části pro digitální vysílání. Švýcarský vrtulník Kamov K-32 komunikoval s řídící věží Kbely na kmitočtu 120,875 MHz a používal volací znak HBZFX. Ten, kdo měl přijímač pro letecké pásmo (skener), věděl, kdy vrtulník vyletí, již s předstihem, protože před každým startem dostal od věže informaci o počasí a povolení ke startu. V pauzách „seděl“ na Vinohradech na hřišti Sokola v Polské ulici.

Operace Žižkov – zákulisí – 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008
Operace Žižkov - 6. října 2008

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz (po rozkliknutí obrázek zvětšíte)

Radiokomunikace: Operace byla úspěšná

Byla to velká a náročná akce, na kterou jsme se připravovali několik měsíců a zapojili jsme do ní i experty z Českých Radiokomunikací a z mnoha dalších specializovaných firem. Nyní můžeme spustit digitální vysílání s vyšším výkonem a zlepšit tak pokrytí Prahy i středních Čech, řekla při příležitosti úspěšného dokončení akce Jane Hannah, generální ředitelka ČRa. Pro úspěšnost akce byla kromě počasí důležitá vstřícnost veřejnosti, nápomocna byla i policie, záchranná služba, hasiči i Městská část Praha 3. Ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi jsme minimalizovali negativní dopady na naše občany a jsme velmi rádi, že vše proběhlo bez potíží, sdělila starostka městské části Praha 3 Milena Kozumplíková. Jak konstatovala mluvčí Radiokomunikací z agentury Ogilvy PR Marie Fianová, nový anténní nástavec má vertikální polarizaci, což je výhodnější nastavení pro městské vysílače. Takový signál se lépe šíří v ulicích, uvnitř budov a je vhodnější pro mobilní příjem. Příměstský vysílač Cukrák bude i nadále vysílat s horizontální polarizací, upřesnila Fianová. Kombinace vertikální a horizontální polarizace je v západní Evropě běžná u vysílání pro velká města. Radiokomunikace proto zvolily tento způsob pokrytí Prahy a okolí, aby divákům umožnili více možností příjmu. Do zapnutí digitálního vysílání se zvýšeným výkonem proběhne na žižkovském vysílači ještě několik testů anténního systému. Koncem října bude z tohoto stanoviště do nové antény spuštěn veřejnoprávní multiplex 1 na kanále 53 (ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT24 a 7 okruhů veřejnoprávního rozhlasu) a 31. října na kanále 41 také komerční multiplex 2 Českých Radiokomunikací (TV Nova, TV Prima). Žižkovský vysílač bude vysílat s výkonem okolo 32 kW, doplní ho příměstský vysílač Cukrák s výkonem 100 kW.

BRAND24

Fotogalerii s 58 obrázky z Operace Žižkov najdete zde.

O OPERACI ŽIŽKOV JSME JIŽ NAPSALI:
Podrobnosti o výměně antény na pražském vysílači Žižkov
„Operace Žižkov“ se blíží, Praha bude digitalizovat
Operace Žižkov: jak vrtulník s digitálním vysílačem uzavře ulice Prahy

Ilustrační fotoaparát

FOTOSOUTĚŽ: Vyfoťte výměnu antény a vyhrajte set-top-box!

Server DigiZone.cz ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi vypisuje soutěž o nejlepší fotografie z výměny televizní antény na vysílačích Praha – město (Žižkov) a Krašov. Soutěž proběhne ve dvou kategoriích: nejlepší jednotlivá fotografie a soubor fotografií (do maximálního počtu šesti snímků). Zúčastnit se mohou všichni zájemci bez omezení věku. Podrobnosti

Měli jste možnost sledovat Operaci Žižkov

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).