Hlavní navigace

Openbox ® S2 HD: nový jednotunerový satelitní HD přijímač

1. 1. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Openbox ® S2 HD je nástupce modelu Openbox ® S1, který se u nás prodával od začátku roku 2011 a dnes by již na trhu s možností příjmu pouze kanálů v SD rozlišení 576i neobstál.

Nový ukrajinský model podporuje již HDTV, DVB-S2, stejně jako kompresní formáty MPEG-2/MPEG-4. Jádrem přijímače je procesor Dual-Core 400MHz Ali3606. Od předešlého modelu přijímač změnil svůj vzhled a přibyl druhý USB port, zůstalo osvědčené menu i dálkové ovládání. Vyrábí se v černé barvě a jeho rozměry jsou 260×160×50mm.

Přední panel

Odleva na předním panelu nalezneme tři tlačítka, kde první zajišťuje vypnutí a zapnutí přijímače. Další dvě přepínají programy vpřed i vzad. Následují dvě LED diody, kde červená indikuje nahrávání na externí disk a zelená signalizuje komunikaci s dálkovým ovládáním. Následuje čtyřmístný sedmisegmentový zelený displej, který ve StandBy zobrazuje přesný čas, v provozu pak číslo předvolby zvoleného kanálu a další stavy přijímače. Vedle displeje se také nachází čidlo ke komunikaci s dálkovým ovládáním. Na pravé straně pod odklopným víčkem najdeme jeden port USB 2.0 a jednu interní čtečku přístupové karty, která se vkládá čipem dopředu a dolů. Čtečka spolupracuje s kartami Skylink ICE, Skylink IRDETO Standard i UPC Freesat ICE a dalšími podle nastavení v Menu. Čtečka však bohužel nespolupracuje s kartami Skylink M7!

Zadní panel

• LNB out – výstup pro připojení dalšího přijímače
• LNB In – vstupní signál satelitního signálu
• SCART TV – analogový výstup
• RS232 – servisní port
• HDMI (DV OUT) – digitální výstup video a audio
• SP/DIF – optický digitální audio výstup
• LAN – Ethernetová síť
• USB 2.0 – připojení různých pamětí
• Kolébkový síťový vypínač
• Napevno zabudovaný síťový kabel

Pohled do přijímače s vloženou přístupovou kartou.

Pohled do přijímače s vloženou přístupovou kartou.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je stejné jako u předcházejícího modelu. Kombinuje barvu stříbrné metalízy s černou. Disponuje 42 gumovými tlačítky, která jsou popsána, opatřena symboly, nebo odlišena tvarem i barvou. Spodní díl ovládače je v místech uložení baterií zesílen. Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Přepínání programů je velice svižné a směrovost není kritická.

U každého kanálu si můžete ověřit příjmové podmínky daného muxu.

U každého kanálu si můžete ověřit příjmové podmínky daného muxu.

Instalace

Menu přijímače je rozděleno do pěti sekcí: Instalace, Správce kanálů, Nastavení systému, Doplňky a Podmíněný přístup.

Vyhledávání kanálů podle zvoleného satelitu

Vyhledávání kanálů podle zvoleného satelitu

Přijímač má spoustu drobností, které potěší, například zde je servisní informace pro kanál ČT2

Přijímač má spoustu drobností, které potěší, například zde je servisní informace pro kanál ČT2

V Menu Jiná nastavení zvolíte požadované funkce

V Menu Jiná nastavení zvolíte požadované funkce

Instalace je velice jednoduchá také vzhledem k tomu, že přijímač disponuje režimem vyhledávání transpondérů a rychlým prohledáváním. Přijímač podporuje příjem z různých satelitů pomocí přepínače DiSEqC 1.0 i 1.1 a motoru DiSEqC 1.2 i USALS.

Systémové informace. Zde jsem měl ještě ne zcela funkční verzi software 54, kterou jsem posléze musel změnit na upravenou verzi 52 (viz poznámka na konci recenze).

Systémové informace. Zde jsem měl ještě ne zcela funkční verzi software 54, kterou jsem posléze musel změnit na upravenou verzi 52 (viz poznámka na konci recenze).

Informační lišta

Informační lišta zobrazuje číslo předvolby a název programu, název a čas vysílaného programu, grafický průběh vysílaného programu i aktuální datum a čas. Vpravo dole jsou ještě ikony, které oznamují další informace, například o přítomnosti teletextu, EPG, kódování atd. Po stisku tlačítka INFO zobrazíte s informační lištou také podrobný popis programu.

Toto je okno EPG v zobrazení jednoho programu na celý den

Toto je okno EPG v zobrazení jednoho programu na celý den

Elektronický programový průvodce (EPG)

Stiskem tlačítka EPG zobrazíte Programového průvodce. Červeným tlačítkem se dostanete dále na všechny programy zvoleného kanálu. Šipkou doprava se dostanete na denní program dalšího dne. V přehledu se pohybujete šipkami po programech nahoru/dolů. Pomocí zeleného tlačítka můžete z EPG programovat nahrávání. Tlačítkem Info zobrazíte podrobný popis zvoleného programu. EPG se zobrazuje na týden dopředu.

PVR

Přijímač má dva porty USB pro připojení externího disku (jeden na předním a jeden na zadním panelu). Externí disky formátujeme systémy FAT16/FAT32, nebo NTFS. Při formátování NTFS se nahrávky ukládají ve formátu *.ts a jsou děleny na soubory o velikosti 1GB. Záznamy nelze přehrát mimo přijímač. Z jednoho transpondéru můžeme nahrávat až dva programy najednou! Nahrávání je signalizované na předním panelu přijímače blikáním červené LED diody. Ze seznamu kanálů při nahrávání se v seznamu zobrazují pouze kanály z tohoto muxu. Ostatní muxy nelze při nahrávání sledovat. Nahrávky můžeme uskutečnit buď okamžitě stlačením červeného tlačítka, nebe si je naprogramovat z EPG. Pokud si v Menu zapnete TimeShift, přijímač stále nahrává vámi sledovaný program. Pokud přepnete na jiný kanál, přepne se i Timeschift na záznam tohoto nového programu. V nahrávkách Timeshiftu se můžete pohybovat stejně, jako při přehrávání jiných záznamů. Doba záznamu TimeShift je maximálně 120 minut.

Menu, nastavení HDD

Menu, nastavení HDD

Pokud chceme sledovat pořízené nahrávky, musíme stisknout tlačítko PLAY na dálkovém ovládání. Dostaneme se tak do seznamu nahrávek. Ty lze přehrávat i vpřed i vzad zrychleně 2× až 24×.
Přijímač umožňuje přehrávat i záznamy uložené na externím disku, například obrázky ve formátech JPG, JPEG a PNG, audio ve formátu MP3, nebo video soubory MKV, TS, MP4, XVID, DIVX, MPEG2, AVI……

V tomto Menu musíme iniciovat disk pro nahrávání, případně zapnout TimeShift. Můžeme zde také formátovat disk na FAT, nebo NTFS

V tomto Menu musíme iniciovat disk pro nahrávání, případně zapnout TimeShift. Můžeme zde také formátovat disk na FAT, nebo NTFS

Teletext

Přijímač zobrazuje také teletext. K němu se dostanete přes zelené tlačítko OPT, kde se nejdříve objeví okno Podtitulky a šipkou doprava se přesunete na Teletext, který potvrdíte tlačítkem OK. Je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí programu se správnou diakritikou.

Na závěr

Při testu překvapila vysoká kvalita obrazu jak v SD, tak HD programů (možno nastavit automaticky, nebo rozlišení: 576i, 576p, 1080i a 1080p), slušná rychlost přepínání programů, bezproblémová spolupráce s kartami podmíněného přístupu i některými multimediálními funkcemi. Přijímač má také možnost automatické aktualizace programů. Vzhledem k ceně přijímače a jednoduchém ovládání se jedná o velice dobrý přijímač v této cenové kategorii. Přijímač bohužel nepodporuje hybridní televizi HbbTV. V přijímači je možnost nastavit změnu kódovacího systému čtečky karet na IRDETO, Cryptoworks, Viacess a dalších, takže přijímač lze použít na různé karty podmíněného přístupu. V neposlední řadě překvapí i podpora pro disky přes USB hub. Seznamy programů si můžete zálohovat na externí USB disk a v případě potřeby opět nahrát do přijímače. Přijímač má také speciální funkce, které jsou skryté pod klávesovými zkratkami dálkového ovládání, například podporu protokolu newcamd.
V Menu jsou malé chyby v češtině, které však nebude problém odstranit, pokud výrobce projeví trochu snahy. Nejvíce bijí do očí položky Nastravení obrazu a Nastravení času.

Paměť přijímače je 128MB DDR2 RAM, 4MB Flash ROM, síťový adaptér Ethernet 10/100.
Spotřeba přijímače ve StandBy je 1Watt.

Důležité upozornění

V testovaném přijímači jsem byl nucen okamžitě aktualizovat firmware instalovaného v přijímači, kde byla použita verze 50. V Menu chyběly některé položky, například podmíněný přístup, kdy nešlo nastavit dekódování karty a dále chyběla spolupráce s disky (HDD info). Aktualizace bohužel nepomohla ani na poslední verzi, kterou jsem jako první na internetu našel ze 26. prosince 2013, a to verze 54. Po delším hledání jsem objevil upravenou verzi 52 z 11.listopadu 2013, která byla již v pořádku. Nachází se na stránce: http://ab-forum.info/viewtopic.php?f=261&t=56463. Doufám, že prodejci tohoto přijímače budou před prodejem firmware aktualizovat.

Tato položka (Podmíněný přístup) není v některých verzích software přítomna, což má za následek nemožnost dekódování

Tato položka (Podmíněný přístup) není v některých verzích software přítomna, což má za následek nemožnost dekódování

Zde nastavujeme funkčnost karty. Z přednastavených možností: Irdeto, Cryptoworks, Conax, Videoguard, VIAALT, Decrypt1, Decrypt2,Decrypt4, Crypton, Viaccess a Mediaguard.

Zde nastavujeme funkčnost karty. Z přednastavených možností: Irdeto, Cryptoworks, Conax, Videoguard, VIAALT, Decrypt1, Decrypt2,Decrypt4, Crypton, Viaccess a Mediaguard.

Balení obsahuje:

• Přijímnač Openbox ® S2 HD
• Dálkové ovládání
• HDMI 1.3 kabel
• 2 x AAA baterie
• Anglický a ruský manuál
• Reklamní samolepka

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
email: info@tvdigitalne.cz
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/openbox-s2-hd-pvr.html
Cena 1 890 Kč včetně DPH

Foto a screenshoty autor

Které doplňkové multimediální funkce satelitního přijímače nejvíce využíváte, nebo byste využili?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).