Hlavní navigace

Odstupte, vyzvali Radu Českého rozhlasu odboráři. Škodíte rozhlasu, míní

1. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
1. 3. 2010

Rada Českého rozhlasu by měla odstoupit a pokud tak neučiní, měla by ji Poslanecká sněmovna odvolat. V otevřeném dopise, který kritizuje činnost rozhlasové rady za poslední rok, včetně odvolání generálního ředitele Václava Kasíka a jmenování jeho nástupce Richarda Medka, k tomu vyzývá Odborová organizace Českého rozhlasu.

K TÉMATU: Prozatímní ředitel nařídil urychlený vnitřní audit Českého rozhlasu

Odstoupení posledního generálního ředitele ČRo Richarda Medka z funkce završilo praktické bezvládí, které v Českém rozhlase panuje už více než rok. Závěr působení Václava Kasíka, letní mezidobí tří měsíců, po němž nastoupil Richard Medek, který pak vládl-nevládl pět měsíců, je etapou vyznačující se absencí jakýchkoli konstruktivních a perspektivních rozhodnutí, uvedl v textu předseda rozhlasových odborů Jiří Hubička.

ČTĚTE TAKÉ: Duhan: do volby ředitele ČRo půjdu, o Medkově rezignaci jsem věděl dopředu

BRAND24

Výběrem a jmenováním nového generálního ředitele ČRo je ze zákona pověřena rozhlasová rada, ta je ale podle odborářů naprosto nekompetentní. Skutečnost, že po odvolání Václava Kasíka zvolila Rada nového generálního ředitele na základě projektu, který mu po půl roce odmítla, a rovněž fakt, že mu na odchodnou, coby odměnu za pětiměsíční působení (ze kterých fungoval prakticky jen dva) věnovala zlatý padák v situaci, kdy jsou zaměstnanci denně stavěni před nezbytnost šetřit finančními prostředky, jež pocházejí z koncesionářských poplatků – to všechno svědčí o tom, že Rada už zcela přestala plnit svůj úkol daný jí zákonem a systematicky vytváří situace, které poškozují pověst veřejnoprávního rozhlasu, zlobí se odboráři.

Veřejnoprávní rozhlas by podle odborů neměl být nadále „pouhou kartou v parciálních hrách a utilitárních zájmech moci chtivých skupin. Odboráři si zároveň pochválili přístup prozatímního ředitele rozhlasu Petra Duhana. Projevil ochotu a především zájem uskutečnit setkání a zahájit na něm dialog o tom, v jakém stavu se Český rozhlas v této chvíli nachází a jaké jsou cesty k vyřešení současné situace, píše v otevřeném dopise odborový předák Hubička.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).