Hlavní navigace

Nova spustila portál tn.cz. Podívejte se do jeho kuchyně

5. 5. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Televize Nova spustila dnes v 19:40 svůj nejočekávanější internetový projekt roku, server tn.cz, který má ambice dostat se během jednoho roku mezi trojku nejnavštěvovanějších webů v Česku. Opravdu je projekt tak revoluční? A nejedná se pouze o nafouknutou bublinu? Jde opravdu o první zpravodajský televizní portál? Dočkají se diváci seriózního zpravodajství, nebo jen laciné zábavy? A co jsou Red News a 90 sekund? Přečtěte si dnešní článek. UVNITŘ FOTOGRAFIE Z REDAKCE TN.CZ

Hlavní zprávy třikrát denně

Nový portál tn.cz představila dnes odpoledne novinářům sestava Martin Ondráček (ředitel zpravodajství a publicistiky), Jan Řehák (obchodní ředitel) Petr Dvořák (generální ředitel), Daniel Grunt (ředitel internetu), Zdeněk Šámal (ředitel internetového zpravodajství) a tisková mluvčí Veronika Šmítková. Ředitel internetového zpravodajství řekl, že jde vlastně o první zpravodajský televizní portál. Není to tak ale úplně pravda. Ten už v současné době provozuje Česká televize. Prvenství Novy je však v tom, že na rozdíl od ČT zde bude maximum videa a především původního zpravodajství. Portál je odsouzen k tomu, co vysílá čtyřiadvacítka, konstatoval Ondráček a dodal, že Nova má cíl vyrábět obsah pouze pro internet. Prvenství je v tom, že komerční jednička se pouští s televizními postupy na internet.

TK Nova - tn.cz 1

Generální ředitel TV Nova Petr Dvořák, ředitel internetu David Grunt a šéfredaktor zpravodajského portálu TN.cz Zdeněk Šámal na dnešní tiskové konferenci (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Tn.cz ale nebude jen zpravodajským webem. Jeho návštěvníci zde naleznou také informace ze světa showbusinessu, celebrit, filmu i hudby. Chybět nebudou ani blogy známých tváří Novy. Server by mohl vyvolat také některé záporné reakce, protože se na něj chystá také řada necenzurovaných videí. Třikrát denně se na něm objeví zpravodajské přehledy o devadesáti sekundách nazvané jednoduše „90 sekund“. Problém je v tom, že jeho forma je dělána tak, že než na samotný obsah zpráv se divák soustředí na vizuální stránku, a tak po jeho zhlédnutí nedokáže říci, o čem byl. Do budoucna chce Nova pro svůj portál připravovat i další materiál, který se do vysílání nevejde. Půjde např. o alternativní konce, vystřižené scény apod. Této podoby by se měli diváci Novy dočkat v druhé polovině letošního roku.

TK Nova - tn.cz 2

Ředitel zpravodajství TV Nova Martin Ondráček sleduje na tiskové konferenci videoupoutávku na internetový portál TN.cz (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Modrá seriózní a červená oddychová část

Portál tn.cz bude dělený na dvě části, a to modrou a červenou. V té první by měl najít dle slov představitelů televize „seriózní“ a obecné zpravodajství. Ve druhé pak zábavu a bulvár, včetně lechtivějších videí, kam bude patřit i nová relace Red News. Během ní bude moderátorka opět zábavnou formou uvádět zprávy a zároveň se bude svlékat donaha. Petr Dvořák odmítl návrh, že by se na webu mohli objevit i muži. Přece jen to vypadá líp, když se svlékne žena, než, když to udělá chlap, konstatoval šéf Novy. A dodal, že důvodem pouze pro něžné pohlaví byla skutečnost, že zde se jedná alespoň o nějaké vzrušení. Zároveň však s nadsázkou řekl, že pokud se na Novu obrátí minimálně polovina obyvatelek České republiky, je ochoten zavést i sekci pro ženy.

tn.cz modrá

Modrá „seriózní“ část zpravodajského portálu TN.cz

tn.cz červená

Červená „zábavná“ část webu TN.cz, kde se objeví i „svlékací“ zprávy

Server bude mít čtyřiadvaceti­hodinový provoz a k dispozici budou ve všední dny tři zpravodajské relace. Ty budou na internetu uveřejňovány ve všedních dnech v časech osm, třináct a dvacet hodin, k dispozici by měla být i relace ve 21:30, o víkendu pak pouze jedna, a to v osmnáct hodin. K tomu šéf zpravodajství a publicistiky Martin Ondráček dodal, že si chce Nova vyzkoušet, jak velký bude zájem o zprávy. Nevyloučil, že do budoucna se jich bude vyrábět dle odezvy diváků více. Vyjíždíme se základní sestavou a uvidíme, jaký bude zájem, dodal Šámal. Moderátorkami „devadesátise­kundovek“ budou nové tváře, které nepřišly z televizní scény.

Spojí se televizní a internetová redakce?

Petr Dvořák odpověděl serveru DigiZone.cz na otázku, proč si komerční jednička vybrala pro spuštění svého nového portálu právě pátý květen a zrovna čas 19:40. To datum se nám líbilo, dobře se pamatuje. Je to televizně zpravodajský server, a proto chceme, aby v tu dobu bylo u něj co nejvíce lidí, řekl Dvořák. Šéf zpravodajství Ondráček konstatoval, že zatím budou dvě oddělené redakce (zpravodajská a internetová) s tím, že budou navzájem provázané. Do budoucna je chce vedení spojit v jeden celek. Zážehový provoz tn.cz, kdy k němu neměla přístup veřejnost, byl přibližně čtrnáct dní, a za tu dobu se již několikrát podařilo nastřádat videoobsah do té míry, že ho bylo možné využít pro hlavní zpravodajskou relaci.

TK Nova - tn.cz 3

Ředitel internetu TV Nova Daniel Grunt, šéfredaktor zpravodajství TN.cz Zdeněk Šámal a mluvčí TV Nova Veronika Šmítková na dnešní tiskové konferenci (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Ředitel Novy prohlásil, že s materiálem se bude pracovat i po jeho uveřejnění v jedné platformě. Pokud půjde o nějakou velkou kauzu, jejího nástřelu se dočkají návštěvníci nebo diváci nejprve na internetu, poté bude rozpracována v Televizních novinách a velké reportáže se pak diváci dočkají např. v pořadu Na vlastní oči. Zároveň pak materiál poslouží pro budoucí využití. Šéf nováckého zpravodajství a publicistiky Ondráček si myslí, že návštěvníci portálu budou jiní, než jsou diváci TN. Nechceme kompletně překlápět Televizní noviny, ale chceme tam to, co se děje v průběhu dne, upřesnil Ondráček. Dále konstatoval, že Nova má konečně smysluplný nástroj, který umožní komunikaci a spolupráci s amatérským týmem redaktorů, jímž jsou diváci.

TK Nova - tn.cz 4

Zdeněk Šámal (uprostřed) v newsroomu nového zpravodajského portálu TN.cz (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Placené služby Nova nechystá

Chceme oslovit lidi, kteří mají zájem o kontinuální denní zpravodajství. Čekáme, že diváci, kteří jsou zvyklí průběžně sledovat internet, si dají do oblíbených položek i naše stránky. Máme zájem na tom dostat na internet masu lidí, kteří internet nepoužívají, dodal šéf nováckého zpravodajství a publicistiky. Ředitel internetu Novy Daniel Grunt upřesnil, že od startu bude hodně návštěvníků z řad lidí, které si vezme portál tn.cz od televize. Chceme přitáhnout mladé optimistické lidi, přiblížil cílovou skupinu webu Grunt.

TK Nova - tn.cz 5

Editor rubriky „RedNews“, která denně nabídne zprávy se striptýzem (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Placené služby spouštět Nova na internetu nehodlá, protože v nich nevidí dobrý business model. Budeme tam dávat obsah z televize. Zábavní portál chystáme ve druhé polovině roku, naznačil Grunt, že portál tn.cz nebude jediným překvapením, který česká komerční televizní jednička na letošní rok připravila. Velkou změnou projde i samotná doména Nova.cz, z ní se stane zábavní portál. Grunt k tomu řekl, že se rozhodli postavit několik projektů tzv. na zelené louce, a postupně dojde k jejich přesouvání. Cílem společnosti CET 21, potažmo CME, je jednotlivé značky propojovat.

TK Nova - tn.cz 6

Pohled do zpravodajského newsroomu portálu TN.cz (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

A jaký je konečný verdikt nad portálem tn.cz? Určitě má šanci uspět. Nejde sice o žádný revoluční projekt, ale díky marketingu Novy se určitě vštípí do paměti návštěvníků českého internetu. Jde o velmi dobrý nápad, jak provázat internet spolu s televizí do jedné platformy. Je otázkou, proč už něco podobného nenapadlo některou z jiných televizí. Nova se navíc bude snažit udržet náhodného, ale i trvalého návštěvníka tím, že mu nenabídne jen televizní obsah, ale i to, co hledá jinde – tedy zpravodajství a zábavu. Zřejmě bych krotil optimismus komerční jedničky, že se dostane během jednoho roku mezi tři nejnavštěvovanější servery českého internetu. To by si chtěla ukrojit opravdu velké sousto, navíc, když její Red News a „devadesátky“ mají opravdu k informační hodnotě poměrně daleko a zaměřují se spíše na zaujetí diváka vizuálním dojmem.

BRAND24

TK Nova - tn.cz 7

Grafické oddělení zpravodajského portálu TN.cz (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Server DigiZone.cz přinese v úterý rozhovor s šéfredaktorem zpravodajského portálu TN.cz Zdeňkem Šámalem

Dostane se portál tn.cz mezi tři nejnavštěvovanější portály českého internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).