Hlavní navigace

Odpojení ČT 1 HD na původní satelitní pozici je na straně firmy Media Broadcast

16. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Do konce loňského roku měla Česká televize různé poskytovatele satelitní kapacity pro šíření svých kanálů ve vysokém rozlišení. Nyní mají „pod palcem“ distribuci České Radiokomunikace.

První program veřejnoprávní České televizeHD rozlišení v době psaní této aktuality nadále pokračoval ve své distribuci nejen na nové, ale také původní pozici prostřednictvím satelitu Astra 3B. Technici média však očekávají, že tento stav již nebude dlouho trvat. U Media Broadcast (poskytovatel satelitní kapacity pro ČT 1 HD na původní frekvenci, pozn. red.) jsme objednali prodloužení služby do 10. ledna 2015. V rámci našich dobrých partnerských vztahů doposud signály ani zařízení nerozpojili, řekl DigiZone.cz technický ředitel České televize Ivo Ferkl. Technici na Kavčích horách by sice mohli signál odpojit, na původní pozici ČT 1 HD by tak zůstala prázdná pozice, ale de facto k tomuto kroku není důvod.

K TÉMATU: Na satelitu Astra odstartovala ČT 2 HD, diváci si musí zadat nový kmitočet

Do konce loňského roku měla Česká televize různé poskytovatele satelitní kapacity pro šíření svých kanálů ve vysokém rozlišení. Zatímco distribuci ČT 1 HD zajišťovala, jak již bylo řečeno, společnost Media Broadcast, stanici ČT Sport šířila firma E4C Group spojená se satelitním operátorem Skylink. Od 16. prosince 2014 v testovacím a od 1. ledna 2015 v ostrém režimu jsou kanály ČT 1 HD, ČT Sport HD a nově i ČT 2 HD šířeny z multiplexu, o jehož technický chod se starají České Radiokomunikace. Ty uplink, tedy distribuci signálu na satelit, zajišťují ve spolupráci se svou sesterskou firmou, slovenským operátorem Towercom.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Radiokomunikace vyhrály tendr na distribuci veřejnoprávních HD kanálů na satelitu

Včera jsem s techniky ze společnosti Media Broadcast mluvil a ubezpečil je, že nová služba probíhá bez problémů a není důvod řešit nějakou havarijní situaci, která by případně mohla vzniknout. Zároveň jsem jim poděkoval za to, že nad rámec sjednané služby nám drželi zálohu tak dlouho, sdělil DigiZone.cz technický šéf České televize a dodal: Lze očekávat, že v nejbližších hodinách Media Broadcast službu ukončí. Stejně postupovala letos telekomunikační firma i u odpojení polského programu Kosmica TV. Ten oficiálně ukončil vysílání na konci loňského roku, reálně byla distribuce programu odpojena až letos 7. ledna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).