Hlavní navigace

Od 15. prosince se diváci dočkají digitální ČT z Klínovce

4. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
4. 12. 2008

Po Chomutovsku bude 15. prosince dalším regionem, kde se dočkají digitální televize, Karlovarsko a Sokolovsko, oblasti, které spadají do ucelené oblasti Plzeň. Konkrétně půjde o vysílač Klínovec. Tato lokalita bude zároveň v letošním roce poslední, která přejde na DVB-T vysílání veřejnoprávního multiplexu. Diváci si tak od tohoto data budou moci naladit jak kanály, které znají z analogu – ČT 1 a ČT 2 – tak i digitální zpravodajskou Čtyřiadvacítku a sportovní ČT4. Jako bonus pak dostanou stanice Českého rozhlasu.

REGIONY: Informace o digitální televizi na Jáchymovsku

K zahájení řádného vysílání dojde v již zmiňovaný termín v ranních hodinách, a to na 36. kanálu s horizontální polarizací a efektivním vyzářeným výkonem 32 kW. Vznikne tak lokální jednofrekvenční synchronní síť se sousedním vysílačem Cheb – Zelená hora šířícím síť 1 pro Chebsko. Ta využívá také horizontální polarizaci, ale efektivní výkon pouze 20 kW. Nižší výkony je zapotřebí v této oblasti volit pravděpodobně proto, že např. v Drážďanech vysílá na tomto kanálu jeden z multiplexů, avšak s opačnou polarizací výkonem 100 kW.

ČTĚTE TAKÉ: Multiplex 3 spustí 15. prosince čtyři nové vysílače, vypne Košutku

BRAND24

15. prosinec bude po delší době opět nabitým datem. Kromě zapínání DVB-T multiplexu 1 z Klínovce se diváci dočkají také přesunu sítě 3 na vysílače Žižkov a Krašov. Spuštěny budou pro tento multiplex celkem čtyři vysílače. Podrobnosti o nich jsme psali v tomto článku. Na stejný den pak oznámila zahájení vysílání v terestrické digitální síti také Nova Cinema.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Nova Cinema odstartuje v DVB-T 15. prosince

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).