Hlavní navigace

Octagon SF 918 HD: satelitní přijímač s nahráváním přes eSATA

15. 4. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Situace na trhu se satelitními přijímači je stále pestřejší. Vybrat ale přijímač, který vyhovuje jednotlivému zákazníkovi je čím dál složitější. I výrobci se předhánějí v inovacích a vylepšováním svého software i dlouho potom, co je výrobek uveden do prodeje. Prozíraví výrobci reagují na připomínky uživatelů, které čerpají z diskusí na internetu, která i sami zakládají. Takto postupuje i výrobce přijímače Octagon SF 918 HD.

Přijímač lze zakoupit ve dvou provedeních v barvě stříbrné, nebo černé. To se týká i barvy dálkových ovládání. Přijímač zpracuje programy jak ve standardním, tak vysokém rozlišení DVB-S i DVB-S2, komprese MPEG-4/H.264 (1080i, 720p, 576p). Poskytuje vynikající nadprůměrně kvalitní obraz. Musíme však upozornit, že se tento přijímač vyskytuje na trhu i pod jinými názvy (např. Koscom HD7400 CI – Octagon SF018HD – NEXT YE-2000 SUPER HDTV – Golden Interstar GI S 890 CRCI HD Excellence – SAB Ultimate HD Super Plus – OptiBox 7750 HD CICX -Optibox 8750 HD CICX) v různých modifikacích.

Octagon SF 918 HD - předek

Přední a zadní panel

V levé části předního panelu je v kruhovém provedení pět tlačítek, se kterými se dostaneme do menu přijímače a pomocí šipek pak k dalším funkcím. Dále 12 místný VFD alfanumerický zelený displej s regulací jasu, který znázorňuje v režinu Standby hodiny, při provozu momentální navolenou funkci (např. název televizní stanice, přičemž ty delší na displeji rotují) a několik dalších ikon, která momentální stav přijímače doplňují. V pravé části předního panelu jsou dvě menší kruhová tlačítka. Horní má funkci POWER (zapnutý svítí zeleně, vypnutý červeně ale velice silně) a dolní EXIT. Úplně vpravo se nachází výklopná dvířka, která skrývají jeden konektor USB 2.0, dva sloty pro CI moduly a jeden pro čtečku karet CONAX.

Octagon SF 918 HD – detail předního panelu
Octagon SF 918 HD - přední detail ovládání
Octagon SF 918 HD - přední detail power

Na zadním panelu nalezneme síťový vypínač, zabudovaný síťový kabel (pro napájení 100 – 240V), konektor eSATA pro připojení externího pevného disku, síťové rozhraní ETHERNET pro připojení sítě LAN. Pro připojení LCD televizoru nebo plazmy použijeme HDMI konektor nebo trojici cinch YpbPr. Je zde další trojice cinch pro připojení TV RCA a jeden cinch s výstupním napětím 0/12V. Dále dvojice konektorů SCART TV/VCR. Konektory pro vstup a výstup pozemního signálu. Dalším přípojným místem je konektor RS232 pro upgrade softwaru a konektor pro optický audio výstup SPDIF Dolby Digital 5.1 Výčet uzavírá F konektor pro vstup ze satelitního LNB a F konektor pro výstup na další satelitní přijímač.

Octagon SF 918 HD - sloty

Přijímač má střední velikost (Š x H x V) 340×268×60mm a hmotnost 2,8 kg.

Octagon SF 918 HD - zadní panel

Instalace

Balení neobsahuje HDMI kabel, a proto si jej musíte opatřit sami, pokud tedy nebudete sledovat programy přes klasický televizní přijímač. Z množství jazyků nechybí čeština, která nemá chybu. Použité fonty v menu jsou velice dobře čitelné. Mrzí jen, že k přijímači ještě není přiložen i tištěný český manuál, který však najdeme na internetu (adresu uvádím v závěru testu). Pět položek v hlavním menu které se dále rozvětvují umožňuje veškerá nastavení, na které jsme zvyklí u daleko dražších modelů.

Kanál/PVR – editace kanálů a ovládání záznamů na HDD včetně formátování disku

Instalace – automatické, nebo manuální vyhledávání kanálů KU a C pásma a dosud neznámá skvělá funkce ladění, kde můžeme nastavit šířku pásma a nebo měnit hodnotu AGC

Octagon SF 918 HD - jemné doladění

Nastavení systému – zde volíme jazyk menu, nastavení rozlišení obrazu, přepínání výstupů nebo formátu obrazu. Lze zde měnit i jas a kontrast obrazu

Utility- zde najdeme informace o použité kartě nebo CI modulu, nastavujeme zde ethernet a otevírá jednoduché hry, kalendář a kalkulačku

STB status – umožňuje tovární nastavení přístroje a zobrazuje nám informace o použitém hardwaru a softwaru

Dálkové ovládání

Pětapadesát tlačítek na DO dokládá množství funkcí satelitního přijímače, se kterými se sblížíme záhy. Některá tlačítka mají navíc funkce zdvojené. Na běžný provoz jich však tolik není. Přepínání mezi programy je svižné, méně než jednu sekundu.

Octagon SF 918 HD - dálkové ovládání

Použití přístupových karet a software

Octagon SF 918 HD - použití přístupových karet

V přijímači byl originální firmware verze 10258 z 31.12­.2008. Při použití neoficiálního software však získáme z dekodéru CONAX dekodér univerzální. Navíc to umožní emulovat a sledovat tím prolomené kódované programy. Tato činnost je však bez zaplacení poplatků protiprávní. Takto emulovaný přijímač bez problémů dekódoval české i slovenské programy s použitím oficiálních karet CS Link a Skylink, což bylo v menu přijímače správně zobrazeno. Při použití CI slotů fungoval přijímač např. s moduly T-Rex, novější Irdeto Cryptoworks i Conax. Měl by fungovat i s dalšími moduly.

Octagon SF 918 HD - použití software

Do paměti je možno uložit až 10 000 programů. Všechny funkce je možné i ukládat na předvolby, např. audio kanály levý/pravý. Teletext OSD vykazuje některé nedostatky a menší chyby. Velká písmena jsou bez diakritiky. Přijímač přehledně zobrazuje EPG na několik dní dopředu. Některé dlouhé názvy jsou ořezány.

Octagon SF 918 HD - použití přístupových karet a software

Nahrávání na externí HDD, Flash disk a upgrade

Přijímač po vložení Flash disku do zásuvky USB na přední straně přijímače formátovaném na FAT32 otevře okno a zobrazí soubory. Ty mohou být např. audio mp3. Bez problému je bylo možno přehrát. Z Flash disku můžeme též upgradovat nový software (to lze také přes sériové rozhraní RS 232 nebo po zadání IP adresy serveru, kde přijímač nalezne aktuální software). Grafické soubory JPEG nebo BMP se nepodařilo zobrazit. Snad to umožní další přepracovaný software.

Oproti Flash disku, na který nelze mimo zálohy settingu nic nahrávat, je na zadní straně přijímače rozhraní eSata. To umožňuje připojit HDD. Použil jsem k tomu externí box FreeAgent Pro s diskem 500GB a napáječem. Ten umožňuje několik druhů připojení, mimo eSata také FireWire 400 a USB 2.0. Po připojení pracoval disk bezchybně. Fungovala i funkce automatického vypínání a zapínání pohotovostního stavu. Rychloposuv fungoval bez závad, převíjení vpřed i vzad však bylo možné pouze dvojnásobnou rychlostí. FTA i kódované programy byly nahrány dobře a zvuk byl synchronní. Z jednoho transpondéru můžete současně při nahrávání sledovat jiný. Je dobré, že disk se dá naformátovat z přijímače (Fat 32) a nemusíme jej předformátovat v PC. K tomu by bylo nutno použít např. software Fat32Formatter.

Octagon SF 918 HD - harddisk

Zpracování nahrávek video souborů s příponou *.ts je možné např. v novém software DVR-Studio HD nebo v ProjektX atd. Editor SetEdit 918 použijete na úpravu settingu.

S přijímačem jsem byl velice spokojen. Pokud se podaří v novém firmware opravit drobné chyby, bude se řadit k velice dobrým přijímačům ve své cenové hladině.

BRAND24

Balení obsahuje:

Octagon SF 918 HD - krabice

dálkové ovládání, 2× baterie AAA, kabel cinch 1,5m. a manuál v angličtině a němčině. Český manuál lze stáhnout z internetu na adrese: http://tvdigi­talne.cz/files/568/OC­TAGON_HD_SF918­_HDTV-MANUAL_CZ.pdf


Průměrná cena přijímače: cca 7 700Kč

Přijímač k testu zapůjčil: IPON s.r.o. Rokycany

Web: http://www.tvdi­gitalne.cz

Oceňujete u HD přijímačů možnost nahrávání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).