Hlavní navigace

Óčko mění satelitní pozici a stěhuje uplink na Barrandov

31. 10. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
31. 10. 2007

Česká hudební televize Óčko ukončí 28. února 2008 svou distribuci na satelitu Astra 1KR. Pro diváka to znamená jediné. Bude-li ji chtít nadále sledovat, musí otočit svou parabolu z pozice 19,2 st. východně na 23,5 st. východně, konkrétně na družici Astra 1E. Společnost SES Astra totiž podepsala smlouvu s Óčkem na šíření tohoto programu právě ze zmíněné pozice. Vysílání odtud začalo 30. října a divák má tak dostatek času si svoji parabolu natočit.

Přechod kanálu Óčko z pozice 19,2 st. východní délky na 23,5 st. východní délky je dalším důkazem, že tuto orbitální pozici úspěšně rozvíjíme do významné pozice pro příjem Direct-to-Home (DTH) vysílání v Evropě a zejména na trzích v Beneluxu a zemí střední a východní Evropy, řekl hlavni obchodní ředitel společnosti SES Astra Alexander Oudendijk.

S přesunem na nový transpondér a jinou družici souvisí také stěhování uplinku z pražské Vrchlického ulice na Barrandov. Dnes o tom informoval server satCentrum.com. Dle jeho informací je již v areálu Filmových ateliérů připravená nová téměř dvoumetrová ofsetová parabola pro uplink, která bude v příštích dnech umístěna na střechu největší budovy v areálu. Po smontování paraboly a odzkoušení optické trasy ze studia TV Óčko ve Vrchlického ulici se bude cca tři až čtyři týdny vysílat paralelně i na stávajícím distribučním transpondéru na Astře 3A na orbitální pozici 23,5 st. vých., poté zde bude vysílání ukončeno, dodává server.

BRAND24

Otázkou je, jak se s tímto problémem vyrovná nabídka satelitní televize UPC Direct, která šíří svoje programy právě přes Astru 19,2 st. Možností je několik. Jako nejreálnější se jeví způsob příjmu Óčka z 23,5 st., a pak ho redistribuovat na jeden z transpondérů na Astře 1G, 1H, nebo 1KR, kde UPC své programy šíří. Variantou je také přechod celého UPC Direct na 23,5 st. To ale ukáže čas, řekl s velkou mírou nadsázky pro DigiZone.cz marketinkový manažer Óčka Stanislav Zdílna.

Parametry přijmu na družici Astra 1E jsou: 10.862 GHz/H, SR 22000, FEC 5/6, PCR PID 160, V PID 160, A PID 80

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).