Hlavní navigace

O podobu diginovely se přeli Pleva s Grebeníčkem

12. 9. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
12. 9. 2007

Jednání Stálé komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny dnes provázela názorová přestřelka nad podobou návrhu tzv. digitální novely. Účastnil se jí zpravodaj zákona Petr Pleva (ODS) a poslanec Miroslav Grebeníček (KSČM). Grebeníček nesouhlasil s tím, aby se základem pro další projednávání diginovely ve sněmovním druhém čtení stal návrh upravený mj. sedmi změnami Plevy.

Zatímco šest úprav z pera Petra Plevy je spíše technického rázu a působí neutrálně, sedmá změna podmínečně prodlužuje licenci komerčním televizím Nova a Prima o další čtyři roky. Televize by tak mohly vysílat do roku 2021 (Nova), resp. 2012 (Prima). Stejná digitální novela přitom počítá s tím, že po konci analogového vysílání, tedy někdy mezi 10. říjnem 2010 a 31. prosincem 2012, se televizní trh liberalizuje a o vysílací licenci si bude moci požádat každý zájemce, který zaplatí poplatek 50 tisíc.

Mediální komise navzdory odporu Miroslava Grebeníčka podpořila Plevovy změny. Poslancům pak dala lhůtu do 19. září, do kdy mají přijít se všemi dalšími pozměňovacími návrhy k zákonu. Ty by měly být předjednané a prodiskutované do 25. září, kdy přijde na řady parlamentní druhé čtení digitální novely.

BRAND24

Více o cestě digitální novely sněmovními výbory najdete v zítřejším článku na DigiZone.cz

Vybíráme z dřívějších výroků poslance Petra Plevy o digitalizaci:
Poslanec Petr Pleva: Zablokovali jsme digitalizaci
Petr Pleva: Digitální televize nemají nárok na odškodné
Petr Pleva: Šest multiplexů je pro Českou republiku mnoho

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).