Hlavní navigace

Novinky u IPTV operátorů – upravený vzhled 4net.tv, internetová televize Digi TV a nový hráč na trhu

10. 7. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nové prostředí své IPTV služby nabídne pardubická společnost 4net.tv, česká Digi TV oznámila datum spuštění své internetové televize a společnost N_SYS se stala registrovaným provozovatelem převzatého televizního vysílání.

RIO Media od poloviny roku v novém

Nejstarší český IPTV operátor (respektive jeho právní nástupce) RIO Media oznámil na svém webu nový vzhled své IPTV, který plánuje zavést v druhé polovině roku. Jedná se o platformu 4net.TV pardubické společnosti Netforms.

Provozovatel chce jejím prostřednictvím nabídnout svým uživatelům EPG s až sedmidenním archívem pořadů a běžné funkce jako přehrání od začátku, pozastavení živého vysílání, obousměrný pohyb v pořadu, vlastní třídění programů nebo třídění do uživatelských skupin. Platforma podporuje nPVR i VOD.

IPTV od Digi TV už během léta

Na svém facebookovém profilu uvedla společnost Digi TV Czech Republic, že spuštění služby internetové televize plánujeme během letošního léta. Podrobnější informace budou brzy zveřejněny na našem webu.

Podle několika nezávislých zdrojů jsou ve hře stále dvě varianty: televize čistě internetová, což by mohla naznačovat jediná oficiální reklama Digi TV:


Autor: Digi TV

Odkaz Dozvědět se více bohužel vede pouze k formuláři se jménem a e-mailovou adresou.

Na straně druhé je ale mediální vyjádření výkonného ředitele Digi CZ Vladimíra Rusnáka, který prohlásil: U internetové televize (tzv. OTT) nebude potřebná instalace technikem. Zákazník dostane STB a po připojení k internetu mu začne služba fungovat. Dále ovšem dodal: Z internetové TV však dokážeme poskytnout i službu archívu, resp. různé další nelineární služby. Chystáme i vlastní funkci sledování v multidimenzi. Archív a multidimenze by ukazovaly spíše na plnokrevné IPTV než jen na internetovou televizi. Už jenom kvůli rozdílům technologie OTT a IPTV.

Je rovněž známo, že Digi TV spolupracuje na poli IPTV se společností T-Mobile, kde využívá spojeného know-how českého T-Mobile, provozující T-Mobile televizi na platformě nangu.TV, i slovenského Slovak Telekomu, který provozuje televizi Magio.

Navíc výkonný ředitel věří, že do konce září překoná počet vysílaných HD programů na této televizi čtyři desítky, což je poměrné odvážné prohlášení v kontextu skutečnosti, že ke dni psaní tohoto článku, tedy k 8. červenci, není o této televizi nic kromě možného termínu spuštění. Samotná Digi TV má aktuálně v portfoliu pouhých sedmnáct HD programů.

A po zmiňovaném OTT údajně přijde ještě hybridní televize, respektive kombinovaná televize satelitní s internetovým připojením. Utopie? Možná.

N_SYS – nový hráč na trhu kabelových operátorů

Jeden z významných internetových providerů trutnovského regionu, úpická společnost N_SYS, se přednedávnem stala registrovaným provozovatelem převzatého televizního vysílání prostřednictvím kabelových sítí pro Královéhradecký a Liberecký kraj. Z jeho webových stránek se ale bohužel dozvíte pouze informaci, že probíhá příprava nových obchodních podmínek služby a odkaz je dále neklikatelný.

Fotbalový portál Altibox

Norský IPTV provider Altibox měl ve svém portfoliu také interaktivní fotbalový portál, kde nabízel naprosto vše, po čem by mohl fotbalový fanoušek toužit. Šest live-streamů v multidimenzi, archív, výsledky, statistiky, … V nabídce byly všechny významné ligy v čele s Premier League. V nové nabídce (leden 2016) již však tento produkt není a jeho osud je nejasný.

BRAND24

Nicméně Altibox stále prostřednictvím svých norských partnerských operátorů nabízí luxusní nabídku sportu, která v levnější verzi nabízí deset specializovaných sportovních programů, z toho jeden výhradně pro hokej a druhý pro tenis. V dražší verzi je již zmíněných deset sportovních programů a k tomu šest filmových a seriálových. Většina v HD. Levnější verze stojí měsíčně 369 NOK (cca 1062 Kč), dražší 419 NOK (cca 1206 Kč), oboje při závazku na dvanáct měsíců.

Několik dokumentačních obrázků fotbalového portálu můžete brát jako možnou vizualizaci plánovaného programu O2 Fotbal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).