Hlavní navigace

Novela o digitalizaci rozhlasu má ve sněmovně šanci na schválení

30. 4. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
30. 4. 2009

Poslanecká novela, jejímž cílem je usnadnit přechod rádií na digitální vysílání, má ve sněmovně velkou šanci na schválení v kompromisní podobě. Zamítnutí novely dnes navrhli pouze komunisté. Poslanci o osudu novely rozhodnou zřejmě příští týden.

Kompromisní podoba už není tak výhodná pro velké rozhlasové stanice, jako byla původní předloha. Poslanci z kulturního výboru a mediální komise parlamentu doporučili snížit rozsah celoplošného pokrytí a zároveň omezit spojování rozhlasových stanic s jedním vlastníkem do jedné společnosti.

Kompromis podle spoluautora novely Petra Plevy (ODS) spočívá mimo jiné ve snížení rozsahu celoplošného pokrytí z původně navrhovaných 90 na 80 procent obyvatel, kteří by mohli rozhlasové vysílání přijímat. I tak to bude zvýšení v porovnání s platným zákonem, který stanoví jednotnou hranici 70 procent pro rozhlasové i televizní vysílání. Pokud nyní jedna fyzická nebo právnická osoba vlastní více licencí k regionálním a lokálním rozhlasovým stanicím, nesmí součet pokrytí těchto spřízněných stanic překročit hranici 70 procent obyvatel ČR. Novela i tuto hranici paralelně zvyšuje.

Poslanci současně, jak uvedl Pleva, chtějí zmenšit možnost „monomediální koncentrace“, tedy fúzí stanic s jedním vlastníkem do jedné firmy. Tvůrci novely původně navrhovali, aby jeden majetkový subjekt mohl vlastnit stanice až do 400 procent pokrytí obyvatelstva s programy, které toto seskupení vytvoří. Nově se má tato hranice snížit na 300 procent.

Proti původní předloze protestovala malá regionální rádia, podle nichž má být cílem novely bezohledná monopolizace rozhlasového trhu a zánik regionální rozhlasové služby, jak před časem uvedl prezident Národní rozhlasové asociace Pavel Foretník. Místním rádiím vadila i regionalizace celoplošných stanic, jimž předloha umožňovala do vysílání zařazovat pořady a reklamu s regionálně odlišným obsahem. Poslanci navrhli nově podle Plevy toto odpojování omezit tak, že stanice musely v 85 procentech vysílacího času vysílat stejný program.

Autoři novely, která vychází z návrhu samotných komerčních stanic, kvůli přechodu na digitální rozhlasové vysílání navrhli prodloužení licencí současným komerčním vysílatelům, což nelibě nesla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Novelu odmítla i vláda. Přechod rozhlasového vysílání na digitální lze podle návrhu a jeho autorů očekávat kolem roku 2019 s tím, že platnost dosavadních licencí k rozhlasovému vysílání skončí roku 2013 a v bezprostředně následujících letech.

BRAND24

Poslankyně KSČM Ivana Levá navrhla v novele zrušit přechodná ustanovení, která provozovatelům rozhlasového vysílání prodlužují licenci kvůli přechodu na digitalizaci až do roku října 2025. Pokud by pasáž nebyla zrušena, lhůta by měla být podle Levé alespoň o pět let kratší.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).