Hlavní navigace

Nové odbavení digitálních stanic ČT od dubna

13. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
13. 3. 2008

Česká televize (ČT) uvede v dubnu a v květnu letošního roku do provozu nová odbavovací pracoviště všech čtyř svých programů. Modernizace odbavení je nyní ve fázi testování a školení obslužného personálu. Vlastní přepnutí, které bude probíhat postupně, by diváci ČT neměli zaznamenat. Veřejnoprávní televize ho plánuje po patřičném otestování provádět v nočních hodinách a ani během nich by nemělo dojít k výpadkům signálu. Na setkání Visual Opening Days to uvedl Jakub Vaněk ze společnosti Visual Connection, kterého doplnil ředitel techniky ČT Rudolf Pop.

ČTĚTE TAKÉ: Rudolf Pop, Karel Trpák: Zpravodajství ČT přejde na formát 16:9 letos v září

Současná odbavovací pracoviště programů ČT 1 a ČT 2 pocházejí z let 1993–1994, odbavení nových digitálních stanic ČT 24 a ČT 4 Sport vzniklo jako provizorium v letech 2005, resp. 2006.

Nová pracoviště odbavení jsou budovaná v prostorách výškové budovy na Kavčích horách, konkrétně v 8. a 10. patře. Jejich technologie bude částečně využívat dříve nakoupené a aktuálně provozované komponenty, např. 10 TB odbavovací servery Omneon Spectrum. ČT od společnosti Visual Connection jako od realizátora přestavby požadovala dodržení konceptu n+1, kdy je pro určitý počet programů ČT připraveno dohromady jedno záložní pracoviště.

BRAND24

Moderní odbavení bude mít jeden z řetězců s možností vysílat ve vysokém rozlišení (HDTV), další pracoviště budou na snadné přebudování na HD připravena. Systém si do budoucna poradí i s tzv. Full HD, tedy s progresivně vykreslovaným rozlišením 1920×1080. Součástí modernizace je i lepší podpora vysílání ve formátu 16:9 a možnost přidávat do programů prostorový zvukový doprovod Dolby Digital 5.1.

Podle Rudolfa Popa dojde nejprve v dubnu k přepnutí na nové odbavení u digitálních programů ČT 24 a ČT 4 Sport a pokud vše proběhne podle plánu, budou je v květnu následovat i tradiční stanice ČT 1 a ČT 2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).