Hlavní navigace

Nové digitální televize stále čekají na vydání licence

10. 5. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Ani měsíc po udělení licencí šesti novým digitálním televizím nemají jejich majitelé v ruce písemné rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, na jehož základě by mohli zahájit jednání s provozovateli multiplexů B a C o podmínkách, za jakých budou moci v těchto sítích šířit svůj signál.Český Telecom proto musel vypnout krátkodobé experimentální vysílání přechodné sítě C v Praze a Brně, protože jeho dceřinné společnosti Omnicom Praha vypršela krátkodobá dvouměsíční licence.

Nešťastný multiplex C

Původně měl multiplex C kontinuálně přejít od zkušebního k řádnému vysílání. Licence pro krátkodobý experiment mu končila 5. května, hned následující den by Český Telecom zahájil řádné vysílání, podobně jako Radiokomunikace odstartovaly loni v říjnu ostré vysílání svého multiplexu A (v prosinci následovalo Brno a v únoru Ostrava). Vše ale zdržela Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která dosud nerozeslala účastníkům licenčního řízení na nové digitální televize písemná rozhodnutí. Hudební kanál Óčko, který získal licenci pro pozici v multiplexu C, přitom deklaroval, že by rád zahájil řádné vysílání už 6. května. Nakonec ale musel od svého záměru upustit.

Není to poprvé, co se multiplex C musel odmlčet. Český Telecom – jako třetí z firem, které provozují sítě pro digitální televizní vysílání – totiž začal experimentovat až po roce 2001, kdy parlament schválil současný zákon o rozhlasovém a televizním vysílání. Podle něho už není možné udělovat licence pro dlouhodobé zkušební vysílání, ale pouze pro krátkodobé dvouměsíční experimenty. I ty jsou ale omezené ustanovením, že takovou krátkodobou zkušební licenci může jedna společnost získat pouze jedenkrát v příslušném kalendářním roce. Poslední experiment na multiplexu C provozovala společnost Omnicom Praha, takže by nebyl problém, kdyby novou krátkodobou licenci získal přímo Český Telecom. Firma ale počítala s tím, že už spustí řádné vysílání multiplexu C a o další experiment nepožádala.

Václav Žák: licence rozešleme do konce týdne

Proč vlastně RRTV otálí s rozesláním dopisů s licencemi, když o nich rozhodla už 4. dubna? Je to poměrně složitá záležitost. Rozhodnutí jsme dosud nerozeslali, protože je potřeba je náležitě zdůvodnit, abychom omezili počet žalob od neúspěšných žadatelů. Ony sice nějaké žaloby určitě přijdou, ale pokud bude naše odůvodnění precizní, bude jich méně, řekl serveru DigiZone.cz předseda RRTV Václav Žák. Podle jeho osobního odhadu tato rozhodnutí Úřad RRTV rozešle ještě do konce tohoto týdne, takže začátkem toho příštího by je měli mít všichni účastníci licenčního řízení včetně šesti novopečených držitelů licencí na stole. Ale to je skutečně jenom můj osobní tip, ve skutečnosti to může být jinak, upozorňuje Žák.

Óčko perex

Jaký byl původní plán Óčka se startem 6. května

Mezi zkušebním a řádným vysíláním televize Óčko v multiplexu C nebude v podstatě žádný rozdíl. Tak si představoval Jiří Balvín, generální ředitel této hudební stanice, bezproblémový přechod digitální sítě C od experimentálního k „ostrému“ vysílání. Skutečnost je poněkud jiná: Óčko nyní vysílá „záložně“ v pražském multiplexu B, s jehož provozovatelem má podepsanou smlouvu do července letošního roku. Do té doby by televize měla podepsat smlouvu s Českým Telecomem o řádném vysílání v multiplexu C a také toto vysílání spustit. Přečtěte si rozhovor serveru DigiZone.cz s Jiřím Balvínem.

Písemné rozhodnutí o udělení licence a samotné oprávnění k digitálnímu vysílání je důležité také z toho důvodu, že obsahuje všechny licenční podmínky nových digitálních programů. Bez toho, aniž bychom znali tyto licenční podmínky, nemůžeme jednat s provozovateli digitálních programů o podmínkách, za jakých jim umožníme vysílat v naší síti, vysvětluje Petr Adamec, projektový manažer Českého Telecomu, který má na starost zemské digitální vysílání v multiplexu C. Konkrétně se to nyní týká Óčka: to chce spustit řádné vysílání jako vůbec první ze šestice nových digitálních stanic. Generální ředitel Óčka Jiří Balvín minulý týden prohlásil, že kromě neobdržené licence brání jeho televizi v zahájení řádného vysílání ještě některé nedořešení technické záležitosti s Telecomem. Podle Adamce jsou ale veškerá jednání s Óčkem do doby, než bude k dispozici písemná podoba licence, zbytečná.

Po Óčku odstartuje Z 1 a TV Barrandov

Po televizi Óčko, které zahájí řádné zemské digitální vysílání v multiplexu C zřejmě ještě v květnu (zatím jen v Praze a Brně), chce z šestice nových digitálních televizí odstartovat nejdříve zpravodajský kanál Z 1. Jeho ředitel Martin Mrnka hovoří o září až listopadu letošního roku. Velmi optimisticky se tváří také majitel společnosti Moravia Steel Tomáš Chrenek, kterému prostřednictvím firmy Barrandov Studio patří licence pro digitální program TV Barrandov. Týdeníku Euro Chrenek řekl, že vysílání by tato stanice mohla zahájit už letos v říjnu. To je na plnoformátovou televizi poměrně šibeniční termín. Na druhou stranu, Moravia Steel zjevně nemá problémy s financováním takového projektu. Potíže by mohly nastat spíš s realizací, protože původní tým TV Barrandov se v průběhu půldruhého roku trvajícího licenčního řízení na nové digitální programy rozpadl.

Ani z mediálních výstupů od udělení licence není patrné, kdo z televizních profíků bude pracovat pro TV Barrandov. Oficiálním šéfem projektu je Radomír Pekárek z firmy Barrandov Studio, pokud však novinář požádá o rozhovor, musí se nejprve „dovolit“ mluvčí firmy Dušany Chrenekové. A tak se v médiích v souvislosti s TV Barrandov vyjadřuje pouze majitel společnosti Tomáš Chrenek, který před časem, když chtěl od Jana Fulína koupit parlamentní televizi 24cz, v rozhovoru pro týdeník Euro řekl, že bude vysílat živé přenosy z amerického Kongresu a dolní komory britského Parlamentu. Ještě méně informací poskytuje Regionální televizní agentura (RTA) Jaroslava Berky. Regionálně zaměřený program RTA dosud nesdělil ani předběžný termín zahájení vysílání a kromě záznamu veřejného slyšení před RRTV se o něm mnoho neví (včetně otázky financování).

Febio přestalo natáčet pro jiné televize

Televize Febio už neoficiální termín zahájení vysílání zná. Předběžně ho plánujeme na první jarní den – středu 21. března 2007, kdy by měl zároveň začít i 14. ročník mezinárodního festivalu filmu, televize a videa FEBIOFEST 2007, sdělil mluvčí společnosti Febio Jan Smrž. Firma v těchto dnech ukončila natáčení posledního cyklu pro „cizí“ televize – projektu Táta jako máma pro Českou televizi. Protože Febio chce teď všechny své síly již věnovat přípravě vlastní televizní stanice Febio TV, cyklus „Táta jako máma“ se tak stává završením jeho čtrnáctileté nezávislé činnosti. Nezávislá tvůrčí dílna Febio se s ním vrací zpátky do České televize, pro kterou vznikala drtivá většina jeho tvorby, uvedl Smrž.

DVB-T perex obecný

První digitální televize: kdo za nimi stojí a co nabídnou

Licence pro šest nových digitálních televizí udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání 4. dubna. Nové stanice by se měly v přechodných digitálních sítích B a C, případně v jejich modifikované definitivní podobě, objevit nejpozději rok od chvíle, kdy si jejich provozovatelé převezmou písemné rozhodnutí vysílací rady o vydání licence. Kdo jsou majitelé chystaných digitálních programů a co nabídnou českým divákům? Odpovědi najdete v článku První digitální televize: kdo za nimi stojí a co nabídnou.

V současné době ještě běží cyklus Febia Dvanáct odvážných, který vznikl za podpory mobilního operátora Vodafone a vysílá ho televize Prima, a také Nová cestománie na Nově. Ta ale skončí ještě před letními prázdninami. Nová cestománie je smluvně vázána do června 2006 na TV Nova. Dále bude již pravděpodobně pokračovat znovu pod svým staronovým názvem Cestománie na obrazovkách vlastní plnoformátové televizní stanice Febio TV od března příštího roku, informoval Jan Smrž. Už v průběhu licenčního řízení na digitální programy přestal Fero Fenič jednat s televizemi o větších zakázkách. Později toho litoval. Nevěděl jsem, že rozhodování RRTV potrvá tak dlouho. Bylo to nepříjemné i z hlediska přesvědčování investorů, svěřil se nedávno serveru DigiZone.cz.

Velká neznámá z Ostravy: TV Pohoda

Zřejmě až na jaře příštího roku začne vysílat také dětská televize Pohoda z Ostravy. Její majitel Radim Pařízek je přesvědčen, že start programu utáhne z vlastních prostředků, případně z bankovních úvěrů. Náklady na zahájení vysílání vypočítal na 170 až 350 milionů korun. Vzhledem k podobě projektu ale nelze vyloučit, že Pařízek bude muset přibrat dalšího společníka jako menšinového spolumajitele firmy TP Pohoda, která je držitelem vysílací licence. Od rozhodnutí RRTV se firmě ozvalo už zhruba patnáct zájemců o odkoupení televize. Pařízek ale tvrdí, že stanici minimálně v prvních pěti letech neprodá (podle novely vysílacího zákona to ani nebude možné). Pozdější start TV Pohoda zřejmě povede k tomu, že multiplex B, v němž má stanice vysílat, bude do konce roku fungovat jako „hybridní síť“.

Tipy C

Co to znamená? Už dnes lze televizní programy v digitální síti B rozdělit na ty, které zde vysílají experimentálně, a tudíž dočasně (Óčko, TOP TV, 24cz, TA3), a na ty, které v něm vysílají řádně (Prima). Licence k experimentálnímu vysílání multiplexu B končí 31. prosince 2006 nebo ve chvíli, kdy v něm budou chtít začít vysílat programy, které pro tuto síť získaly licenci od RRTV. Protože ze tří nových stanic určených pro multiplex B spustí jako první vysílání zpravodajský kanál Z 1, ale nejdříve v září, lze očekávat, že do té doby na jeho pozici bude vysílat některý z experimentálních programů. Zbylé zkušební stanice zřejmě vydrží až do konce roku a pak bude multiplex B po nějakou dobu vytížený jen z části – než své vysílání spustí RTA a TV Pohoda.

U multiplexu C to tak složité nebude. Jeho vysílání odstartuje pouze s Óčkem, v říjnu přibude plnoformátová TV Barrandov a v březnu příštího roku Febio TV.

Dotklo se vás vypnutí multiplexu C?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).