Hlavní navigace

Nova zahájila digitální vysílání z Ještědu. Barrandov zatím váhá

3. 7. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Televizní diváky na Liberecku čekalo tento týden velké překvapení. Po kanálech Prima a Prima Cool se v digitálním terestrickém multiplexu 2 z Ještědu objevilo vysílání televizí Nova a Nova Cinema. V tuto chvíli už tedy chybí v této síti pouze TV Barrandov. Ta však podle svého technického ředitele Michala Kratochvíla spuštění na Liberecku v době prázdnin vážně zvažuje. Vyplatilo by se? To je problém, který Barrandov aktuálně řeší.

Nova a Nova Cinema odstartovaly z Ještědu

České Radiokomunikace ve čtvrtek v noci spustily na pokyn společnosti CET 21 vysílání kanálů Nova a Nova Cinema v multiplexu 2. Znamená to, že v této síti nyní vysílají čtyři programy. Kromě stanic Novy je to také Prima a Prima Cool. Tuto novinku zatím česká komerční jednička oficiálně nepotvrdila, dá se předpokládat, že se tak stane prostřednictvím tiskové zprávy během dnešního dne. V tuto chvíli tedy chybí v multiplexu 2 z liberecké dominanty už pouze digitální plnoformátová televize Barrandov. Tato síť vysílá na kanále 52 výkonem 50 kW. Televize Prima odstartovala z Ještědu již koncem března, protože potřebovala vyřešit problém, který vznikne na kanále 60. Prima vysílá analogově na kanále 60 a na stejné pozici bude brzo z Černé hory spuštěno vysílání multiplexu 3. Oba tyto způsoby by se tedy rušily. Z Ještědu vysílá digitálně také R1 Genus. Digitální plnoformátová televize Barrandov o stejném kroku vede jednání mezi vrcholovým managementem.

Lukáš Polák: Nova spustila digitální vysílání z Ještědu
Lukáš Polák: TV Barrandov: O rychlejším vstupu na Ještěd vedeme jednání

Analogové vysílání v jižních Čechách je minulostí

Úderem čtvrteční půlnoci skončily všechny velké analogové televizní vysílače v jižních Čechách vysílání a diváci z nich mohou přijímat televizi pouze digitálně. Vypínání analogu se ale dotkne i řady malých dokrývačů a opakovačů, které jsou závislé na analogovém signálu velkých vysílačů. Vypínaly se zejména Česká televize s Primou a možná překvapivě také Nova. Došlo k tomu však pouze u hlavních vysílačů. Den poté došlo k dalšímu důležitému kroku. Diváci, kteří přijímali televizi digitálně, se však ve čtvrtek mohly setkat s nepříjemným problémem: náhle jim nefungovaly nejznámější komerční televize. Nemohli jste naladit Novu, Novu Cinema, Primu, Primu Cool nebo televizi Barrandov? Zřejmě jste dostatečně nevěnovali pozornost informační kampani k vypínání jihočeských analogových vysílačů a unikla vám informace o přelaďování digitální televize.

TPP České Budějovice

Jižní Čechy hlásí vypnuto.

Jan Potůček: Jižní Čechy vypínají analogovou televizi. Které vysílače končí?
Jan Potůček: Jihočeši, nejde vám Nova, Prima a TV Barrandov? Přelaďte si set-top-boxy!

Multiplex 1 spustil vysílání z Lysé hory

Digitální síť České televize posílila ve středu o další výkonný vysílač. Krátce po poledni zahájil veřejnoprávní multiplex vysílání z Lysé hory v Beskydech. Všechny čtyři programy ČT a sedm stanic Českého rozhlasu lze naladit na kanálu 54, shodném s digitálním vysíláním ČT z ostravských vysílačů Hošťálkovice a Hladnov. Výkon vysílače je 25 kW, polarizace horizontální. Všechny tři severomoravské vysílače multiplexu 1 vytvořily jednofrekvenční síť. Zahájení digitálního vysílání ČT přivítají zejména diváci v blízkém zahraničí, především v Polsku, ale také na Slovensku. Pro diváky na Moravě se sice poněkud vylepší podmínky příjmu, oblast pokrytí veřejnoprávního multiplexu se ani nijak dramaticky nezvětší. Po dnešní výluce vysílače na Lysé hoře opět vysílají z této lokality i analogové programy Nova a ČT 1 – už z nového anténního systému.

Petr Janečka - Lysá hora 500

Lysá hora spustila digitální vysílání multiplexu 1. (Foto: Petr Janečka)

Jan Potůček: Česká televize zahájila digitální vysílání z Lysé hory na Ostravsku

Stručně

Filmové kanály HBO a HBO Comedy přichystaly na dnešek přechod na obrazový formát 16:9. Pro diváky to bude znamenat komfort při sledování těchto stanic. Vysílání bude stejně jako u HBO 2 širokoúhlé. K této novince zatím u většiny českých operátorů nedošlo. Serveru DigiZone.cz ji však potvrdili zástupkyně stanice Pavla Brožková i mluvčí UPC Česká republika Franišek Malina.

Lukáš Polák: Stanice HBO a HBO Comedy začaly vysílat v širokoúhlém formátu
Lukáš Polák: HBO se divákům představilo s novou grafikou. Podívejte se

Zákazníci placené digitální televize přes pevnou linku O2TV od společnosti Telefónica O2 si mohou od července nahrávat oblíbené televizní pořady z nabídky O2TV na vzdálený disk této společnosti a kdykoli si je znovu přehrát. Za tuto službu nebudou muset nic platit a nepotřebují k ní ani speciální přijímač.

Jan Potůček: O2TV umožní nahrávat zdarma televizní pořady na vzdálený disk

Prima od podzimu obnoví soutěžní talk show Jiřího Krampola Nikdo není dokonalý, kterou vysílala s úspěchem dlouhá léta a zrušila jej v létě 2007. Moderátorovi ale ve smlouvě zakázala mluvit o politice a do pořadu si nesmí zvát ani žádné politiky. „Nebude tam třeba už manekýna známá před pěti lety, anebo málo známý sportovec. Megahvězdy typu Gott, Vondráčková budou naopak vítány,“ řekl Krampol webu ParlamentniLis­ty.cz.

Jiří Krampol, Jiří Paroubek, Jiří Šlégr - ČSSD

Jiří Krampol, Jiří Paroubek a Jiří Šlégr na fotce z achivu ČSSD.

Jan Potůček: Nikdo není dokonalý se vrací na Primu, Krampol ale nesmí mluvit o politice

Populární moderátor Jan Kraus se objeví ve své nové talk show, kterou se po letech vrací na obrazovky televize Prima, letos na podzim. Půjde tedy o jednu z novinek, kterou by mohla česká komerční dvojka nasadit od září. „Těší nás, že se nám podařilo dohodnout s panem Krausem a jsme rádi, že bude na Primě,“ uvedl generální ředitel Marek Singer.

Lukáš Polák: Krausova late night show se objeví na televizi Prima pravděpodobně od září

BRAND24

Ještě donedávna se konverzí obrazu 2D na 3D chlubila na našem trhu jediná firma, Samsung. Teď už jsou dvě. Bohumil Herwig testoval první kus 3D televizoru Sony, který ji rovněž ovládá a je tak „čerstvý“, že ani den před vydáním recenze neměl stanovenu koncovou cenu. Vedle samotné konverze pak nabízí i některé unikátní funkce.

Bohumil Herwig: První 3D televizor Sony KDL-40LX900: konverze 2D-3D, výborný obraz i resampling

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).