Hlavní navigace

Nová vláda chce do března změnit systém volby mediálních rad

12. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
12. 7. 2010

UVNITŘ DOKUMENT Vláda Petra Nečase, kterou by měl tento týden na Pražském hradě jmenovat prezident Václav Klaus, chce do března příštího roku změnit systém volby členů rad veřejnoprávních médií, tedy Rady České televize, Rady Českého rozhlasu a Rady České tiskové kanceláře. Vyplývá to z koaliční smlouvy, na které koncem minulého týdne shodli vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

DOKUMENT: Koaliční smlouva ODS, TOP 09 a Věcí veřejných

BRAND24

Vláda zahájí diskusi o transformaci mediálních rad veřejnoprávních médií a prosadí změny v sytému voleb zástupců veřejnosti do mediálních rad s významným podílem nominací z odborné veřejnosti, stojí v dokumentu. Vláda si na to stanovila termín do konce března příštího roku. Transformaci mediálních rad měla ve svém volebním programu především TOP 09. Věci veřejné prosazovaly sloučení rad České televize a Českého rozhlasu.

V současné době volí členy „malých“ mediálních rad poslanci na základě nominací od občanských sdružení a nezávislých organizací. Ta však bývají často jenom účelová a politici skrze ně prosazují vlastní stranické nominanty. Tomu by chtěla nová vláda zabránit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).