Hlavní navigace

Nova už vysílá z Bukové hory, přelaďte set-top-boxy

2. 11. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
O čtyři měsíce později, než slibovala, zahájila včera odpoledne televize Nova zemské digitální vysílání v severních Čechách. Na kanálu 58 z Bukové hory doplnila čtyři programy České televize a sedm okruhů Českého rozhlasu, které zde vysílají už od 1. července v rámci digitálního multiplexu A. Pro diváky, kteří už tento multiplex přijímají, to znamená, že budou muset znovu spustit automatické ladění set-top-boxu, aby se jim Nova načetla do programové nabídky.

Poslední spolupráce s ČT

Buková hora je posledním vysílačem, z něhož Nova vysílá digitálně ve společné síti s Českou televizí a Českým rozhlasem. Multiplex A se kromě Prahy, Brna, Ostravy, Domažlic a Ústí nad Labem už nebude rozšiřovat nikam jinam a digitální cesty ČT a Novy se rozejdou. Zatímco ČT připravuje start vlastního veřejnoprávního multiplexu, Nova zřejmě zůstane v současné digitální síti A, která se přetransformuje na multiplex 2 pro komerční televize. Výše zmíněných regionů, kde obě televize digitálně vysílají ve společné síti, se to ale minimálně po celý příští rok nedotkne a multiplex A tam bude vysílat ve stejném složení jako nyní.

Vstup Novy do severočeského multiplexu A je důležitý především z marketingového hlediska: stejně jako v případě Domažlicka se od něj očekává větší zájem diváků o set-top-boxy a hromadnější přechod k pozemnímu digitálnímu příjmu televize. Situaci ale dost komplikuje členitost terénu, protože signál z Bukové hory nelze naladit ve všech částech severních Čech, a dokonce ani v mnoha čtvrtích Ústí nad Labem. Dalším problémem je nedostatečná informovanost diváků, protože zařazení Novy do digitálního multiplexu neprovází žádná kampaň. Sama televize ve čtvrtek vydala pouze tiskovou zprávu a o zahájení digitálního vysílání v severních Čechách se vůbec nezmínila v hlavní zpravodajské relaci Televizní noviny. Přitom jde o značnou investici: vysílání z Bukové hory je mnohem nákladnější než v jiných regionech, protože běží výkonem 100 kW.

Problémy s laděním set-top-boxů

Buková hora

Kampaň alespoň v podobě zprávy v Televizních novinách by byla na místě i kvůli těm divákům, kteří už digitální vysílání z Bukové hory přijímají a nevědí, že si kvůli Nově musí znovu spustit automatické ladění stanic na set-top-boxu. Bez něj se jim totiž Nova do programové nabídky nenačte, a tudíž ji digitálně ani nenaladí. Na kanálu 58 se jim tak nadále budou objevovat pouze televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport a ČT 24. Zároveň by Nova měla zveřejnit reálnou mapu pokrytí digitálním signálem z Bukové hory a informovat o tom, zda a kdy České Radiokomunikace spustí síť sekundárních vysílačů a opakovačů, protože v řadě severočeských obcí multiplex A nelze kvůli překážkám na cestě z Bukové hory naladit.

V tomto ohledu jsou severní Čechy nejnáročnějším regionem v celé České republice: na analogové vysílání z Bukové hory je závislých šest desítek převaděčů. Přesto v mnoha místech lidé přešli na satelitní příjem, protože jim některý ze čtyř celostátních analogově šířených televizních programů chybí. Velký problém tu je s televizí Prima, omezený nebo zhoršený příjem má ale také Nova. U ní to souvisí s vysíláním zemského digitálního rozhlasu v sousedním Německu, který využívá stejný kanál jako analogová Nova z Bukové hory (K12). Proto je také Ústecko prvním regionem, kde se od počátku digitálně vysílá plným výkonem, zatímco v jiných oblastech si digitální vysílače udržují výkony desetkrát až dvacetkrát nižší.

Digitální Nova pro 48 procent obyvatel

Digitální pokrytí televize Nova se zařazením do severočeského multiplexu A rozšířilo na 48 procent obyvatel České republiky a je stejné jako u všech čtyř programů České televize. Samotnou Bukovou horu může teoreticky přijímat 1,2 milionu diváků. Zároveň ale není jasné, kdy se na Ústecku přikročí k vypnutí analogového vysílání, ke kterému by se měla vázat státní informační kampaň a další aktivity na podporu informovanosti občanů tohoto regionu. O vypínání analogu na Bukové hoře televize ani České Radiokomunikace zatím nezačaly ani jednat. Přitom jde o oblast, která není závislá na termínech zapracovaných do nové verze Technického plánu přechodu (TPP), na jehož přípravě se teprve pracuje. Ústecko je podobně jako Domažlicko pilotním projektem mimo TPP.

ČR mapa 1.7.2007

Aktuální pokrytí signálem zemského digitálního vysílání televize Nova (Zdroj: České Radiokomunikace)

Uzavřít dohodu o vypnutí analogového vysílání na Ústecku ale bude mnohem složitější než na Domažlicku, kde se tento krok dotknul asi 80 tisíc diváků (z nichž část pouze otočila anténu pro příjem analogové televize na jiný vysílač, který se nevypínal). Zatímco na Domažlicku podmiňovala Nova souhlas s vypnutím analogu padesátiprocentní vybaveností domácností set-top-boxy, u Ústecka s mnohem větším počtem diváků bude tento požadavek jistě vyšší. Z dřívějších propočtů, které si nechala dělat kvůli rušení 12. kanálu na Bukové hoře, Nova ví, že vypnutím analogu bez náhrady by přišla asi o pět až deset procent diváků. To je značné množství lidí, kteří generují citelnou část sledovanosti a příjmy Novu z prodeje reklamních časů.

Tipy C

Skromná a nikoli nevýznamná poznámka o HDTV

Start digitálního vysílání Novy z Bukové hory okomentoval její generální ředitel Petr Dvořák mimo jiné připomínkou, že tato televize už vysílá také ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a že by se toto vysílání mohlo objevit i v celoplošném zemském digitálním multiplexu: Jsme zároveň rádi, že kromě řádného digitálního vysílání jsme si byli schopni ověřit experimentální vysílání TV Nova ve vysokém rozlišení (High Definition). Předpokládáme, že to je další nadějná možnost budoucí spolupráce mezi TV Nova a Českými Radiokomunikacemi. Dvořák tak jenom navázal na nedávný test Českých Radiokomunikací v Brně, který proběhl během letošního ročníku veletrhu Invex(/Digitex a v jehož rámci operátor nabídnul pozemní vysílání Novy ve vysokém i standardním rozlišení v jedné digitální síti.

Platforma DVB-T logo

Vše o digitální televizi na severu Čech

Souhrn základních informací o zemském digitálním televizním vysílání v severních Čechách najdete v příloze serveru DigiZone.cz nazvané Regiony. Obsahuje přehled vysílaných programů, mapu pokrytí ve velkém rozlišení, základní technické údaje a odkazy na články k severočeské digitalizaci.

Radiokomunikace tehdy v tiskové zprávě naznačovaly, že tímto experimentem chtějí deklarovat možnost vysílat digitálně jak v kompresním standardu MPEG-2, který mohou přijímat set-top-boxy nakoupené v řadě českých domácností, tak souběžně v MPEG-4 a vysokém rozlišení obrazu. Diváci si mohou v praxi ověřit, že po zavedení HDTV budou moci i nadále využívat své současné set-top-boxy pracující v kompresi MPEG-2 pro sledování televize ve standardním rozlišení, nechal se v tiskové zprávě slyšet ředitel úseku vysílacích služeb Českých Radiokomunikací Martin Roztočil. Obojí zapadá do koncepce televize Nova, jak hlavním programem ve vysokém rozlišení a několika stanicemi ve standardním rozlišení zaplnit celou jednu digitální síť, aniž by v ní mohl vysílat kdokoli další.

Těší vás digitální vysílání Novy z Bukové hory?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).