Hlavní navigace

Nova: přístup ministerstva kultury k diginovele je zodpovědný

15. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
15. 6. 2007

Stažení návrhu „digitální“ novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání z jednání Legislativní rady, o které se postaralo ministerstvo kultury, je podle televize Nova zodpovědným krokem. Novela je technicky i legislativně velmi složitá, pokud tedy stažení návrhu slouží k jeho doplnění o některé podstatné principy, potom vítáme zodpovědný přístup předkladatelů k její přípravě, řekla serveru ČRo Digital mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL) zároveň webu potvrdil, že stažení novely předcházela pondělní schůzka na Úřadu vlády, které se zúčastnil generální ředitel Novy Petr Dvořák. Podle Svobody se ale této schůzky zúčastnil také předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Václav Žák a předseda Asociace digitálních televizí (ADT) Jiří Balvín. Naopak autoři novely včetně předsedy Národní koordinační skupiny pro digitalizaci Zdeňka Duspivy pozváni nebyli.

BRAND24

Nás zajímal jejich pohled. Představili jsme návrh stanoviska legislativní rady a oni se k němu vyjadřovali v zásadě tak, že je správné. A ukázalo se, že je možné některé věci doladit, komentoval schůzku Svoboda. Výsledkem schůzky bylo vyškrtnutí takzvaných dočasných licencí pro šestici původních vítězů licenčního řízení na obsazení multiplexů B a C. Upravenou novelu chce legislativní rada vlády poslat k posouzení Evropské komisi.

Zdržení novely uškodí také České televizi, která chce ještě letos zahájit vysílání vlastního veřejnoprávního multiplexu na Pardubicku, Jihlavsku a Plzeňsku. Novela má zrušit povinnost vypsat na operátora tohoto multiplexu veřejnou obchodní soutěž. Pokud se tak nestane, mohou ČT čekat podobné průtahy jako po udělení prvních digitálních licencí novým komerčním televizím. Výsledek soutěže by mohli napadnout neúspěšní účastníci a soudy by celý proces neúměrně zdržely.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).