Hlavní navigace

Nova pokračuje v analogovém vysílání z Pradědu, i když mělo skončit

1. 11. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
1. 11. 2011

Analogové vysílání televize Nova z vysílače Praděd v Jeseníkách pokračuje i po včerejšku, kdy mělo podle Technického plánu přechodu (TPP) ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání skončit. Pouze využívá jiný vysílací kanál. Na původním kanálu 53 lze od půlnoci naladit digitální multiplex 2, analogová Nova vysílá na kanálu 50, který do půlnoci využíval pro analogové vysílání první program České televize.

K TÉMATU: Multiplex 2 startuje z Pradědu, Česká televize vypíná 78 analogových vysílačů

ČT 1, stejně jako Nova, měla podle TPP ukončit analogové vysílání z Pradědu nejpozději letošního 31. října. Zatímco ČT 1 tak učinila, Nova nikoli. Harmonogram digitalizace tím ale podle Marie Fianové z tiskového oddělení nejsledovanější české televize neporušuje. Nova totiž odmítla přechod na digitální vysílání „střihem“, kdy by z Pradědu nevysílala alespoň nějakou dobu souběžně analogově i digitálně. TPP určuje minimální souběh obou druhů vysílání z jednoho vysílače na tři měsíce před vypnutím analogového vysílání.

ROZHOVOR: Multiplex 2 na Zlínsku spustíme už 11. listopadu, slibuje Jiří Vykydal

BRAND24

Chtěli jsme našim divákům zajistit dostatečný čas na to, aby měli možnost přejít na digitální vysílání s dostatečnou časovou rezervou. Navrhovaný přechod střihem by neumožňoval požadovaný souběh, jak tomu bylo a je v ostatních lokalitách. Řešení přemístěním analogového vysílání na kanál 50 bylo konzultováno a schváleno Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Zapnutí analogového vysílání Novy na kanálu 50 není podřazeno TPP, je podmíněno pouze vydáním individuálního oprávnění ČTÚ pro České Radiokomunikace, vysvětlila Fianová.

Totéž serveru DigiZone.cz potvrdil i vedoucí útvaru strategie a rozvoje ČRa Jiří Vykydal. V podstatě je toto řešení předjednáno a dohodnuto s ČTÚ, který poskytnul možnost využití kanálu 50, aby tak umožnil Nově zajistit jejím divákům alespoň nějaký souběh analogového a digitálního vysílání, aby se mohli lépe a v menším stresu připravit na změnu příjmu televizního signálu, uvedl. Nova může analogově vysílat z Pradědu do konce června příštího roku, pravděpodobně však toto vysílání ukončí dříve.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).