Hlavní navigace

Nova oponuje Romům, že proti nim není zaujatá. Ti se obrací na vysílací radu

10. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTO Rada pro rozhlasové a televizní vysílání prověří reportáže televize Nova o Romech. Pokud je shledá problémovými, může uložit pokutu.

Stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na zpravodajství televize Nova chystají romští aktivisté z Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Serveru Romea.cz to potvrdil člen rady Patrik Banga. Romům se nelíbí, jak Nova ve svých Televizních novinách informuje o nepřizpůsobivých občanech v severních Čechách. Trnem v oku pro ně je reportáž, v níž si dívka ze severu Čech vymyslela útok Romů, k čemuž se později přiznala.

K TÉMATU: Romům se nelíbí, jak o nich informují média. Kritizují hlavně Novu

Nova kritiku Romů pro účelovou protiromskou kampaň odmítá. Podle ředitele PR oddělení Lubora Černohlávka byla televize sama mystifikována údajnou obětí útoku. „Toto nařčení důrazně odmítáme jako neopodstatněné a ohrazujeme se také proti generalizaci, kterou ve svém prohlášení uplatňujete ve vztahu k TV Nova,“ uvedl Černohlávek. Zpravodajství Novy se podle něj řídí přísnými etickými pravidly, které vyžadují ověřování informací před tím, než jsou zveřejněny na obrazovce.

BRAND24


Foto: Romea.cz/archiv TV Nova

Reportér Ivan Berka ukazuje rozřezané džíny dívky, která tvrdila, že to je výsledek útoku Roma. Později se ukázalo, že si celou příhodu vymyslela.

„V případě, kdy důkazní materiál a Policie následně určí, že původně podezřelý, bez ohledu na to, zda je to Rom nebo není, nadále podezřelým není, naší samozřejmou praxí je tuto informaci uvést na pravou míru. Tak se také stalo například ve vámi uváděném případě pořezané dívky, kdy jsme následující den (ve chvíli, kdy byly zveřejněny skutečnosti prokazující, že si dívka napadení vymyslela) zveřejnili omluvu a uvedli jsme celou záležitost na pravou míru,“ uvedl Černohlávek v prohlášení pro web Romea.cz.

Nova je podle Černohlávka ochotna vést s romskými aktivisty dialog. „V tuto chvíli však z vaší strany nepadl žádný konkrétní důkaz o konkrétní „účelové kampani TV Nova, které zcela zásadním způsobem ovlivňuje rasistické nálady v České republice“. V budoucnosti tedy uvítáme přímou komunikaci namísto zveřejňování tiskových zpráv bez jakékoliv konkrétní připomínky nebo opodstatněné stížnosti,“ uvedl šéf PR Novy. Romští aktivisté vstřícnost Novy uvítali, přesto stížnost k Radě pro vysílání podají. „Budou v ní naše konkrétní výtky,“ vysvětlil Patrik Banga.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).