Hlavní navigace

Nova nepřímo vyhrožuje českému státu další arbitráží. Obává se znehodnocení svých aktiv

24. 2. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ DOKUMENT – Všechny trumfy by v případném sporu držela Nova, musela by se ale spojit se svými klíčovými partnery, bez nichž by žaloba na Českou republiku nedávala smysl

Odmítáme druhou digitální dividendu, píše Nova

Česká republika by mohla čelit další arbitráži ze strany provozovatele televize Nova. Společnost CET 21, která je držitelem vysílacích licencí pro televizní kanály Novy, se totiž obává připravovaného odnímání vysílacích kmitočtů, které mají být v rámci tzv. druhé digitální dividendy odevzdány mobilním operátorům pro provoz vysokorychlostního připojení k internetu a broadbandových služeb. Vypínání se má týkat vysílacích kanálů 49 až 60 a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) s tímto postupem počítá ve svém návrhu Strategie správy spektra, kterou zveřejnil loni v prosinci. Právě na tento dokument Nova rázně zareagovala: v nynější podobě jej zásadně odmítá.

Postoj Novy je prakticky totožný s názorem České televize, která ústy svého generálního ředitele Petra Dvořáka označila plán ČTÚ za řízenou likvidaci terestrické televizní platformy v Česku. Druhá digitální dividenda přitom dosud není závazná, rozhodnout o ní má Světová radiokomunikační konference až v příštím roce. Většina evropských zemí tento postup odmítá, protože by zásadním způsobem omezil zemské digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. Ovšem ČTÚ jako jeden z mála regulačních úřadů k druhé digitální dividendě přistupuje jako k hotové věci, která se uskuteční – a dokonce počítá s její realizací po roce 2017.


Foto: TV Nova

Technický ředitel Novy Josef Uher sdílí obavy České televize z osudu terestrické televizní platformy v České republice

„Jde o přímé ohrožení DVB-T v České republice“

„Aplikace takových principů by mohla zásadním způsobem ovlivnit podnikání a aktiva společnosti CET 21 v České republice. Tyto výhrady se týkají zejména zamýšleného přerozdělení kmitočtů, které jsou nyní vyčleněny pro pozemní televizní vysílání, přičemž zamýšlené přerozdělení kmitočtů by mohlo vést k nerovnému a diskriminačnímu ovlivnění platforem sloužících k šíření televizního a rozhlasového vysílání,“ napsal v oficiálním dopise předsedovi Rady ČTÚ Jaroslavu Novákovi technický ředitel Novy Josef Uher. „Ve Strategii tak zcela chybí garance pro zachování dostatečné pozemní platformy pro šíření televizního vysílání v České republice,“ upozornil.

Nova stejně jako ČT poukazuje na fakt, že prostřednictvím DVB-T přijímá televizní signál většina českých domácností. Pouze na pozemním příjmu televize je podle Novy závislých 51 procent domácností (ČT ve svém dopise uváděla 49 procent), u druhého a dalšího televizoru v domácnosti to je ještě mnohem více. „Další velmi početná skupina diváků využívá kombinace pozemního televizního vysílání s ostatními platformami, tudíž by se v konečném důsledku mohly zamýšlené změny negativně dotknout více než 70 procent televizních diváků,“ konstatuje technický šéf Novy. Nejsledovanější česká televize je ale v odlišném postavení než ČT, protože po přechodu na digitální vysílání už nekontroluje kmitočty, na kterých vysílá.

Připomínky CET 21 k návrhu Strategie správy spektra od ČTÚ by potucek793

Multiplex 2 by přišel o významné kmitočty

Programy Novy využívají kapacit celoplošných multiplexů 2 a 4, jejichž provozovateli jsou společnosti České Radiokomunikace a Digital Broadcasting. Čtvrtého multiplexu by se vypínání kanálů 49 až 60 téměř nedotklo, u multiplexu 2 by bylo citelné: o kmitočtový příděl by přišel například na severočeské Bukové hoře a chomutovské Jedlové hoře, Pradědu v Jeseníkách nebo libereckém Ještědu. Praděd a Buková hora přitom pokrývají signálem značnou část Moravy a Čech. Technický ředitel Novy Josef Uher proto požaduje, aby ještě před uplatněním druhé digitální dividendy začalo pilotní vysílání přechodných sítí DVB-T2, které potřebují méně kmitočtů a budou mít větší kapacitu, takže pojmou více televizních programů.

Nova v této souvislosti žádá zachování principu transparentnosti, rovnosti a nediskriminace v rámci celého přechodu do systému DVB-T2, nastavení jednoznačných pravidel pro rozdělování kmitočtů mezi jednotlivé operátory i zajištění dostatečného pokrytí a penetrace přijímačů s tunery DVB-T2. „V souvislosti s propagací systému DVB-T2 (informační kampaní) je žádoucí v co nejkratší době spustit sítě DVB-T2, které budou obsahovat placené programy a nové služby tak, aby byla vzbuzena poptávka veřejnosti po systému DVB-T2,“ míní Josef Uher. Stát by měl také prostřednictvím ČTÚ stanovit s dostatečným předstihem datum přechodu na DVB-T2, přičemž Nova žádá, aby na to nemusely „dotčené subjekty“ vynakládat téměř žádné prostředky.

Připomínky České televize k návrhu Strategie správy spektra od ČTÚ by potucek793

BRAND24

Nova by mohla v DVB-T2 spustit nové placené programy

Česká televize už dříve uvedla, že přechod na DVB-T2 nebude vynucený jako v případě přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání a tudíž nelze očekávat, že v něm Kavčí hory sehrají tak zásadní roli jako při samotné digitalizaci. Základní pravidla přechodu má podle ČT stanovit stát, o zbytek se má postarat trh. Ani ČT se nebrání tomu, aby v DVB-T2 vysílaly placené kanály, což ČTÚ doposud odmítal. Testy kódovaného vysílání DVB-T2 si v Praze vyzkoušely České Radiokomunikace, které chtějí sehrál roli technického operátora, nikoli přímého prodejce placených televizních služeb koncovým uživatelům.

Nova by mohla v rámci placených služeb v DVB-T2 nabídnout Novu Sport, ale i další, dosud neexistující kanály. O rozvoji placených stanic už předloni opakovaně mluvil její tehdejší generální ředitel Jan Andruško a placené kanály jsou také doménou největšího akcionáře majitele Novy, amerického koncernu Time Warner. V České republice už tato firma provozuje prémiové filmové kanály HBO a Cinemax.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).