Hlavní navigace

Nova najíždí na podzimní schéma, Cestám domů se postaví nové díly Gymplu

26. 8. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tento týden se po prázdninové přestávce vrací také nové díly Ordinace v růžové zahradě 2 a Nova počínaje dneškem nasazuje jedinou úplnou novinku podzimu: sitcom PanMáma

Vrací se Ordinace, opanuje úterky a čtvrtky

Podzimní souboj o diváky mezi komerční televizemi začíná naplno. Ode dneška přechází televize Nova na podzimní programové schéma, které počítá takřka každý den po osmé hodině večer s původním seriálem. Na obrazovku se tak dnes vrací v nové premiérové řadě seriál Gympl s (r)učením omezeným, který o pondělcích a středách nahradí letní reprízy Kriminálky Anděl, v úterý Nova po dvou měsících nasadí do hlavního vysílacího času svůj nejúspěšnější seriál vůbec – Ordinaci v růžové zahradě – která dostane prostor tradičně i ve čtvrtek. Už včera se v novém vysílacím dni – neděli – představila letní seriálová novinka Doktoři z Počátků.

Bez původních seriálů tak na Nově budou začínat pouze páteční a sobotní večery. Pátky budou od tohoto týdne patřit premiérové šesté řadě reality show Výměna manželek. Stejnému formátu Nova věnovala i prázdninové pátky, ale až od deváté hodiny večer. Nové díly budou začínat hned po hlavní zpravodajské relaci ve 20:20 hod. a po nich hned navážou reprízy dramatického cyklu Soukromé pasti (jakési volné pokračování pod názvem Nevinné lži letos na jaře vysílala Česká televize). Soboty Nova věnuje filmovým premiérám, a to jak českých, tak zahraničních snímků. Tím se podobá Primě, zatímco ČT 1 dává o sobotách přednost původním zábavným pořadům (a v listopadu a prosinci nové řadě StarDance).

Ordinace v růžové zahradě dostane brzo už svou vesnickou podobu.
Foto: TV Nova

Zůstane Ordinace v růžové zahradě 2 neporazitelným pořadem úterních a čtvrtečních večerů?

PanMáma nemá na Comeback, ale potrápí Partičku

Dnes Nova představí i jediný nový formát, který připravila pro letošní podzim: původní sitcom PanMáma, kterým chce navázat na úspěch Comebacku a Heleny, a který celý stojí na postavě Jaruš Beranové ztvárněné Milanem Šteindlerem. Z dosavadních ukázek, co Nova vypustila na obrazovku nebo na internet, se zatím nedá říci, že by PanMáma dosahoval kvalit Comebacku, cílí ale na podobné publikum jako primácká Partička, s níž se bude o pondělcích částečně krýt (PanMáma začíná ve 21:35, Partičku dává Prima Cool od 21:50). A podobného diváka osloví i seriál Okresní přebor, který Nova o pondělních pozdních večer od 22:05 zopakuje, aby na něj později na podzim navázala sobotní televizní premiérou filmu Okresní přebor: poslední zápas Pepy Hnátka.

Jediné, s čímž Nova nevyrukuje už tento týden, ale až ten příští, jsou nové díly seriálu Ulice. Všední podvečery od 18:20 tento týden věnuje ještě reprízám starších dílů Ordinace v růžové zahradě, zatímco Prima ve stejný čas (od 18:00) nabízí premiérové podzimní díly kulinářské soutěže Prostřeno (minulý týden je mimořádně nahradila reality show VyVolení, konkrétně volbou soutěžících do vily). Dá se očekávat, že pondělky a středy budou v soubojích mezi Novu a Primou vyrovnané: na počet diváků starších 15 let zřejmě postupně budou vítězit Cesty domů, v cílové skupině 15 až 54 let novácký Gympl. Jednoznačného vítěze ale tyto dny a večery mít nebudou – a to ještě nevíme, jak kartami zatočí ČT 1, která od září do těchto dnů a časů nasadí Četnické humoresky.

Zestárnou kvůli VyVoleným diváci Ordinace?

Jiné to bude o útercích a čtvrtcích. Ordinace v růžové zahradě 2 bude od začátku čelit konkurenci VyVolených, kteří mají sice o dost jiné publikum, Nově ale mohou ubrat mladší diváky od 15 do 54 let, na které programově i obchodně cílí. Ordinaci tak reálně hrozí, že bude nadále jasně vítězit na absolutní počty diváků, v klíčové kategorii ale začne ztrácet (aniž by ale ztratila pozici lídra). Zkrátka se jí začne drolit publikum. Co se týká VyVolených, zajímavější bude souboj s Novou o pátečních večerech, kdy přímo proti téhle reality show půjdou nové díly Výměny manželek. Tedy prakticky stejný žánr s velmi podobným publikem. Ne však úplně stejným, „manželky“ přeci jenom lákají spíš střední generaci, a u té je reálnější, že bude v pátek večer sedět u televize a nikoli v hospodě.

BRAND24

Od příštího týdne ale páteční sledovaností zamíchá i ČT 1, která do původního vysílacího času úspěšného seriálu Vyprávěj nasadí nové díly Sanitky od režiséra Filipa Renče. Ta by mohla „nalomit“ část publika Výměny manželek, zatímco s příznivci VyVolených se zřejmě bude míjet. Každopádně Sanitka má reálnou šanci navázat na úspěch Vyprávěj a stát se jasným lídrem pátečního prime time. Zda tomu tak bude i ve skutečnosti, se dozvíme v sobotu 7. září ráno, až přijdou výsledky sledovanosti z peoplemetrů. Obdobně zajímavý souboj slibují nedělní večery, ale až od poloviny září, kdy Prima začne vysílat čtvrtou řadu show Česko Slovensko má Talent. Jak se jí bude dařit proti nováckému seriálu Doktoři z Počátků?

Nově o nedělích opět hrozí, že seriálu zůstanou věrní spíše starší diváci, kdežto mladší dají přednost Talentu. To by opět nalomilo strategii Novy cílit na diváky od 15 do 54 let i její obchodní plány. Nova ale Doktory přesunula na neděli už minulý týden, takže diváci mají dostatek času na to, aby si na ně v novém vysílacím dni zvykli. Nedají ale od září přednost Komediím o manželství a sexu, které jim naservíruje ČT 1? Tři silné formáty proti sobě v nejsilnějším dni a večeru týdne – to bude opravdu velké klání. A takových příkladů bude od září víc. Letošní podzim, zdá se, může být hodně vyrovnaný a Nova v něm sází spíš na jistoty než překvapení. Vyplatí se jí to?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).