Hlavní navigace

Nova měla ukrutné štěstí, že se zbavila exkluzivních práv k olympijskému ho­keji

16. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud to tak půjde dál, česká reprezentace se neprobojuje ani do čtvrtfinále. Nova by pak na olympijském hokeji prodělala kalhoty.

Ještě před několika týdny se to zdálo být dost nešťastné rozhodnutí a projev slabosti. Televize Nova přeprodala exkluzivní vysílací práva pro olympijský turnaj v hokeji ze Soči veřejnoprávní České televizi a získala za to několik koprodukčních filmů ČT, pohádek a seriálů. Sama si ponechala kompletní vysílací práva pro olympiádu v Soči pouze na placených kanálech. Jenže kdo sleduje olympiádu na placené televizi, když je zdarma k dispozici – dokonce v HD kvalitě – na dvou volně šířených, pozemně vysílajících kanálech ČT?

Z hlediska sledovanosti a prodeje reklamy by pro Novu bylo zajímavé právě jen exkluzivní vysílání olympijského hokeje na hlavním kanálu a Fandovi. Jenže po výkonu české reprezentace v základní skupině, kdy dva ze tří zápasů prohrála a jeden s notkou dávkou štěstí vyhrála, to nyní vypadá, že se Češi snad ani neprobojují do čtvrtfinále. A z hokejových přenosů ze Soči byly zatím hodně sledované právě jen zápasy české reprezentace. Dva šly večer a zasahovaly i do hlavního vysílacího času, takže by Nově narušily tradiční pásmo seriálu Ulice a Televizních novin, jeden byl dopoledne, což by hlavnímu kanálu Novy naopak pomohlo k vyššímu celodennímu podílu (Novu však zajímá především prime time).

BRAND24

Vysílání olympijského hokeje by tedy byl velký risk a sázka na dobrý výkon českých hokejistů, kteří však rozhodně nejsou považováni za favority turnaje v Soči. Za takové situace se prodej práv České televizi ukazuje být tím nejlepším řešením, které jednak nenaruší schéma Novy a její sledovanost, a ušetří jí významné peníze – protože jako kompenzaci získala práva k filmům a seriálům, které může využívat rozhodně delší dobu než práva k olympijskému hokejovému turnaji trvajícímu pouhé dva týdny. Zkrátka dobré manažerské rozhodnutí, byť na začátku muselo bolet.

Je dobré vidět, že po letech nesmyslného rozhazování a zadlužování má Nova konečně rozumný management, který nechodí s klapkami na očích. Vidí reálné problémy a snaží se je řešit. Možná to bude Novu ještě hodně bolet, než se zbaví všech dluhů a stane se z ní znovu zlatá slépka CME (nebo Time Warneru, nebo někoho úplně jiného), každopádně má dobře našlápnuto. Hokej je jen nejviditelnější ze změn, které na Nově probíhají a mají přispět k její záchraně. Pokud by byl v čele CME nadále Adrian Sarbu, byla by to jen další prodělečná položka na velmi dlouhém seznamu nesmyslných akvizic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).