Hlavní navigace

Nova i ČT potvrdily ČTÚ, že chtějí vypnout v Domažlicích analog

26. 2. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
26. 2. 2007

Česká televizeNova jsou připraveny vypnout analogové vysílání na Domažlicku. Zástupci obou televizí to řekli na společném setkání s představiteli Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k otázkám přechodu na zemské digitální vysílání na Domažlicku a přípravě pilotního projektu digitálního vysílání v oblasti Ústí nad Labem. Schůzka proběhla v pátek 23. února, informovala mluvčí ČTÚ Dana Makrlíková.

Nova i ČT deklarovaly zájem zahájit během června a července digitální vysílání multiplexu A v Ústí nad Labem. Termín vypnutí analogového vysílání na Domažlicku zatím televize nesdělily, nadále ale počítají s polovinou letošního roku. Konkrétní datum a podmínky pro vypnutí analogového vysílání budou upřesněny na další schůzce do konce března 2007, uvedla Marklíková.

Televize podmiňují vypnutí analogu dobrým pokrytím území digitálním signálem, dostatečnou penetrací digitálních přijímačů v domácnostech a důkladnou informační kampaní. Pokrytí mají zajistit Radiokomunikace společně s ČTÚ, který od loňského listopadu měří na Domažlicku pokrytí jak analogovým, tak digitálním signálem. V pátek úřad televizím představil i systém, jakým takové výpočty probíhají.

Není žádným tajemstvím, že obě televize jsou z dosavadních výsledků digitálního vysílání na Domažlicku rozpačité. Signál zdaleka nedosahuje tam, kde ho ČT i Nova očekávaly. Také měření ČTÚ se neúměrně protahuje. Měří se od listopadu a za čtyři měsíce se zatím nedospělo k závěru, říká Pavel Hanuš, šéf projektu digitalizace ČT. Jestliže jsou takové problémy na malém Domažlicku, jaké lze čekat na Ústecku, kde půjde o nesrovnatelně větší území, ptá se.

ČTÚ přiblížil, že při svých měřením stanovil jako nejmenší územní jednotku obec. Pracovní návrh ČTÚ na stanovení metod modelování, měření a identifikaci kritických situací z hlediska pokrytí signálem bude předložen na další schůzce. Účastníci se shodli na tom, že zajištění adekvátního pokrytí je klíčovou otázkou procesu přechodu, pro kterou musí být k dispozici i odpovídající kvalitní a sdílená datová základna faktografických údajů, uvedla mluvčí úřadu Makrlíková.

BRAND24

Měřit by se mělo i rozšíření počtu digitálních přijímačů na Domažlicku. Televize i ČTÚ se shodli na tom, že tento průzkum začne až po zahájení státní informační kampaně, již ministerstvo informatiky naplánovalo od 1. dubna. Podle předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka by bylo vhodné k tomuto účelu využít sdružení Digi Monitor, které vzniklo právě na popud ČTÚ a jehož členy se postupně stanou všichni významní hráči v oblasti digitálního vysílání.

Česká televize také úřad informovala o připravovaném setkání se zástupci prodejních a servisních organizací na Domažlicku. Účastníci diskutovali i otázku informační kampaně, v průběhu diskuse zazněly konkrétní náměty na formu a zejména obsahové zaměření, o kterých bude informována Národní koordinační skupina s žádostí o upřesnění jejího postupu NKS, dodala Makrlíková. Podobná setkání nad projekty digitálního vysílání na Domažlicku a Ústecku pod patronací ČTÚ by se měla konat pravidelně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).