Hlavní navigace

Nova: AC Nielsen ani nikoho jiného jsme pro peoplemetry neprosazovali

29. 9. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
29. 9. 2011

Za neopodstatněnou spekulaci označila televize Nova informaci, že se snažila v tendru na provozovatele elektronického měření sledovanosti televizí v České republice pro léta 2013 až 2017 prosazovat agenturu AC Nielsen Czech Republic. Ta byla jedním ze čtyř účastníků veřejné obchodní soutěže, vypsané Asociací televizních organizací (ATO) coby zadavatele elektronického průzkumu televizní sledovanosti, ale kvůli formálnímu pochybení v přihlášce byla vyřazena.

K TÉMATU: Peoplemetry má v letech 2013 až 2017 provozovat opět Mediaresearch

Soutěž na nového provozovatele peoplemetrů skončila doporučením hodnotící komise ATO, aby asociace za vítěze vybrala společnost Mediaresearch, která sledovanost televizí měří již nyní a vyhrála už předchozí dvě soutěže v letech 2003 a 2007. Televize Nova jako jeden ze čtyř stálých členů ATO, kteří mají nového provozovatele peoplemetrů vybrat, ale s návrhem nesouhlasí a žádá, aby byl tendr zrušen a vypsán zcela nový.

ČTĚTE TAKÉ: Nova odmítá, že by ovlivňovala tendr na nového provozovatele peoplemetrů

Nova ještě před rozhodnutím hodnotící komise vyvíjela enormní tlak na své dva zástupce v této komisi, vedoucí výzkumného oddělení CET 21 Renatu Týmovou a specialistu výzkumu marketingu Václava Prejzka, aby z komise odstoupili. Podle MF Dnes totiž oba plánovali hlasovat pro agenturu Mediaresearch, což se nemělo líbit vedení Novy. Prejzek nakonec tlak neustál a na členství v komisi rezignoval, později si ale své rozhodnutí rozmyslel a rezignaci vzal zpět. Týmová odchod z komise odmítla, a tak s ní Nova okamžitě rozvázala pracovní poměr.

NAPSALI JSME: Nova stáhla svoje lidi z komise na výběr provozovatele peoplemetrů

Týmová s Prejzkem se přesto zúčastnili 19. září jednání hodnotící komise ATO, z něhož vzešlo doporučení vyhlásit vítězem tendru agenturu Mediaresearch. Oba ale nemohli podepsat písemné rozhodnutí komise, protože Nova, kterou měli zastupovat, se od nich distancovala. Hodnotící komise přesto vydala 19. září večer tiskovou zprávu, v níž oznámila výběr agentury Mediaresearch s tím, že tuto agenturu doporučují tři ze čtyř stálých členů ATO: Česká televize, Prima a Asociace komunikačních agentur.

KOMENTÁŘ: Spor o peoplemetry je sporem o zachování pozice televize Nova

Doporučení hodnotící komise ale ještě neznamená, že Mediaresearch tendr vyhrála. Oficiálně by to musela uznat samotná ATO, přičemž podle jejích stanov by se na tom museli jednomyslně shodnout všichni její stálí členové – tedy i Nova. Ta to však odmítá. Podle ředitele PR Novy Vladimíra Mužíka se dokonce ani nedá hovořit o tom, že došlo k nějakému výběru vítězné agentury, protože hodnotící komise při posuzování dvou nabídek, které splnily formální požadavky veřejné soutěže, jednu (od agentury TNS Aisa) vyřadila pro nesplnění kvalitativních podmínek. Komisi tedy zbyla jediná nabídka od společnosti Mediareserach, kterou doporučila jako vítěznou. Vlastně se tedy ani nehlasovalo, protože nebylo o čem, tvrdí Mužík.

K VĚCI: Bývalá vedoucí výzkumného oddělení Novy promluvila o svém vyhazovu

Zákon o veřejných zakázkách, jímž se veřejná soutěž ATO o provozovatele peoplemetrů řídí, však umožňuje přijmout nabídku jediného účastníka soutěže, pokud ji akceptuje zadavatel tendru, tedy ATO. Spor se tedy nyní vede o to, zda je pro toto akceptování opravdu nutný souhlas všech stálých členů ATO, tedy České televize, Novy, Primy a Asociace komunikačních agentur. Nutný je bezesporu, vychází to ze stanov ATO, tvrdí šéf PR Nvy Mužík. Jiné interní předpisy ATO ale podle informací serveru DigiZone.cz umožňují i rozhodnutí na základě souhlasu většiny členů, nikoli všech.

BRAND24

DÁLE: Nova propustila i druhého zástupce z komise tendru na peoplemetry

Televize Nova přesto trvá na zrušení stávajícího a vypsání nového tendru. Generální ředitel Novy Jan Andruško to potvrdil v rozhovorech pro servery MediaGuru.cz a Médiář.cz, které poskytnul krátce poté, co tyto weby začaly zveřejňovat informace od Renaty Týmové a Václava Prejzka, propuštěných zaměstnanců Novy, kteří původně zastupovali tuto televizi v hodnotící komisi ATO.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).