Hlavní navigace

Nezvykle velké zklamání nad olympijským vysíláním České televize

8. 8. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Olympijské vysílání – den první a okamžitě se dostavilo značné zklamání. ČT oživila model z Londýna a opět jeden program odbavuje z Ria a druhý z režie na Kavčích horách.

Ovšem, doba o čtyři roky pokročila, stejně tak i vývoj techniky. Měl jsem možnost sledovat v přímém přenosu slavnostní zahájení v HD na ČT Sport přes O2 TV. Protože mě občas připadalo, že je obraz bez hloubky a lehce chvějivý a neostrý, k tomu se ještě při dynamických scénách občas malinko rozpadal do kostiček, pustil jsem si týž pořad v opakování na ARD. Zde byl obraz brilantně ostrý i při dynamických scénách, měl větší barevnou hloubku a po nějakých kostičkách ani vidu.

Nevím, kde mohla vzniknout chyba, neboť nemám srovnání se satelitním vysíláním ČT, které nepoužívám. Nemohu vyloučit závadu ani na straně ČT, ani na straně O2. Pokud by však byl problém na straně ČT, tak se patrně od OH v Londýně (kdy jsem sledoval ještě přes satelit a občasné dýchání obrazu jsem zaznamenal vícekrát) naprosto nic nezměnilo, a to i navzdory tomu, jak velké dostává od nás všech měsíčně příspěvky ve formě koncesionářského poplatku.

Kam zmizelo studio ze Soči?

Studio – ošklivý, snad sektorový nábytek, kdoví jakého stáří, podobný tomu z venkovního studia ČT na Letné při ZOH v Soči. Tam pochopitelné, bylo venku. Kam se podělo designově povedené zařízení studia přímo v Soči, že muselo být nahrazeno tímto prefabrikovaným kancelářským šuntem?

Měl jsem samozřejmě možnost vidět i olympijské studio ARD, vybavené několika televizemi a na velké lesklé podložce s motivem s olympijskými kruhy postavenou designovou pohovkou, ze které je komentováno. Ano, bylo také použito již v Soči, přesto však stále vypadá lépe než „kancelář“ České televize. Je nutno vzít v potaz, že OH jsou vrcholným sportovním podnikem a Česká republika již dávno není nějakou rozvojovou zemí, která nemá na pořízení kvalitního zařízení.

Více obrázků, méně studia

Méně je někdy více, a proto ARD poskytuje maximum obrázků a minimum studia. Na rozdíl od ČT, kde se v té „ošklivé kanceláři“ odehrávají dlouhé rozhovory a mluvnická cvičení komentátorů. My víme, jak vypadají komentátoři ČT, není třeba nám je dlouze ukazovat. Jistě, slyšeli jsme, že jde o zatím nejvzdálenější studio a tak dále. Taktéž jsme slyšeli, jaký počet pracovníků ČT do Ria odletěl.

Program – nejprve všeobecně. Opět, stejně jako v Londýně je program ČT 2 věnován obsesi České televize pro míčové sporty, to asi abychom nebyli připraveni ani o ten nejposlednější zápas Horní Dolní s Dolní Spodní, kupříkladu ve stolním tenise. Připomínám, že na OH se soutěží v celkem 31 sportech a vyhradit celý program jen pro nějakých devět z nich je plýtvání penězi. Nás, poplatníků koncesionářského poplatku. Některým sportům je věnován výhradně jen internet, popřípadě zdvořilostních 15 minut sestřihu někdy v noci.

À propos, internet. Opět jen osm streamů. Zhruba v 18 hodin však u čtyřech z nich stálo „tento kanál momentálně nevysílá“. BBC (opět veřejnoprávní televize) nabízí 24 živých streamů, ale její web je lehce nepřehledný. U ARD si můžete cokoliv vytáhnout na jedné stránce z mediatéky, aniž bychom museli procházet nějakou „časovou osu“. Takže opět, u ČT se zase od Londýna nic nezměnilo.

Kolik programů si zaslouží olympiáda?

A ještě jednou Německo. Veřejnoprávní televize věnuje OH na střídačku oba své programy. Čímž jasně ukázala, jakou důležitost olympiádě přikládá. Jasně, ČT má speciální program ČT Sport, ale jinak je olympiáda vysílána jen na druhém programu, kde jsou vysílány jen míčové hry.

Tipy C

Závěrem: změnilo se pořadatelské město olympiády a letopočet, ale bohužel se za čtyři roky nijak nezměnila Česká televize. Čímž mě zcela mimořádným způsobem zklamala.

Proto bude jen na místě od dalších olympiád případně svěřit pokrytí her, a to klidně i majoritně, jinému subjektu. Vše bude samozřejmě záležet na dohodě s Discovery Communications.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).