Hlavní navigace

Nevrátíme analogové kmitočty, varují regionální televize

18. 8. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Z nudné diskuse o termínech vypínání hlavních analogových vysílačů začíná být docela ostrá debata na téma zachování regionálního televizního vysílání. Studia sdružená pod Regionální televizní agenturou (RTA) kritizují Český telekomunikační úřad (ČTÚ) kvůli odsunutí otázky digitalizace regionálního televizního vysílání až na dobu po úplném vypnutí všech analogových vysílačů. To by ale znamenalo faktickou likvidaci regionálního vysílání.

RTA: Plán diskriminuje regiony

RTA je asi největším kritikem návrhu Technického plánu přechodu z analogového na digitální zemské televizní vysílání. Firma, která sdružuje několik televizních studií s kmitočty sdílenými s televizí Prima, je zároveň jedním z šesti „šťastlivců“, kterým letos v dubnu udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání celoplošnou digitální licenci. Ovšem RTA má na rozdíl od většiny dalších digitálních stanic přímo v licenčních podmínkách povinnost odpojovaného regionálního vysílání. To ale nebude podle ČTÚ v první fázi digitalizace možné, nebo alespoň ne v takové podobě, aby jednotlivé vysílače s regionálními mutacemi vysílání pokrývaly celé kraje. RTA to považuje za diskriminaci.

Mnohem důležitější je ale fakt, že ČTÚ s regionálními televizemi v plánu vůbec nepočítá a navrhuje jim přidělit digitální kmitočty až po úplném vypnutí analogového vysílání. Na to však RTA namítá, že její studia mají prodloužené licence do let 2018 až 2021 a tudíž mají právní nárok na digitální kmitočty jako náhradu za analogové frekvence. Návrh ČTÚ by podle RTA znamenal likvidaci regionálních televizí v České republice, protože ty jsou z převážné většiny závislé na příjmech z prodeje reklamních časů a mnohaměsíční přerušení vysílání by nepřežily. Firma také upozorňuje, že v takovém případě by mohla požadovat po státu adekvátní náhradu za zničenou investici.

Sdílené kmitočty s Primou? Zachovat.

RTA rovněž znovu otevřela otázku zachování sdílených kmitočtů u těch regionálních stanic, které se dělí o vysílací frekvence s televizí Prima. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání už před časem potvrdila, že současná licence Primy pro satelitní vysílání jako technického prostředku pro šíření signálu na terestrické vysílače sdílené s provozovateli regionálních televizí zůstane zachována i po přechodu na DVB-T. Proti tomu protestuje management Primy, podle kterého sdílené kmitočty ztrácejí v éře digitálního vysílání smysl. RTA se ale odvolává na rozhodnutí Městského soudu v Praze z 16. dubna letošního roku, z něhož vyplývá, že přechodem na digitální vysílání není možné měnit již jednou vydanou licenci a její podmínky. U Primy mezi ně patří sdílení kmitočtů s regiony. RTA proto navrhuje, aby Prima vysílala v digitální síti 3, do které se transformuje přechodný multiplex B a aby tato síť byla regionální.

Prima logo

Zbaví se Prima v DVB-T regionálních televizí?

Jedním z největších problémů přechodu na pozemní digitální vysílání je otázka překlopení stávající licence televize Prima. Ta totiž není tak jednoduchá jako u Novy, stojí na sdílených analogových kmitočtech. Prima se o ně dělí s několika regionálními televizemi, které pouští v přesně stanovených časech do svého vysílání. Některá z těchto studií chtějí sdílené kmitočty zachovat i po přechodu na DVB-T. Více v článku Zbaví se Prima v DVB-T regionálních televizí?.

Televize Prima se veřejně k Technickému plánu přechodu nevyjadřuje, byť svoje připomínky ČTÚ zaslala. Považuje je ale za natolik důvěrné, že nedala svolení k jejich zveřejnění. Prima kontroluje část regionálních studií, s nimiž sdílí analogové kmitočty. Tyto stanice, sdružené do společnosti Regio Media, pochopitelně na sdílených kmitočtech s Primou netrvají. Sama Prima navíc slibuje, že pokud bude v digitálním vysílání zbavena této podmínky, nabídne všem současným regionálním partnerům jiný centrální program, patrně v podobě bonusové plnoformátové stanice Prima klub. Na to však RTA nechce přistoupit, protože kmitočty sdílené s Primou jí zajišťují dostatečný přísun diváků potřebný pro prodej reklamních časů v jednotlivých regionech. Vedení Primy ale takovou symbiózu považuje za parazitování na úspěchu celostátní televize.

BRAND24

Může stát někomu sebrat analog?

Pokud ČTÚ nepřistoupí na úpravy TPP a nezaručí regionálním televizím přechod na digitální vysílání souběžně s nynějšími celoplošnými analogovými televizemi, RTA pohrozila, že k plánu nepřistoupí a její studia státu nevrátí analogové kmitočty. Jestliže by měla být vysílací síť pro regionální zemské digitální televizní vysílání sestavena až po úplném ukončení zemského analogového televizního vysílání v České republice, tj. zřejmě ne dříve než v roce 2011, proč by měli provozovatelé regionálního a místního vysílání „dobrovolně“ vracet jim přidělené analogové kmitočty? Aby na několik měsíců nebo let přišli o možnost šířit své vysílání? ptá se RTA v textu svých připomínek k návrhu TPP. Telekomunikační úřad podle agentury ignoruje již vydané licence, jejichž majitelé mají právo na vysílání.

RTA tak nepřímo otevřela jednu zásadní otázku. Celý proces digitalizace totiž stojí a padá na tom, že se současné analogové televize dobrovolně vzdají analogových kmitočtů, odevzdají je státu, a z takto uvolněných frekvencí vzniknou definitivní digitální multiplexy. Za to, že komerční televize písemně stvrdí souhlas s TPP, dostanou ze zákona každá po jedné bonusové licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání navíc. Jenže není jasné, co by se stalo, kdyby Nova s Primou na harmonogram zavádění DVB-T nepřistoupily. Mohl by jim stát odebrat analogové kmitočty násilím? Asi těžko. Nepochybně by přišly o bonusové licence, ale ty by zcela jistě oželely, pokud by jim to zajistilo několik dalších let bez další konkurence.

Podaří se regionům přesvědčit ČTÚ, aby je zapracoval do Technického plánu přechodu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).