Hlavní navigace

Netflix vyhlašuje válku službám na vyžádání, dorazit by měl i do Česka

24. 1. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – 150 nových zemí by měla obsahovat plánovaná expanze nejuznávanější video služby. Do dvou let chce být přítomna ve všech státech světa.

Šance na příchod Netflixu do Česka je obrovská

Velkou dávku optimismu vlily do žil vedení video portálu Netflix výsledky hospodaření za čtvrtý kvartál loňského roku. Ve zprávě akcionářům se firma netají tím, že by expanze na globální úrovni mohla místo plánovaných pěti let proběhnout v mnohem kratším časovém intervalu. Aktuálně působíme v padesáti zemích na světě a naučili jsme se hodně o lidech i obsahu, kterému dávají přednost. Víme, jak na jejich požadavky reagovat a neustále zlepšujeme obsah i sebe. Zvýšit naší expanzi na dvě stě zemí by bylo možné do značné míry díky obrovskému nárůstu internetu, uvedl Netflix a dodává: Pokrok je tak silný, že bychom mohli dokončit globální expanzi v následujících dvou letech.

Třináctistránkový dokument mimo jiné přináší i sdělení americké společnosti o snaze proniknout na čínský trh. Stále zkoumáme možnosti, v jaké formě bychom na tento trh pronikli. Rádi bychom v Číně spustili nějakou malou službu, kde bychom se soustředili na náš původní a licencovaný obsah. Je to jedna z našich priorit v příštích letec, ale bude záležet na tom, zdali se nám podaří získat potřebná oprávnění, napsala firma. Důvod pro globální expanzi je ale nicméně jasný – firmě umožní vytvářet další zisky, které bude moci následně investovat do své původní tvorby. Tu je Netflix schopen nabízet po celém světě jako původní majitel práv.

Lukáš Polák: Vize Netflixu: Globálním hráčem bychom mohli být už za dva roky

Active TV dostala pokuty za téměř milion

Tři pokuty v celkové výši téměř jeden milion korun udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) provozovateli televize Active, společnosti TV CZ. Vyplývá to ze zápisu regulátora z jeho posledního zasedání. Všechny tři pokuty jsou ve výši tři sta tisíc korun. Dvě se týkají pořadu Kvíz, jedna pořadu Sexy výhra. Vysílací radě se v případě pořadu Kvíz nelíbil pořad z 29. května loňského roku, a to proto, že jako správná odpověď byla označena ta, která byla objektivně nesprávná. Celou soutěž označil regulátor za klamavou a navíc zdůraznil, že se jedná o volání na linku se zvýšenou sazbou. Z podobného důvodu byla pokutována tato soutěž z 16. května.

A za co putuje provozovateli Active TV poslední pokuta ve výši tři sta tisíc korun? Jde konkrétně o pořad Sexy výhra, který byl odvysílán 18. května. V teleshoppingovém bloku, jehož předmětem byla audiotextová služba, prostřednictvím níž měl divák správně odpovědět na soutěžní otázku, byla uvedena jako správná odpověď objektivně nesprávná, konstatoval regulátor a doplnil: Spotřebitel tak mohl na základě zhlédnutí předmětného teleshoppingu učinit obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil, tzn. zavolat na uvedené telefonní číslo se zvýšenou sazbou, aby sdělil odpověď, kterou považuje dle objektivních měřítek za správnou. Ve všech třech případech je tak možné označit jednání společnosti TV CZ za nekalé.

Lukáš Polák: Vysílací rada udělila provozovateli Active TV pokuty za téměř milion

Active TV už vysílá v rámci pozemní distribuce ve správném obrazovém formátu
Autor: repro foto Active TV (DVB-T)

Ukázka z vysílání stanice Active TV

Topfun televize vyřadila některé kanály

Provozovatel Topfun videopůjčovny, společnost Topfun Media, výrazně omezil nabídku streamovaných kanálů v rámci služby Topfun Televize. Ze seznamu stanic úplně zmizely programy CS Mini/CS Film, Horor Film, kinoSvět (smlouva s Československou filmovou společností na distribuci skončila k 31. prosinci 2014) a Fashion TV. V nabídce služby tak v tuto chvíli zůstávají pouze stanice Golf Channel, Retro Music TV, Slovak Sport 1 a 2 (v SD i HD rozlišení) a Sport 5. Zajímavostí je, že záložka on-line verze Topfun Televize nyní přesměruje zájemce do sekce On-line filmy, viz:http://cz.topfun.tv/filmy-online.html. Programy jsou však ve službě stále dostupné.

Podle informací serveru DigiZone.cz provozovatele služby opustili už oba její zástupci v České republice, kteří komunikovali s médii, tedy nejen obchodní ředitel Radek Přikryl, jak jsme již informovali dříve, ale i projektový manažer Jan Lakomý. Podle obchodního rejstříku jsou členy představenstva firmy v tuto chvíli tři manažeři – Roman Fischer, Zsolt Nagy a Ivan Peschl. Všichni jmenovaní zároveň figurují i v nejvyšším vedení společnosti Towercom, kterého pojí s Českými Radiokomunikacemi stejný vlastník. Fischer je generálním ředitelem Towercomu, Peschl jeho náměstkem a zároveň finančním ředitelem, Nagy vykonává pozici technického ředitele.

Lukáš Polák: Topfun omezil nabídku své televize, její on-line verze je aktuálně nefunkční

Stručně

Největší kabelovýoperátor u nás, společnost UPC Česká republika, dnes dokončila v Sušici půl roku trvající přechod z analogové na digitální distribuci v rámci své sítě. Klienti tak budou moci nově v této lokalitě využívat nejen vysokorychlostního internetu, ale i bohatší programové nabídky.

Lukáš Polák: UPC překlopilo v Sušici analogový kabel na digitál, nabídne tu až 150 programů

Po necelých třech týdnech se do nabídky satelitní služby Digi TV vrátil na konci uplynulého týdne tematický kanál Universal Channel. Stanice už se objevila i v programovém rastru služby, takže lze tuto změnu považovat za definitivní.

Lukáš Polák: Satelitní služba Digi TV provedla ve své nabídce další změnu

Kabelový operátor UPC Česká republika bude v následujících dnech, konkrétně ve středu 28. ledna, reflektovat ve své nabídce změnu, která nastala v souvislosti s kanály Slovak Sport.TV 1 a Slovak Sport.TV 2. Serveru DigiZone.cz to potvrdil mluvčí operátora David Frodl.

Lukáš Polák: Kabelová televize UPC chystá změnu distribuce kanálů Slovak Sport

Veřejnoprávní televize začala používat pro zahraniční zpravodaje spojení nikoliv prostřednictvím satelitního přenosu, ale mobilních síti LTE, které jsou taktéž označovány zkratkou 4G. Historicky poprvé si tuto technologii vyzkoušela Česká televize během teroristických útoků na satirický týdeník Charlie Hebdo.

Lukáš Polák: Česká televize využívá u zpravodajů z ciziny mobilní sítě LTE

Společnost SAT Plus ukončila po deseti letech v tichosti existenci jednoho ze svých projektů, konkrétně taneční rozhlasové stanice Fun One Station. O tom, že se projekt chýlí ke svému závěru, svědčil i krok provozovatele, kterým bylo vrácení licence Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Lukáš Polák: Fun One Station po deseti letech skončila, dostupná byla i v kabelové síti UPC

BRAND24

Zasedání Evropské komise (EK) a přenosy dalších jednání, které s ní souvisí, budou přenášeny na satelitu ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Novinku zveřejnila sama EK. Vezměte, prosím, na vědomí, že od 26. ledna 2015 budou kanály EbS a EbS+ (Europe by Satellite, tedy Evropa ze satelitu, pozn. red.) vysílat ve vysokém rozlišení,informuje jeden z orgánů fungujících v rámci Evropské unie (EU).

Lukáš Polák: Evropská komise jde s dobou, nekódované vysílání na satelitu překlopí do HD

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).