Hlavní navigace

Největší technické hříchy českých televizí

17. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
České televize se v posledních letech hodně zlepšily. Investují do různých inovací, postupně přecházejí na širokoúhlý formát a vysílání ve vysokém rozlišení. I dnes se ale dají najít výjimky z tohoto pravidla. Zejména mladší a menší televize se dopouštějí různých přehmatů, které nepůsobí profesionálně a mohou diváky odradit. Podívejme se na největší technické prohřešky českých televizí, které jsme našli.

R1 – prošlé zprávy a program bez upoutávek nebo předělů

Začněme vysíláním nejmladší digitální stanice R1, která vznikla letos jako třetí pozemně šířený kanál Primy. Původně se tato televize měla jmenovat Prima Klub, k čemuž Prima získala kompenzační licenci. Jenže v době ekonomické krize a výrazného poklesu reklamních investic se vedení Primy rozhodlo neriskovat a spuštění třetího plnohodnotného programu odložilo na neurčito. Aby licence pro zemské vysílání nepropadla, rozhodla se Prima pro náhradu v podobě celoplošné verze televize R1. S technickou ani obsahovou stránkou si ale nová televize moc hlavu nedělala.

R1 vysílá každé ráno dvě hodiny zpravodajství z regionů, které vyplňují reprízy bloků regionálních televizních studií pod stejnou značkou. Další tři hodiny vyplňují „recyklované“ seriály. Technický hřích nové televize spočívá v tom, že celoplošná verze R1 nedisponuje žádným self-promem, a nedokáže vyplnit časovou mezeru, která vzniká mezi jednotlivými bloky regionálních televizí. Mezi nimi pak vysílá, po dobu několika minut, jen své logo. Po skončení regionálního vysílání pokračují v programu seriály, znovu bez jakéhokoliv přirozeného předělu. A třešnička nakonec – regionální bloky nejsou vůbec upravovány, takže je možné sledovat celé vysílání regionálních studií včetně časově nesourodých upoutávek. Není tak výjimkou, že diváci v pondělí vidí upoutávky na víkendové akce v regionech, které už proběhly, nebo úplně neaktuální předpověď počasí.

Televize R1 - regionální studia mapa

Významnou náplní programu televize R1 jsou reprízy zpravodajství z regionů. Bez dramaturgických zásahů.

Public – častý je čtverec s černými pruhy nebo zmenšení obrazu na minimum

Druhým výrazným „hříšníkem“ z celoplošných televizí je stanice Public. I ta patří mezi televize relativně mladé a po technické stránce poměrně vyspělé. Od počátku vysílá v širokoúhlém formátu 16:9, má kvalitní vizuál a pořady dodávané externími producenty jsou sice na rozdílné, ale většinou poměrně vysoké úrovni. Problém ovšem nastává, pokud chce Public vysílat pořad v poměru stran 4:3. Její technici evidentně nevědí, co dělat. Nejenže koupený pořad nepřizpůsobí, ale vysílají ho klidně jako čtverec ohraničený čtyřmi černými pásy. Tento podivný ořez tak téměř působí dojmem, jako by se do vysílání Publicu pirátsky naboural server YouTube.

Ještě horší je situace, když Public odvysílá nějaký pořad, který je vyrobený v poměru stran 16:9, ale uměle jej opět ořízne již zmíněným způsobem. Z původního obrazu se tak rázem stane něco, na co si majitelé televizorů s menší úhlopříčkou musí vzít lupu. Je minimálně k zamyšlení, co nutí zaměstnance Publicu předvádět podobné technické kotrmelce. Nicméně pokud neumějí pořady externí produkce přizpůsobit svému formátu, bylo by zřejmě lepší podobné akvizice nekupovat. V současnosti totiž vysílání Publicu působí technicky víc než amatérsky a odradí každého potenciálního diváka.

Public pomer stran screenshot

Poměrně častý jev ve vysílání Publicu – čtverec a čtyři černé pruhy. Screenshot: autor

Regionální vysílání Publicu – nekvalitní obraz i zvuk

Samostatnou kapitolou je vysílání regionálních televizí, které dodávají své programy Publicu. I zde je někdy nutné sledovat tuto televizi s vyšším prahem tolerance k případným nedostatkům. Produkce regionálních televizí totiž bezesporu vyniká, ovšem nikoliv obsahovou kvalitou, ale svými technickými nedostatky. Každý příspěvek má rozdílnou kvalitu obrazu nebo zvuku, vstupům natočeným ve studiu mnohdy dominuje plechový zvuk s ještě plechovější ozvěnou, objevují se střihové nedostatky a grafická výbava některých televizí rovněž není oslnivá.

Televizi Public by určitě pomohlo, kdyby nastavila pro své vysílání určitý jednotný standard a pokud by externí dodavatel nedokázal tento standard splnit, tak by situaci mohl vyřešit šikovný interní technik televize. I když má Public omezený rozpočet, je vždy lepší nasadit méně věcí vysoké kvality než víc pořadů nízké kvality. To platí rovněž o přebíraných pořadech z regionů, které Public vysílá dobrovolně, i když ho k tomu nenutí licenční podmínky. Může si tedy pečlivě vybírat své partnery a ohlídat technickou kvalitu všeho, co pustí do vysílání.

Prima – HD vysílání v poměru stran 4:3

Technickým prohřeškem významné celoplošné televize Prima je její vysílání ve vysokém rozlišení, které lze naladit v pražském multiplexu společnosti CDG na 46. kanále. Jelikož se jedná o testovací vysílání, lze tento prohřešek prominout, ale místo v naši galerii si určitě zaslouží. Prima totiž spustila HD vysílání bez toho, aby přešla na širokoúhlý formát, který je standardem pro jakýkoliv HD přijímač. Výsledkem je, že Prima přepočítává své klasické SD vysílání v poměru stran 4:3 do vysokého rozlišení.

Obrázek níže ale ukazuje, jak podobné HD vysílání vypadá v praxi. Trvalý čtverec se dvěma pruhy po stranách není pro ambiciózní celoplošnou televizi zrovna dobrou vizitkou. Nemluvě o tom, že i kdyby Prima měla k dispozici HD signál nějakého sportovního přenosu nebo filmu, nemá momentálně technické možnosti na to, aby ho šířila v nativním HD. Ve svém pracovišti ho nejprve převede do standardního rozlišení a pak ho na cestě k divákovi znovu uvede do vysokého prostřednictvím tzv. upscalingu. Výsledek ale už není v nativním HD, nýbrž jde o přepočítaný obraz ze standardního rozlišení. Prima se ale po technické stránce ještě k HD zcela neposunula, a tak její testovací vysílání ve vysokém rozlišení musíme vnímat v tomto kontextu.

Prima HD screenshot

TV Prima testuje své HD vysílání v Praze na 46. kanálu v multiplexu společnosti CDG.

BRAND24

Další drobné prohřešky má Nova i zpravodajské kanály

Kromě výše zmíněných příkladů se české televize dopouštějí i dalších drobnějších prohřešků. Například televize Nova často přepíná obraz ze standardního do širokoúhlého formátu podle toho, jaký pořad nebo reklamní spot právě vysílá. Pokud ale sledujete například reklamy s různými formáty za sebou, obraz vám při přepínání občas mírně poskočí. Když se to opakuje moc často, kazí to jinak dobrý dojem z obrazové kvality vysílání Novy.

Zpravodajské relace nejen českých televizí čím dál tím častěji využívají různá divácká videa, nebo, v případě reportáží z konfliktních oblastí, amatérské videozáznamy. Tato videa mají často velmi nízkou technickou kvalitu i rozlišení, a pokud se na ně podíváte na modernějším přijímači, působí jako pěst na oko.

Který ze zmíněných nedostatků vám překáží nejvíc?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).