Hlavní navigace

Nejsem žena a nesleduji vztahové seriály. Mám vyhodit televizi oknem?

7. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hlavní kanály hlavních televizních hráčů v Česku nepokrytě sází na seriálovou tvorbu. Zaplnit jimi většinu večerů v týdnu je ale příliš monotónní programing.

Máme za sebou první plnohodnotný televizní týden letošní podzimní sezóny. Nova, Prima a ČT 1 na nás vybalily seriálovou smršť, jíž diváci těchto programů neujdou takřka žádný pracovní den po 20. hodině. Stálice jako Ordinace a Cesty domů doplnili Doktoři z Počátků, Svatby v Benátkách, Neviditelní, Život a doba soudce A. K., Policajti z centra a kdo ví jak se ještě všechny ty seriály jmenují. Jedno je jisté: neseriálový divák si na třech nejsledovanějších televizních stanicích od osmé večer neškrtne. Ba co víc, seriály se nám začínají rozlézat i do nedělního prime time a zřejmě je jen otázkou času, kdy se některá z televizí vytasí se seriálem i v sobotu.

Většina těch nových či staronových seriálů nemá uzavřené epizody, takže pokud nepatříte mezi jejich skalní fanoušky a nesledujete se pravidelně, brzy ztratíte nit a do rozjetého vlaku se vám naskakuje jen ztěží. Ženy středního a vyššího věku naštěstí nemusely na sklonku prázdnin řešit dilema, zda se o útercích a čtvrtcích dívat na Ordinaci nebo Cesty domů. Pravidelné dávky emocí jim Nova s Primou rozdělily jako obvykle do čtyř z pěti pracovních dní. A kdyby to bylo málo, pátý den jim romantiku nabídne TV Barrandov. Pokud nejde o vyloženě vztahové seriály, televize se zpravidla uchylují ke krimi nebo právničině.

Dvě velké výjimky z těch pravidel, Vinaři a Neviditelní, nejsou zase tak velký zázrak, jak se to o nich televize, které je vysílají, snaží v marketingové kampani tvrdit. Výběr opravdu kvalitních původních premiérových českých seriálů je velmi omezený, což je při té seriálové záplavě opravdu věc na zamyšlenou. Z obvyklého konceptu „dáme tam co nejvíc hvězd a absenci děje nahradíme vlnou vtípků“ vybočuje snad jen Život a doba soudce A. K., což je tak trochu českotelevizní Terapie (tento seriál chtěla ČT koupit od HBO, ale nepochodila), ale pro mnoho diváků je svou ponurostí nestravitelná. Je to opačný extrém oproti Ordinaci a Cestám domů.

BRAND24

Přehršel seriálů na hlavních televizních kanálech svědčí o jediném: televize si nejsou samy sebou jisté, že by bez periodického formátu v hlavním vysílacím čase od 20 hodin udržely pozornost diváků a alespoň takový podíl na trhu, jaký měly dosud. Výsledkem je eroze neseriálových diváků k tematickým kanálům, které musí protiprogramovat vůči mateřským stanicím tak, aby neohrožovaly ony seriály, ale zároveň zachytily ty diváky, kteří by náhodou chtěli přepnout ke konkurenční televizní skupině. Takže filmy, které by normálně měly jít na hlavních kanálech, běží na těch vedlejších, jako by se nechumelilo a vidí je mnohem méně diváků, než je jejich potenciál.

Ale třeba jednou dojde k opačné situaci a seriály se začnou stěhovat z hlavních kanálů na ty tematické. Představa, že by ČT 1 některý den začínala prime time velkým dokumentem, není úplně marná.

Má Jan Potůček vyhodit televizi oknem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).