Hlavní navigace

Nejposlouchanější české rádio vysílá v mono režimu, cílem je zlepšení pokrytí

5. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Rádio je zdrojem informací a zábavy. Naší posluchači nejsou zvukoví fajnšmekři,“ řekl redakci serveru DigiZone.cz technický ředitel Rádia Impuls Roman Culek.

Nejposlouchanější česká rozhlasová stanice Rádio Impuls, kterou si podle Radioprojektu naladí denně 1,063 milionu posluchačů (podíl na trhu 12,1 %), začala vysílat ze všech svých vysílačů v mono režimu. Krok, který může na naše čtenáře působit zpátečnicky, je především snahou vyjít vstříc posluchačům v oblastech se zhoršeným příjmem. Mono režim de facto zajistí, že v místech, kde signál šuměl, bude nyní čistší. Změna je dělána kvůli běžným posluchačům a nikoliv profesionálům z rozhlasového oboru. V rámci pilotu už její test probíhal od loňského října do února 2015 na Žižkovském vysílači.

BRAND24

K TÉMATU: Rádio Impuls vysílá v Praze monofonně. Jde o záměr a posluchači prý nic nepoznali

V posledním týdnu byl šířen ze stanovišť Impulsu stereo signál, ale na vysílačích byl vypnutý takzvaný pilot, který rádiu říká, že sem přichází stereo zvuk. K samotnému „zmonění“, které v praxi znamená, že posluchač slyší z obou zvukových kanálů to samé, došlo v průběhu pondělí. Nastavení vysílačů do mono režimu přibližně o šest decibelů zvýší kvalitu pokrytí (nikoliv zvuku). Ani po změně audia se platby za vysílače Českým Radiokomunikacím měnit nebudou a zůstanou stejné. Mono režim však může řešit problematické pokrytí v některých oblastech a suplovat tak případnou absenci VKV dokrývačů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).