Hlavní navigace

Nejdůležitější fakta o multiplexu 4 zůstávají utajena. Znám je pouze start TV Pohoda

1. 6. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Provozovatelé multiplexu 4 zatím nechtějí hovořit o technických podrobnostech této sítě. Jistý je jen brzký start TV Pohoda.

Na jakých kanálech a odkud poběží multiplex 4? Nevíme

Otázka, kterou nám posílali čtenáři do redakčního e-mailu nejčastěji, diskutovali ji ve fóru a zajímala nejvíce asi i nás samotné, zůstala nezodpovězena. Zástupci multiplexu 4 na včerejší tiskové konferenci totiž vůbec neprezentovali, z jakých kót, jakým výkonem a na jakých kanálech bude tato síť fungovat. Jisté je to, že i když bude mít Digital Broadcasting, tedy provozovatel tohoto multiplexu, přidělené kanály od Telefóniky O2, brzy o ně přijde. V poměrně blízké budoucnosti má totiž na řadu přijít takzvaná druhá digitální dividenda, kdy má být terestrické vysílání dostupné (až na výjimky) výhradně na kanálech pod 48. Vyšší budou určeny pro broadband a další služby. Kdy tedy Digital Broadcasting tuto pravděpodobně nejdůležitější součást svých plánů odhalí?

Ředitel vnějších vztahů operátora Martin Roztočil, který dříve pracoval pro České Radiokomunikace, s nadsázkou DigiZone.cz řekl: Až chlapi slezou ze stožárů a my to budeme moci spustit, pak ohlásíme i veškeré parametry.V první fázi, což znamená pokrytí 74 % populace, by mělo jít o pětadvacet stanovišť. Serveru Mediář.cz pak spoluvlastník Digital Broadcasting Vladimír Železný řekl, že bude i na tak významné kótě, jakou je jihočeská Kleť, avšak nepůjde o stožár Českých Radiokomunikací, ale jinou konstrukci. Operátor bude využívat převážně míst, která už má k dispozici Telefónica Czech Republic, shodou okolností bývalý operátor sítě 4. Multiplex bude kombinací nově pronajatých a již existujících stanovišť.

Bývalý ředitel Úseku vysílacích služeb Českých Radiokomunikací Martin Roztočil působí nyní ve společnosti Digital Broadcasting jako šéf vnějších vztahů.
Autor: pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

Bývalý ředitel Úseku vysílacích služeb Českých Radiokomunikací Martin Roztočil působí nyní ve společnosti Digital Broadcasting jako šéf vnějších vztahů.

Potenciální zákazníci? Multiplex 4 o nich mlčí

Kdo se v multiplexu 4 objeví, případně které stanice z něho budou vyřazeny? I to jsou otázky, na které nechtěli zástupci této sítě vůbec odpovědět. Pochopte, že v tuto chvíli nemůžeme o těchto věcech mluvit, protože jsme vystaveni v poslední době, dnech a týdnech, velmi silnému tlaku a protiargumentům a protitvrzením konkurence. Sami bychom si podřezávali větev pod sebou. Mrzí mě to, ale v tuto chvíli o tom nemohu hovořit, řekl serveru DigiZone.cz vlastník společnosti Digital Broadcasting, ostravský podnikatel Radim Pařízek, který stojí za jednou z nejposloucha­nějších komerčních stanic na Moravě – Rádiem Čas. Pařízek nechtěl ani hovořit o tom, co se stane se stávajícími programy, které v multiplexu jsou.

Není žádným tajemstvím, že v rámci experimentu z něho mohou diváci zachytit programy ČT 1 HD a Nova HD. Jediným řádně platícím klientem je tak hudební televize Óčko. Kdybychom nebyli v roli, kdy se snažíme v uvozovkách demonopolizovat trh a udělat tady konkurenční prostředí, mohl bych o tom hovořit, uvedl Pařízek. Za zmínku jistě stojí fakt, že na tiskové konferenci se objevilo několik známých mediálních tváří. Nechyběli tu například bývalý šéf Óčka Jiří Balvín, generální ředitel televize Metropol Marek Vítek, a dokonce i jednatel Československé filmové společnosti, která provozuje kanály CS film a CS mini, Leoš Pohl. Právě Metropol, která nyní vysílá v multiplexu 3, by podle informací DigiZone.cz měla vést s Digital Broadcasting jednání.

Bývalí generání ředitelé. Vladmír Železný a Jiří Balvín byli v dobrém rozmaru.
Autor: pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

Bývalí generání ředitelé. Vladmír Železný a Jiří Balvín byli v dobrém rozmaru.

Dětská televize Pohoda odstartuje 25. června

Definitivní termín pro start digitální televize Pohoda, která bude součástí multiplexu 4, prý bude 25. červen. Radim Pařízek serveru DigiZone.cz řekl, že půjde o jakýsi úvodní mód, který nebude takový, jaká je celá koncepce a programové schéma. „Bohužel trošku riskujeme. V definitivní podobě bychom program rádi představili někdy do prosince,“ sdělil Pařízek s tím, že nebude naplněna celá koncepce, kterou by televize měla mít. To, že informace o televizi Pohoda na tiskové konferenci nepadla, prý byl záměr. Podle Pařízkových slov by se totiž „motalo“ jedno s druhým, což by bylo na škodu.

Úvodní vysílání TV Pohoda tedy začne 25. června s tím, že na něj se začnou „nabalovat“ další pořady a vysílání bude postupně nabírat na intenzitě. Co se týká rozsahu vysílání, program bude od počátku dostupný 24 hodin denně. Zajímavostí je, že Pařízek chce nabídnout na TV Pohoda i regionální zpravodajství, které by nemělo být dlouhé, ale bude odpojované. „Čekali jsme několik let. Sám jsem si už připadal neseriózně, ale nemohli jsme najít model, aby nám to ekonomicky vycházelo. Při cenách u Radiokomunikací to zkrátka nešlo. Nyní jsme našli síť, která nám dá cenu, a do které se už vejdeme,“ řekl majitel společnosti Digital Broadcasting a moravského Rádia Čas Radim Pařízek.

BRAND24

„Čekali jsme několik let. Sám jsem si už připadal neseriózně, ale nemohli jsme najít model, aby nám to ekonomicky vycházelo,“ říká o roky odkládaném startu televize Pohoda Radim Pařízek.
Autor: pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

„Čekali jsme několik let. Sám jsem si už připadal neseriózně, ale nemohli jsme najít model, aby nám to ekonomicky vycházelo,“ říká o roky odkládaném startu televize Pohoda Radim Pařízek

Projekt televize Regio je zatím ve hvězdách

Pařízkova společnost Digital Broadcasting, kterou spoluvlastní s bývalým šéfem televize Nova Vladimírem Železným, chce rozjet v multiplexu 4 i další projekt, a to regionální televizi TV Regio, která se bude sestávat z příspěvků od jednotlivých lokálních stanic. Půjde o podobný model, jako je tomu v případě regionalnitele­vize.cz, která vysílá na satelitu. „Jsme v jednání se všemi možnými subjekty, protože se na nás obracejí a jsou takové televize, které u nás chtějí vysílat. Je to ve stavu jednání, ale nedopadne to hned. Není nic horšího, než když se sejdou jednotliví vysílatelé a mají se domluvit na něčem společném. Vždy to narazí na spoustu problémů. Tohle jednání není jednoduché,“ uvedl vlastník Digital Broadcasting Radim Pařízek.

Podle jeho slov si firma rozhodně neklade za cíl, aby do tohoto projektu nějakým způsobem vstupovala. „Vidíme tuhle myšlenku, že toto může regionálním televizím velmi silně pomoci v získávání regionální reklamy,“ dodal Pařízek. Kdy by měl tento projekt odstartovat, ale neví prozatím ani sám moravský podnikatel. Během července nebo srpna by chtěla společnost svolat jakýsi workshop regionálních televizí, na kterém by se budoucnost Regio TV řešila. Pařízek je ale v tomto směru velkým optimistou právě proto, že reakce od jednotlivých lokálních stanic jsou prý velice pozitivní.

Překvapilo vás, že operátor na tiskové konferenci vůbec neprezentoval technické parametry sítě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).