Hlavní navigace

Návrat Radia Wave do analogu znovu ve hře. Budou o něm hlasovat poslanci

29. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
29. 9. 2009

Návrh na změnu zákona, která by umožnila návrat Českého rozhlasu – Radia Wave do analogové FM sítě, projedná Poslanecká sněmovna. Na pořad schůze, která začala v úterý, se dostalo první čtení návrhu novely zákona o Českém rozhlasu od úřadujícího předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky, která by umožnila Českému rozhlasu v analogové podobě šířit kromě tří celoplošných programů a krajských studií i další stanici.

ROZHOVOR: Ondřej Liška: Rádio Wave by se mohlo vrátit do analogu ještě letos

Návrh počítá s tím, že by rozhlas mohl v pásmu velmi krátkých vln vysílat jeden další rozhlasový program, jehož vysílání může přijímat nejvýše 40 procent obyvatel České republiky počítaných podle údajů vyplývajících z posledního sčítání lidu. Radio Wave by se tak mohlo vrátit nejen na středočeský a pražský vysílač Cukrák, ale využít frekvence i na jiných vysílačích, které by pro něj uvolnily stávající programy ČRo.

BRAND24

Bývalý generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík už na začátku letošního léta naznačil, že pokud novela projde, mohlo by Radio Wave vysílat také v Brně, Ostravě, Plzni a Hradci Králové. V současné době lze tuto stanici naladit pouze v televizním digitálním multiplexu 1, v kabelových rozvodech, na satelitu a po internetu. Největší poslech ovšem měla v době, kdy vysílala analogově na frekvenci 100,7 MHz z vysílače Cukrák.

Liškův návrh novely zákona o Českém rozhlasu už v červnu podpořila úřednická vláda premiéra Jana Fischera. V době, kdy se ještě počítalo s říjnovým termínem předčasných parlamentních voleb, však byla malá šance, že se dostane na program poslední plánovaná schůze Poslanecké sněmovny před jejím rozpouštěním. Zrušením předčasných voleb se situace změnila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).