Hlavní navigace

Nad fotbalovým Eurem 2012 se smráká, Češi ho v televizi asi neuvidí

30. 6. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
30. 6. 2011

Fotbalové mistrovství Evropy v příštím roce v Polsku a na Ukrajině bude patrně prvním, které neuvidí čeští diváci na některé z tuzemských neplacených televizí. Cena vysílacích práv totiž přesahuje možnosti všech tří největších televizí. A veřejnoprávní Česká televize, která je v jednání o nákupu práv s mezinárodní fotbalovou federací UEFA nejdále, vidí možnost dohody stále skeptičtěji. Vypadá to velice špatně. Ta cena, kterou po nás chtějí, je nemorální, řekl Hospodářským novinám výkonný ředitel sportovního kanálu ČT 4 Jiří Ponikelský.

K TÉMATU: Cena vysílacích práv pro Euro 2012 je okolo 130 milionů korun

Původně chtěla UEFA od zájemců z České republiky částku 130 milionů korun. To je přibližně tolik, kolik za minulé Euro zaplatil majitel televize Prima, švédský mediální koncern Modern Times Group (MTG). Jenže ten tehdy nakupoval práva hromadně pro několik zemí, v nichž má svoje televize. Částka, kterou zaplatil za práva pro vysílání v České republice, přitom byla zhruba dvojnásobná oproti dřívějším cenám za Euro.

ČTĚTE TAKÉ: Fotbalové Euro 2012 je pro české televize drahé. Cenu vyšroubovala Prima

UEFA je nyní přesvědčena, že za stejné peníze jako minule Primě prodá nové Euro některé z českých televizí. Zatím to však vypadá, že neuspěje. Původní sumu 130 milionů korun sice snížila o deset procent, ale i to je pro české televize příliš mnoho. Prima vyšroubovala cenu až příliš, neodpovídá to české realitě, míní Ponikelský. České televize navíc nemohou kvůli nové evropské směrnici postupovat vůči majitelům práv koordinovaně, takže se navzájem nemohou informovat, s jakými nabídkami jdou za UEFA.

NAPSALI JSME: Fotbalové Euro 2012 by nemusela vysílat Česká televize

O prodeji práv mělo být rozhodnuto už do konce května, zatím však stále ještě není jasné, zda někdo Euro 2012 koupí a za jakých podmínek. Nic není jisté. Posouvají všechny termíny, řekl HN Ponikelský. Do konce května měla být prodána práva a do konce června rozdělena místa komentátorům a podobné technické detaily, dodal. Přitom už jsem byl docela optimista. Na konci dubna jsme se domluvili na ceně, která byla slušná, odpovídala hodnotě našeho trhu. Včera nám ale řekli, že to vedení UEFA neodsouhlasilo, uvedl šéf ČT 4.

K VĚCI: Venkovní zápasy české reprezentace na fotbalové Euro 2012 odvysílá Sport 1

Česká televize dokonce jednala o možnosti, že by koupila práva jen na přenosy zápasů českého národního týmu, vyřazovací části Eura a zahajovacího zápasu. Že by Ero nevysílala žádná česká televize, to se může stát, míní Ponikelský. V tom případě by ale české televize porušily vyhlášku ministerstva kultury, která považuje fotbalové Euro za událost značného společenského významu, kterou divákům musí zprostředkovat některá z celoplošných bezplatných televizních stanic.

BRAND24

DÁLE: Mezinárodní vysílací centrum pro Euro 2012 bude ve Varšavě

Mám nějaký rozpočet a do něho se musím vejít. Brzy budeme jednat o nákupu práv na další olympiádu, to budou podobné peníze, pak bude Liga mistrů, její cena také půjde nahoru… Můžu jít jen do toho, co má smysl, abychom dál měli z čeho žít. Za co bychom pak vyráběli pořady? hájí postoj ČT Ponikelský. Zástupci televizí Nova a Prima nechtěli pro HN případné jednání o nákupu práv na fotbalové Euro vůbec komentovat, ale je celkem jisté, že za současných cenových podmínek o něm ani neuvažují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).