Hlavní navigace

Nad Českem vládnou mimořádně dobré příjmové podmínky pro rozhlas i televizi

26. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
26. 9. 2011

Již od pátečního večera je možné nad Českou republikou zachytit vysílače, které do ní běžně nedosáhnou, případně je jejich pokrytí na našem území značně omezené. Mohou za to pochopitelně jevy, které jsou spojené s podzimními měsíci – tvoří se ranní mlhy, slunce již nemá takovou sílu a vliv na dobré šíření má také tlaková výše. Dobré podmínky je možné zaznamenat jak u TV tak i rozhlasu.

ČTĚTE TAKÉ: Dnes ráno se dařilo dálkovému příjmu televize, v Praze „šli“ Rakušáci

Nejlepší příjmové podmínky nad Českem bylo možné zaznamenat v sobotu. Jejich rysem bylo to, že trvaly nezvykle dlouho. Zatímco běžně jsou dobré podmínky maximálně do deváté nebo desáté hodiny dopolední, ty z 24. září vydržely až do přibližně půl čtvrté odpoledne. Po celou tu dobu bylo možné například v Praze zachytit signály z NěmeckaRakouska včetně Alp. V místní kvalitě hrála například Antenne Bayern z vysílače Hochries, který byl od místa příjmu vzdálen přes 300 km.

BRAND24

NEPŘEHLÉDNĚTE: Dálkový příjem televizního vysílání: jak na něj?

Nemile mohla některé běžné posluchače překvapit síla jihlavského vysílače Javořice. Ten na okrajových místech Prahy dokonce vytlačil na frekvenci 90,7 MHz lokální Rádio Ethno. Z Vysočiny je na tomto kmitočtu šířen Radiožurnál. S překvapivou silou se v noci z neděle na pondělí ozvaly i vysílače šířící DVB-T. Na vybraných místech hlavního města bylo možné přijímat 31., a dokonce i 21. kanál operátora ORS, rakouská obdoba Českých Radiokomunikací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).