Hlavní navigace

Na Slovensku by mohly konečně proběhnout testy digitálního rozhlasu DAB

6. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Testování začne po zkoordinování a přidělení frekvence pro vysílání T-DAB,“ tvrdí Zdenko Zbončák z Výskumného ústavu spojov. Operátor AVIS je nicméně ve věci případného šíření opatrnější.

Na Slovensku by se konečně mohly uskutečnit testy digitálního rozhlasu, a to nejen ve standardu DRM, který má na starosti dlouhodobě veřejnoprávní RTVS, ale především technologie DAB. Podle serveru Masmedialne.info je již rozhodnuto, nicméně web SatelitnáTV.sk tuto informaci zpochybnil. Zatím je to celé v etapě rozmýšlení, tvrdí Branislav Kašuba ze společnosti AVIS, která by měla test technologie na starost. Technické parametry v tuto chvíli známé nejsou. Signál má být šířen z vysílače Nitra – Zobor.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Na Slovensku startuje bezplatná satelitní služba Volná telka, využije karet Plustelka

Testování začne po zkoordinování a přidělení frekvence pro vysílání T-DAB Úřadem pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb. Testování z naší strany bude probíhat do července 2016, uvedl v rozhovoru pro Mamedialne.info Zdenko Zbončák z Výskumného ústavu spojov (VÚS). Podle Zbončáka bude dosah vysílače záležet na finálních technických parametrech, které stanoví regulátor. Programové složení multiplexu není prozatím známé, signál by měl být nicméně šířen pochopitelně ve III. pásmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).