Hlavní navigace

Na návštěvě u… vypínání žižkovského vysílače v Praze

3. 5. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
České Radiokomunikace ve čtvrtek vypínaly analogové televizní programy na městském vysílači v Praze na Žižkově, a DigiZone.cz u toho nesměl chybět. Podívejte se, jak to vypadalo v centrálním dispečinku ČRa pod žižkovským vysílačem o půlnoci z posledního dubna na prvního května. Analogová Nova je už vypnutá, Prima vysílá textové upozornění a ČT 1 se právě chystá ukončit analogové vysílání.

Konec analogového vysílání všech tří televizních programů z žižkovského vysílače nepřišel najednou. Zatímco Česká televize dlouho dopředu deklarovala, že svoji Jedničku vypne minutu před půlnocí, a s časem 23:59 operovala i státní informační kampaň pro přechod na digitální vysílání, NovaPrimou s vypínáním souhlasily až v předvečer přede dnem D. Nova nakonec z vypínání udělala show, když svůj analogový signál zrušila jako první v 19:52 v přímém vstupu do Televizních novin. Diváci, kteří si nezařídili digitální příjem televize a byli závislí na analogovém signálu Novy ze Žižkova, tak v polovině reportáže přišli o obraz i zvuk.

Vypínání Žižkova - 1

Textové upozornění televize Prima, které stanice vysílala po dobu zhruba půl hodiny po vypnutí analogového signálu ze Žižkova. Původní zpráva obsahovala chybnou adresu státního informačního webu (místo www.digitalne.tv je na obrazovce adresa www.digitalne.cz), během deseti minut ale někdo adresu opravil.

Informační text na obrazovce televize Prima visel opravdu jen chvíli. Prima vypnula analogový signál ve 23:30, text s informacemi, jak divák naladí digitální vysílání Primy, ponechala v éteru do půlnoci, kdy analogové vysílání vypínal první program České televize. Stejný informační text se objevil také divákům, kteří přijímali analogový signál Primy z pražských převaděčů ve Vokovicích a na Žvahově. Naopak břevnovský dokrývač, který bere primární signál odjinud, analogový signál Primy šíří dál.

Vypínání Žižkova - 2

Dispečer Českých Radiokomunikací ukazuje, jak se liší vypnuté analogové vysílání Primy s informačním textem s dosud nevypnutým analogovým vysíláním ČT 1 (velké obrazovky uprostřed, Prima vpravo, ČT 1 vlevo).

Dispečink Českých Radiokomunikací může sledovat vysílání pražských i některých mimopražských vysílačů přímo na malých televizních obrazovkách. Kromě žižkovského vysílače a Cukráku dispečeři vidí kvalitu vysílání pražského vysílače na Strahově, dokrývačů ve Vokovicích, Žvahově, středočeský vysílač Votice a severočeský Ještěd.

Vypínání Žižkova - 3

Kameramani několika televizí se připravují na moment vypnutí posledního ze tří analogových televizních programů na žižkovském vysílači – veřejnoprávní Jedničky.

Přes poměrně pozdní čas se v dispečinku ČRa sešlo poměrně dost novinářů. Televize Nova si hlavní show odbyla krátce před osmou hodinou večer, kameramana ale na Žižkov poslala i o půlnoci. Kromě něj zde byl kameraman České televize, a také štáb internetového vysílání zpravodajského portálu iDnes.cz. Kameru měl sebou i server DigiZone.cz, dvouminutový sestřih z vypínání analogového vysílání na Žižkově najdete v této aktualitě.

Vypínání Žižkova - 4

Tímto knoflíkem se vypínalo analogové vysílání televize Nova.

Televize Nova nepožádala České Radiokomunikace o přeladění žádného z pražských analogových převaděčů, závislého na signálu ze žižkovského vysílače, a tak společně s vypnutím Žižkova zhaslo analogové vysílání Novy také ve Vokovicích a na Žvahově. Analogový signál Novy však nadále šíří kromě vysílače Cukrák také strahovský vysílač, který nefunguje jako převaděč a primární signál k němu jde optickou trasou po zemi. Analogové vysílání na Cukráku ukončí Nova posledního října letošního roku, ze Strahova až v listopadu 2011.

Vypínání Žižkova - 5

V tuto chvíli zbývá do vypnutí analogového vysílání ČT 1 ze Žižkova necelá půlminuta.

Krátce před vypnutím analogového signálu ČT 1 změnila televize Prima ve svém informačním textu adresu státního informačního webu o přechodu na digitální vysílání na správnou www.digitalne.tv. Česká televize vysílala do poslední chvíle běžící informační lištu v dolní části obrazovky, kterou asi půl minuty před půlnoci nahradil informační text přes celou obrazovku. ČT 1 jej bude vysílat ještě po dobu jednoho až dvou týdnů.

Vypínání Žižkova - 6

Přepínání kabelů: na vysílač teď nejde signál programu ČT 1, ale analogová podoba textové zprávy, že analogové vysílání bylo ukončeno a jak si má divák zajistit digitální příjem všech čtyř programů ČT.

Přepínání mezi analogovým vysíláním a informačním textem probíhalo ručně. Službukonající dispečer musel nejprve vytáhnout ze zdířky kabel, kterým šel na vysílač analogový signál programu ČT 1, a do té samé zdířky zapojit kabel, který vysílači na stejný vysílací kanál předává analogový obrázek s textem o ukončení vysílání. Po dobu zhruba dvou sekund byla na obrazovce úplná tma.

Vypínání Žižkova - 7

Úderem půlnoci zmizel informační text z kanálu, na kterém původně vysílala analogová Prima (vpravo), zatímco informační text na původním kanálu analogové ČT 1 zůstává (vlevo).

Text s informací o ukončení analogového vysílání mohly na původní vysílací kanály umístit všechny tři televize. Pouze ČT se ale rozhodla této nabídky využít na delší dobu. Informační text se neobjevuje na analogových převaděčích, které přebíraly signál ČT 1 ze žižkovského vysílače, protože Kavčí hory je nechaly přeladit. Nyní tyto převaděče (Žvahov, Krč, Vokovice) sice přijímají primární signál dál ze Žižkova, ale digitálně, a převádějí ho do analogové podoby, v níž ho šíří dál k divákům.

Vypínání Žižkova - 8

Show skončila, analogové vysílání je vypnuté, kameramani postupně skládají kamery

V dohledovém středisku Českých Radiokomunikací nejsou na obrazovkách vidět jenom analogové programy. Dispečeři mohou sledovat digitální vysílání prvních tří multiplexů na obou pražských vysílačích, ale také ze severočeské Bukové hory a středočeských Vokovic. Brzy k nim přibudou i digitální programy ze severočeského Ještědu či jihlavské Javořice.

Vypínání Žižkova - 9

Detail na pracovní stoly dispečerů dohledového střediska. Mapa na obrazovce vpravo nahoře signalizuje, když je u nějakého vysílače problém.

Dispečeři původně vyřizovali také dotazy diváků na digitální vysílání. Práci informační linky později převzala oficiální státní infolinka, zřízená Národní koordinační skupinou pro digitální vysílání.

Vypínání Žižkova - 10

Mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianová poskytuje rozhovor internetové televizi iDnes TV.

Přímo na místě se novináři prakticky nedozvěděli nic nového. Ani to, zda komerční televize Nova a Prima formulovaly svůj požadavek na vypnutí analogového signálu tak, že by se toto vysílání v případě komplikací mohlo za několik dní obnovit. Pokud by totiž televize vypnuté vysílací kanály po nějakou dobu nevyužívaly, definitivně o ně přijdou. Právě proto Nova přede dvěma lety nejprve vypnula a později znovu obnovila analogové vysílání z domažlického vysílače Vraní vrch.

BRAND24

Vypínání Žižkova - 11

Poslední pohled na zčernalé obrazovky. V Praze nastala analogová polotma, další vypínání čeká metropoli letos v říjnu.

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Sledovali jste vypínání analogového vysílání v Praze v "přímém přenosu"?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).