Hlavní navigace

Na návštěvě u... ČT 24, zpravodajské veřejnoprávní televize

27. 6. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Nedávno jsme v našem seriálu „Na návštěvě u...“ zavítali do prostor nové zpravodajské televize Z1. Nebylo by proto správné, kdybychom se zanedlouho na to nepodívali také do veřejnoprávní České televize, do prostor stanice ČT 24. Průvodcem nám nebyl nikdo jiný než ředitel zpravodajství, aktuální publicistiky a sportu ČT Milan Fridrich. Navštívili jsme jak studio, kde se např. natáčí Otázky Václava Moravce, ale také samotný news room a internetovou redakci portálu ČT24.cz.

První místností bylo virtuální studio ve „sklepě“ budovy zpravodajství. To svůj název naplňuje dokonale, protože prostor, který zabírají kamery, je vyplněn ze všech stran modrým klíčovacím pozadím. Tady se točí např. pořady Reportéři ČT, Otázky Václava Moravce (jediný pravidelný pořad, který se odtud vysílá živě), Objektiv, Toulavá kamera, Planeta věda nebo 168 hodin, které moderuje Fridrichova manželka Nora. Když je fotbalová Liga mistrů nebo olympiáda, studio využívají také zaměstnanci sportovní redakce. Vedle studia se nachází malá místnost, kde často odpovídá jeden z hostů během Otázek Václava Moravce. Nedaleko je prostor stálého studia stanice ČT 4 Sport. V tomto studiu začínala v květnu roce 2005 ČT 24. To ale tehdy vypadalo úplně jinak.

ČT24 Moravec ve studiu

Václav Moravec ve virtuálním studiu, kde se připravují také jeho Otázky

ČT24 Stěna pro hosta Otázek

Pokud sledujete Otázky Václava Moravce, pak určitě poznáváte stěnu napravo

ČT4 sportovní studio

Ve studiu sloužícímu potřebám sportovního kanálu ČT 4 Sport nám zapózovali – šéfprodukční zpravodajství Martin Kudrna, ředitel zpravodajství, aktuální publicistiky a sportu Milan Fridrich (druhý zleva), tiskový mluvčí Ladislav Šticha (třetí zleva), šéfredaktor redakce zpravodajství Michal Petrov (třetí zprava), šéfredaktor aktuální publicistiky Jiří Vondráček a šéfredaktor sportovní redakce Otakar Černý (první zprava)

Serveru DigiZone.cz také utrousil jeden ze svých vtípků šéfredaktor sportovní redakce Otakar Černý. Ten se vyjádřil k novému zpravodajskému kanálu Z1. Pánové, ten kanál brzo skončí, pronesl v legraci a pokračoval: A víte, proč? Protože měl mohutnou oslavu, načež vykouzlil na tvářích mnohých přítomných nefalšovaný smích a dodal: Všichni, kdo měli na začátku mohutnou oslavu, tak brzo skončili. Takových oslav už jsme tady měli, a to už se smál hlasitě i Milan Fridrich. Mírné popichování konkurence nadále pokračovalo v humorném duchu. Kdosi z přihlížejících dodal, že ČT 24 naopak začínala skromně, bez fanfár a šampaňského a dotáhla se na svou současnou úroveň.

ČT4 sportovní režie

Režie, která slouží pro potřebu redakce kanálu ČT 4 Sport

ČT4 virtuální pracoviště

Odbavovací pracoviště pro virtuální složku programů

Nedaleko zmíněných pracovišť je předsálí, ve kterém vždy sedí důležití hosté před začátkem Otázek Václava Moravce. Své místo zde má i stůl tohoto diskusního pořadu. Vše, včetně virtuálního studia, se nachází v patře označeném jako –2.

ČT24 Písařovicová, Železný, Lutonský

Prostor pro hosty Otázek Václava Moravce tentokrát využili moderátoři Dobrého rána Daniela Písařovicová, Jakub Železný a František Lutonský

ČT24 nabíjecí pracoviště

Tzv. nabíjecí pracoviště. Sem uloží reportér svůj disk z kamery XD Cam poté, co přijede z terénu a má dotočenou reportáž. Jakmile se nahraje jeho obsah na disk, má ho v tu chvíli k dispozici kdokoliv z pracovníků ČT.

ČT24 garáže

Nedaleko od nabíjecího pracoviště jsou garáže, odkud vyjíždí vždy reportér se svým štábem na reportáž.

ČT24 Studio 6

Slavné Studio 6, ze kterého se vysílá např. Dobré ráno, Před polednem a další pořady, bylo v době naší návštěvy mimo provoz, respektive v rekonstrukci

Od září bude v prostorách „Šestky“ nová dekorace a světelný park. Jde o největší a nejstarší prostory, které v budově zpravodajství ČT existují. Odtud se v dobách před listopadem 1989 například vysílaly Televizní noviny ČST. Nejvíce nás však zajímal samotný zpravodajský velín, kde se připravuje celá ČT 24.

ČT24 zahraniční trasy

Pracoviště, kde se tzv. nabírají zahraniční trasy do vysílání. Sem přicházejí reportáže od zahraničních zpravodajů ČT.

Při vstupu do samotného velínu je hned poznat, že jsme v centru dění celé televize. Redaktoři, editoři, ale i další zaměstnanci zpravodajské „čtyřiadvacítky“, editoři Událostí nebo Událostí, komentářů se tu doslova rojili jako mravenci v mraveništi, v prostoru vládnul čilý ruch. Při rozhovoru s Milanem Fridrichem se z nenadání objevil Karel Rožánek, kterého jsme ještě den předtím viděli na obrazovce, jak kdesi v Kábulu uvádí reportáž o ostřelování českých vojáků.

ČT24 Velký velín

V tzv. Velkém velínu se připravují hlavní zprávy ČT 24, ale také zprávy ve 12 hodin na ČT 1 nebo Události v regionech. Pracují tady dva editoři, režisér, produkce a redaktor, obsluhující zpravodajskou lištu, tzv. kraul. Vedle něj je titulkář a jazykový korektor s moderátorem.

ČT24 Velký velín 2

Další redaktoři na Velkém velíně a moderátor Jiří Petrovič (zády)

ČT24 Malý velín

Vedle Velkého velínu se nachází tzv. Malý velín, kde se začnou brzy odpoledne skládat Události, hlavní zpravodajská relace České televize a po nich se sem přesune tým Událostí, komentářů

ČT24 směna pro headliny

Směna, která zpracovává rychlé denní zprávy, vystřihává synchrony z výpovědí hostů do dalších zpráv, a chystá i headliny (krátký přehled na úvod relace) nebo vytváří telefonátové matrice. Toto pracoviště se nachází hned za sklem „Studia 9“ – které známe jak z ČT 24, tak hlavně z Událostí.

ČT24 zpravodajská směna

Zpravodajská „směna“ se nachází naproti Malému velínu

ČT24 editoři

Editoři, kteří připravují publicistickou část vysílání ČT 24, se nacházejí naproti Velkému velínu. Nad nimi na obrazovkách běží vysílání programů České televize, ale např. také zpravodajská CNN nebo BBC. V pozadí je prostor denní směny zahraniční redakce (v tu chvíli ve střižnách).

ČT24 velín Drtinová Železný

Studio, čili samotné centrum vysílání kanálu ČT 24 a analogových Událostí nebo Událostí, komentářů. Zapózovali Daniela Drtinová a opět Jakub Železný. Nyní se využívá kvůli rekonstrukci „Šestky“ celodenně, tedy i pro vysílání Dobrého rána, Před polednem nebo futurologického Milénia.

Pořad Události, komentáře se v současné době vysílá z prostor, které jsou určeny pro vysílání zpravodajských relací. Od září mu bude vyhrazen prostor ve Studiu 6. „Buduje se tam multifunkční a velmi moderní studio s různými vizuálními a dekorativními prvky, které bude Událostem, komentářům více vyhovovat,“ prozradil ředitel zpravodajství Milan Fridrich.

Po prohlídce velína na nás čekala „jeho“ režie, která byla tentokrát o patro níž (režie odbavující normálně Studio 9, tedy Velín, v tu chvíli procházela pravidelnou revizí). Tato režie přísluší ke Studiu 6, leží vedle něj, ale je z ní možné řídit vysílání i Studia 9, 8 nebo 7. Režie budovy zpravodajství jsou propojené a mohou si „vypomáhat“. Propojení režií hojně využívá Václav Moravec v Otázkách, řekl šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov.

ČT24 režie číslo 6

„Šestka“ neboli režie náležící k vysílacímu Studiu 6, které je momentálně v rekonstrukci.

Veškeré materiály jsou uložené na disku, vše je digitalizováno. „Zatímco jiné začínající televize, jakou je třeba Z1, proklamují, jak přinášejí do České republiky nejmodernější technologie, tady téměř neznámé, tak my se jen můžeme usmát, protože to všechno ve zpravodajství ČT funguje už dva a půl roku. Právě ČT je průkopník digitalizace a operuje od svého vzniku s nejnovějšími redakčními systémy,“ vrátil tiskové mluvčí Z1 její výroky z tiskových prohlášení ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich. Stejně jako „zet jednička“ pracuje i Česká televize s redakčním systémem. Nejde o Dalet, ale o Octopus. V něm je možné pracovat s textem, listovat v agenturách, reportážemi, hrubým obrazovým materiálem, stříhat v něm a také se z něj vysílá. Vše, co se do něj dostane, v něm může kdokoliv otevřít, najít, kopírovat, přesouvat.

Další část zpravodajské budovy ČT, kterou jsme navštívili, byla internetová redakce portálu ČT 24. Před ní se nachází slušně vybavená šatna s obleky pro moderátorky a moderátory. Maskérna je o patro níž, kousek od virtuálního studia.

ČT24 kostymérna

Kostymérna, kterou by České televizi záviděla určitě i Paris Hilton

ČT24 maskérna

Maskérna – na líčící židli zrovna usedla reportérka a moderátorka Darina Johanidesová

Prostory internetového portálu ČT 24 jsou mírně stísněné. Redakce má přibližně čtyřicet zaměstnanců, ale v době, kdy jsme ji navštívili, jich sedělo na židlích asi deset. Mnoho redaktorů je např. zaměstnáno jen na čtvrtinový úvazek. Stálých zaměstnanců je pouze osm. V redakci je možné v jednu chvíli obsadit čtrnáct počítačů. Na portálu je několik rubrik a každá z nich má své editory, pod něž spadá několik redaktorů. Dále zde pracuje redakční směna bez bližšího zařazení, která vypomáhá, kde je to zrovna zapotřebí. Nad vším pak bdí vedoucí vydání, který zodpovídá za celý obsah webu. V noci to vypadá vše jinak. Chod je omezen jak z personálních, tak i z finančních důvodů. Provoz je ale pochopitelně čtyřiadvaceti­hodinový, jak se u zpravodajského portálu tohoto typu sluší.

ČT24 portál čt24.cz

Pohled na redaktorky a editora zpravodajského portálu ČT24.cz

ČT24 portál čt24.cz 2

Další redaktoři portálu zpravodajské „čtyřiadvacítky“

BRAND24

Objem práce je velký, a prostory, kde se portál nachází, jsou nedostačující. To se ale týká i newsroomu, tedy velína, volá Fridrich po nových prostorech velína, a dokonce i studiovém domě, kde by byl prostor pro všechny denní vysílací složky. V novém studiovém domě, o který Fridrich usiluje, by bylo nejen supermoderní zpravodajské studio, ale i „open space“, nebo-li pracovní otevřený prostor, kde by byla denní směna jako klasické čtyřiadvacítky, tak portálu čt24.cz, všichni denní editoři, moderátoři, produkce, režiséři a své kouty by tam měli i redaktoři domácí, zahraniční, kulturní nebo ekonomické rubriky. Neříkám, že nyní nemůžeme téměř vysílat, ale nemůžeme se rozvíjet a efektivně využívat veškerý potenciál týmu, dodal ředitel zpravodajství ČT. Budova měla sloužit v sedmdesátých letech pouze jako laboratoře, výzkumný ústav a zpravodajství se sem umístilo jen dočasně. Zatímco kdysi se tady vyráběly jedny Televizní noviny, nyní jsou to dvě stanice – ČT 24 a ČT 4 Sport a desítky zpravodajských nebo publicistických pořadů pro ČT 1 a ČT 2, doplnil Milana Fridricha s mírně skeptickým úsměvem tiskový mluvčí Ladislav Šticha. Fridrich věří, že se studiový dům podaří brzy prosadit. Měl by stát přímo vedle současné budovy zpravodajství, být s ní spojen chodbou. Zahraniční zkušenosti a nakonec i přístup televize Nova ukazují, že nové digitální režie a studia je lepší vybudovat na zelené louce a staré budovy využít jako redakční zázemí, ne vysílací pracoviště. Podobně nakonec postupoval i Český rozhlas. Bude to investice, která přinese zpravodajství ČT zázemí a tvář pro příštích dvacet let, dodal Fridrich.

ČT24 budova

Budova zpravodajství České televize – sídlí tu zpravodajský kanál ČT 24, sportovní kanál ČT 4 Sport i portál ct24.cz

Který z kanálů má podle vás lepší zázemí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).