Hlavní navigace

Na Letnou se po 54 letech vrátí Stalin. Bude z polystyrenu

16. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv
Na pražské Letné v těchto dnech, pro účely natáčení, vyroste maketa největšího skupinového sousoší Evropy své doby. A bude i odpálena…

Česká televize začala natáčet televizní film Monstrum, který vypráví příběh sochaře Otakara Švece, který v padesátých letech minulého století zvítězil v soutěži na vybudování Stalinova pomníku. Sleduje ale také osudy jeho ženy Vlasty a jeho žáka. Umělce, který naprosto nečekaně vyhrál soutěž na Stalinův pomník, však nakonec šílená doba přivedla k tragickému konci.

To monstrum skutečně nad Prahou postavíme. A taky ho později odpálíme. Ale to není to nejpodstatnější. Chceme vyprávět příběh noblesního člověka a velkého umělce, který jednou zaváhá, podlehne pokušení a podá ruku ďáblovi. Cesta k sebezničení se tak před ním, aniž to tuší, pomalu otevírá, říká režisér a scenárista Monstra Viktor Polesný, který pro Českou televizi naposledy režíroval dvoudílný snímek Zločin v Polné.

ČTĚTE TAKÉ: Sledovali jsme živě: ČT představila Karla IV., Trapné padesátky, Zločin v Polné a spin-off Cirkusu Bukowsky

Zločin v Polné: chabá obhajoba Hilsnera

Natáčení odstartovalo u Mladé Boleslavi a kromě Letné, kde Stalinův pomník ve své době stál, se bude točit i v dalších pražských lokacích, jako jsou Ledeburské zahrady, Střelecký ostrov nebo Akademie výtvarných umění.

Leitmotivem filmu bude niterné, sugestivní spojení intimního milostného vztahu manželů Švecových s ohromnou, nelítostnou masou žuly, která se postupně stává absurdním symbolem zániku nejen pro ně samotné, ale i pro celou společnost, říká kreativní producent Jan Lekeš, v jehož tvůrčí producentské skupině film Monstrum vzniká.

Maketa dobově největšího sousoší v Evropě vznikala několik měsíců v dílnách na Kavčích horách. Vyrobili jsme skoro šest metrů vysokou hlavu Stalina, kterou podepře ještě dalších šest metrů lešení. Část pomníku, který původně měřil kolem patnácti metrů, pak dotvoříme pomocí digitálních triků. I tak to bude ale po dobu natáčení pro Pražany asi nepřehlédnutelná stavba, říká výkonný producent Martin Lubomírský a dodává: Od prosince se v dílnách na Kavčích horách připravovalo několik různě velkých modelů, abychom mohli ve filmu ukázat výrobu pomníku ve všech jeho stádiích. K původnímu sousoší se nezachovala žádná technická dokumentace, takže jsme vycházeli z dobových materiálů, literatury, fotografií a filmů.

Video k přípravám makety najdete u České televize zde.

Film Monstrum

BRAND24

Režie a scénář: Viktor Polesný; výkonný producent: Martin Lubomírský; kreativní producent: Jan Lekeš; kamera: David Ployhar; střih: Lenka Polesná; zvuk: Miroslav Hřebejk; architekt: Petr Fořt; kostýmy: Ivana Brádková; umělecký maskér: Jiří Sadílek, Tomáš Richter.

Hrají: Martin Kraus, Jan Novotný, Zuzana Stivínová, Juraj Deák, Vladimír Polívka, Patricie Solaříková, Tomáš Havlínek, Miroslav Etzler, Petra Nesvačilová, Marián Roden, Rostislav Novák a další.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).