Hlavní navigace

Na jakém kanálu bude vysílat multiplex 3 na Ostravsku? 48, 39, nebo jiném?

15. 4. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
15. 4. 2011

Intenzivní jednání o vysílacím kanálu pro multiplex 3 na Ostravsku probíhají mezi Českými Radiokomunikacemi, které prostřednictvím firmy Czech Digital Group tuto digitální síť provozují, a Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Radiokomunikace by chtěly už koncem tohoto měsíce zahájit vysílání multiplexu 3 z ostravských Hošťálkovic, brání jim v tom ale analogové vysílání Primy na kanále 48 ze stejného vysílače, který by měl multiplex 3 podle Technického plánu přechodu na digitální vysílání využít.

K TÉMATU: Ostravsku hrozí „digitální kolaps“: start multiplexů 2 a 3 z Hošťálkovic ohrožen

Kanál 48 má být opět dočasný, dokud se nevyřeší otázka vzájemného rušení kanálu 39, původně určeného pro multiplex 3 v této oblasti, se sousedním Polskem. České Radiokomunikace na svém webu uvádějí, že multiplex 3 odstartuje 30. dubna z ostravských Hošťálkovic na kanále 39, ale podmiňují to dohodou s ČTÚ. Termín a kanál stanovené v Technickém plánu přechodu. Z důvodu koordinace kmitočtů s Polskem a Slovenskem je finální podoba vysílání z tohoto stanoviště předmětem intenzivních jednání, píší doslova.

ROZHOVOR: Ostravsko? Navrhli jsme Nově a Primě vypnout dřív analog, říká šéf digitalizace ČT

Kanál 39 je dosud blokovaný multiplexem 2, který na něm vysílá z dalšího ostravského vysílače Hladnov. Koncem měsíce se ale multiplex 2 na Ostravsku přesune na finální kanál 37 (umožní mu to předčasně vypnutá analogová ČT 1 na Lysé hoře), čímž uvolní prostor multiplexu 3, ale jen částečně. Vysílání na kanálu 39 by muselo být kvůli rušení s Polskem a Slovenskem omezené nižším výkonem. Dosah multiplexu 3 v Moravskos­lezském kraji by tak byl menší než u multiplexů 1 a 2.

BRAND24

KOMENTÁŘ: Ani tři roky nestačily na odstranění nesmyslů v Technickém plánu přechodu

V záloze je ještě možnost využití úplně jiného vysílacího kanálu, pro ten však musí mít Česká republika dokončenou mezinárodní koordinaci. Aby České Radiokomunikace stihly připravit vysílače Hošťálkovice a Hladnov na tento eventuální nový vysílací kanál, musely by znát rozhodnutí ČTÚ nejpozději dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).