Hlavní navigace

Na DVB-T2 musí přejít všechny televize najednou, žádá Nova. Náklady nechce platit

18. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejsledovanější česká televize podporuje technologický rozvoj terestrické televizní platformy, nechce však, aby jí tím vznikaly dodatečné provozní náklady.

Přechod na nový systém zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2 by měl být společný pro všechny televizní stanice na českém trhu. Jedině za takové situace jej podpoří nejsilnější tuzemská televizní skupina Nova. Serveru DigiZone.cz to v reakci na vládou nedávno schválenou Strategii správy rádiového spektra řekla mluvčí Novy Anna Suchá. Navrženou Strategii správy rádiového spektra v těchto dnech analyzujeme. Technologický rozvoj podporujeme, nicméně přesun na DVB-T2 musí proběhnout na všech stanicích současně a náklady na přechod na DVB-T2 by neměly jít za námi, uvedla.

K TÉMATU: Tři největší operátoři sítí DVB-T komentují vládní Strategii správy rádiového spektra

Obdobně se k přechodu na DVB-T2 staví i Prima, která jej podporuje, ale postrádá řešení otázky financování souběžného vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2. K samotné Strategii správy rádiového spektra se Prima zatím nechce vyjadřovat. S materiálem se zatím podrobně seznamujeme, sdělila mluvčí FTV Primy Marie Fianová. Veřejnoprávní Česká televize počítá s tím, že při přechodu na DVB-T2 sehraje podobnou vůdčí roli jako při samotné digitalizaci televizního vysílání a ukončení analogového vysílání. Podle vedoucího projektové kanceláře ČT Pavla Hanuše je podstatné, že se finální rozhodnutí o budoucnosti terestrické platformy posunulo na vládu a že bude zpracována strategie televizního vysílání.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Jak řeší vládní Strategie správy spektra otázku budoucnosti terestrické televize v Česku?

Konečně tak bude jasné, podle jakých not budeme hrát. Ostatně nutnost jasného politického rozhodnutí byl náš základní požadavek, řekl Hanuš serveru DigiZone.cz. Na politickém rozhodnutí zůstává i řešení otázky uvolňování pásma 700 MHz pro mobilní broadbandové služby, které je úzce provázáno s přechodem na DVB-T2. Oběma tématy se chtějí letos na podzim na odborném semináři zabývat poslanci z volebního výboru sněmovny. Do konce roku by pak pod taktovkou ministerstva průmyslu a obchodu měla vzniknout Strategie rozvoje terestrické televizní platformy v České republice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).