Hlavní navigace

Na český trh přichází první robotický čistič oken. Podobá se chytrým vysavačům

24. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ VIDEO – Přístroj se přisaje na okenní sklo a rotuje po něm. Citlivé senzory ho upozorní na okenní rám. V případě výpadku proudu má náhradní zdroj a před pádem ho chrání jisticí lanko.

Nejen inteligentní robotické vysavače, ale i robotický čistič oken budou moci brzy využívat i české domácnosti. Na tuzemský trh jej od 1. srpna uvede obchodní síť Datart. Jde o přístroj HOBOT-168, jehož celosvětový prodej začal teprve letos v lednu a jen od dubna do června bylo v Evropě prodáno přes 20 tisíc těchto čističů. „Zájem o něj je tak veliký, že výrobní závod musí průběžně svou výrobní kapacitu zvyšovat,“ uvedla mluvčí Datartu Jana Choroušová.

BRAND24

Robotický čistič je vybaven AI-Technology, díky níž vypočítává dráhu čištění, detekuje okraje a rámy čištěných skel a oken. Automaticky rozpozná velikost čištěného povrchu ve vodorovné i svislé poloze a zvládne vyčistit velké plochy o šířce šest metrů. Přístroj lze použít na sklech o tloušťce od tří milimetrů. HOBOT-168 se výkonným přisávacím motorem přisává na čištěný povrch, drží se na něm a zároveň ho čistí.

Čistič lze využít nejen na okna, ale také na výlohy, skleněné dveře, zrcadla a zrcadlové skříně, skleněné stoly, sprchové kouty a různé obklady. Kromě bezpečnostních senzorů, které ho upozorní na blížící se rám nebo konec čištěné plochy, má také záložní UPS baterii a jisticí lanko, díky němuž zabrání pádu z výšky na zem. Zaváděcí cena přístroje na českém trhu je 6 990 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).