Hlavní navigace

Multiplex B vyzkouší souběžné vysílání Primy v MPEG-2 i MPEG-4

13. 4. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
13. 4. 2007

Testy zemského digitálního televizního vysílání v kompresním standardu MPEG-4 připravuje na nejbližší období provozovatel přechodného multiplexu B v Praze, společnost Czech Digital Group (CDG). Podle předsedy představenstva Leoše Pohla tak firma naváže na zkoušky z přelomu loňského a letošního roku. Nyní čeká na zapůjčení profesionálního zařízení pro kódování.

V okamžiku kdy jej obdržíme, nejprve ověříme na testovacích signálech nastavení systému a chování dostupných set top boxů. Poté v krátkém období budeme vysílat paralelně program Primy v MPEG-2 a MPEG-4, řekl Pohl agentuře ČTK. Standard MPEG-4 umožňuje úspornější přenos dat, takže se při jeho využití vejde do jednoho multiplexu více televizních programů ve standardním rozlišení obrazu než při standardu MPEG-2, který používají dnešní digitální sítě.

BRAND24

Operátor by ale mohl MPEG-4 využít i pro vysílání televizních programů ve velkém rozlišení obrazu (HDTV). V takovém případě by se ale do jednoho multiplexu vešly maximálně dvě televizní stanice. Pohl neuvedl, zda CDG počítá i s testy HDTV, nebo zda bude zkoušet vysílání v MPEG-4 u standardního obrazu. Podobné testy provádí od loňského podzimu i společnost Telefónica O2 ve svých přechodných digitálních sítích v Praze a Brně.

Nevýhodou MPEG-4 je fakt, že k příjmu televizního signálu v tomto standardu je nutný speciální set-top-box, který je oproti klasickým digitálním přijímačům dražší a na českém trhu dosud není moc zavedený. Drtivá většina diváků zemské digitální televize v České republice navíc vlastní přijímače schopné rozluštit pouze vysílání v kompresním standardu MPEG-2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).